Ramazan Köroğlu

Ramazan Köroğlu

Plazma Kan Arayan Ne Yapmalı?

Plazma Kan Arayan Ne Yapmalı?

Malumunuz dünya bir virüsle mücadele içinde. Bu mücadele başta sosyal mesafe olmak üzere bir çok alanda gerçekleştiriliyor. Virüs bulaşmış ve ağır bir şekilde geçiren bazı kişilere, plazma kan ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bizler virüsten kaçarken tam tersi oluyor virüse karşı bağışıklık kazanan kişiler aranmaya başlanıyor…

Covid-19 karşı spesifik bir tedavi bulunamadı ama hastalığı geçiren kişilerin kanlarında antikor denilen maddeler var. COVID-19 virüs enfeksiyonu nedeniyle hastanede yatan hastalara iyileşmiş hastalardan elde edilen ve antikor içeren plazmalarının tedavi amacıyla verilmesi (transfüzyonu/nakli) “pasif bağışıklık nakli” olarak tanımlanıyor.

Aradığımız kanda aşağıdaki özelliklerin olması gerekiyor;

-18-60 yaş arası (19 yaşından gün almış, 61 yaşından gün almamış ve arası) bağışçılar.
- Erkek ya da gebe kalmamış, düşük yapmamış, kürtaj olmamış kadın bağışçılar.
-Daha önce kan transfüzyonu yapılmamış bağışçılar.
- COVID-19 virüs enfeksiyonuna yakalanmış ve sonrasında iyileşmiş bireyler.
-Bağışçı adayının COVID-19 enfeksiyonu tanısı aldığına dair laboratuvar test sonucu olanlar.
- Hastanede yatarak tedavi gördüyse en az 24 saat ara ile yapılmış 2 nazofarenks sürüntü örneğinin moleküler test sonuçları negatif olanlar.
- Klinik olarak iyileşmesinin üzerinden en az 28 gün geçmiş olanlar.

Bir yakınım için bizde kan aramıştık ve o anki telaşla bazen yapılması gerekenler yapılamıyor, düşünülemiyor. Plazma kan arayan birçok kişiyle istişare ederken aynı sıkıntının yaşandığını gördüm. Ve neler yapılına bilinir diye alt tarafa maddeledim.

Belki yazacaklarım çok basit gelebilir ama kan ararken ki psikolojide çok basit şeyler unutuluyor, atlanıyor. Netice itibariyle kan belki ihtiyaç bittikten sonra bulunuyor.

Bu sebeple kan arayan kişi;

. Öncelikle sakin olmalı,

. Sosyal medya hesaplarında aradığı kanı ve iletişim numarasını paylaşmalı,

. Çevresindekilerde aynı paylaşımları yaptırmalı ve onlara tanıdıklarından virüs geçirmiş kişileri arayıp kan gruplarını öğrenmelerini istenmeli,

. Bu adımlar yapılmalı ama kan bulma gecikebilir. Birçok kişiye tavsiye ettiğim bir yol daha var;

Sosyal medya arama motoruna aradığımız kan yazılıp aratılmalı karşımıza daha önce o kanı arayanların gönderileri çıkacaktır. Çıkan iletişim numaraları aranıp durum izah edilmeli.

Muhtemelen bulduğumuz kişiler yeterince kan bulduktan sonra arayanlarda olmuştur onların iletişim bilgileri istenmeli. İnşaallah böylece kan bulunmuş olur.

Kan ararken aynı kan grubu taşıdığın söyleyen ve hesap numarasına para isteyen dolandırıcılara dikkat edilmeli.

Ayrıyeten Sağlık Bakanlığımızda virüsü atlatmış kişilerin isimleri bulunmaktadır. Umumi Hıfzıssıhha Kurulu bu konuda bir karara varmalı gerekirse kan bağışını mecbur tutmalıdır.

Son olarak ülkemizin günde 9 bin normal ünite kana ihtiyacı vardır ama günde 7 bin ünite kan stoku oluyor. Kan aramanın zorluğunu da plazma sürecinde görmüş oluyoruz. Bu sebepten dolayı kan bağışına gerekli önemi verelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ramazan Köroğlu Arşivi
SON YAZILAR