Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Programsız İşler

Programsız İşler

            Geçen hafta etik değerler üzerinden dünyadaki rekabet kurullarının farkını yazmıştım. Ekonomi yazmama kararım halen geçerli. Thodex, Vebitcoin ve Goldexco.in kapandı. Bu işleri yapanlar tamamen yazılımsal olarak hem etik olmayan hem de yasal olmayan sanal para işleriyle yatırımcı çekmeye çalıştığımız bu yıllarda ülkemize çok zarar verdiler.
                            
            Salgın, ülkelerin arge teknolojisi ve aşı üzerinden kısmen bitiyor. Kazakistan kendi aşısını üreten 5. ülke oldu. Aşı ülkemizde şişelenecek. Aşının Türkiye'de ambalajlanması kararı, Kazakistan’da aşı üretim fabrikasının inşaat çalışmalarının henüz bitmemesi nedeniyle alınan birkarar.
 
***Program yapmak, sanattır
 
            Yazıcılar hayatımızda olmadığı dönemlerde daktilo denilen mekanik yazı aracı vardı. Karbon kâğıt diye bir şey vardı. Asıl ve suret istenilen evraklara siyah, mavi ve kırmızı renkler ile suret kısmı yapılırdı. Daktilo kursları her insanın gitmesi gereken bir dönem vardı. O kadar daktilo ne oldu. Tarih oldu.
 
            Çok eskilere gitmeden sadece 1 kuşak farkla nelere şahit olduk. Mürekkep püskürtmeliler, lazer yazıcılar derken 3 boyutlu yazıcılar ile artık ev bile yapılabiliyor. Yazılmıyor, yapılıyor.
 
            Bir sonraki evre ne dersek diş üretimi, organ üretimi gibi evreleri var.
 
            Buradan çıkaracağımız dersler ise salgın sonrası ciddi ciddi değişim geliyor.
 
Program hem üretim hem de müşterideki kullanım süreci boyunca geçirdiği tüm aşamalar program geliştirme yaşam döngüsü olarak adlandırılır. Program geliştirme süreci, zamanlamaya dayalı ve içerik olarak bölünmüş aşamalardan oluşmaktadır. Bu sayede program planlı bir şekilde geliştirilmektedir. Programın işlevleri ile ilgili gereksinimler sürekli olarak değiştiği ve genişlediği için, söz konusu aşamalar sürekli bir döngü biçiminde ele alınır. Döngü içerisinde her hangi bir aşamada geriye dönmek ve tekrar ilerlemek söz konusudur.
 
Planlama, analiz, tasarım, modelleme, test, bakım ve teslimat. Bunları doğru uyguladıkları için programı yapanlar hep kazanır.
 
***Ne fayda sağlar diye düşünmek sakat bir düşüncedir
 
            Günümüzde fayda-maliyet hesabı yapanlar çok akıllı zannediyorlar kendilerini. Görmedikleri şeyler fare peynir örneği gibi ne dost ne düşman bilememekten sürekli fayda peşinde koşanlar sonuçta kaybedecekler.
 
            Google'ın çatı şirketi Alphabet'in yılın ilk çeyreğinde elde ettiği gelir, geçen senenin aynı dönemine göre %34 artarak 55,3 milyar$oldu. Alphabet, 2020'nin aynı döneminde 41,2 milyar$ gelir açıklamıştı.
 
            Firmanın net kârı ise ilk çeyrekte geçen senenin aynı dönemine göre %162 artışla 17,9 milyar$oldu. Alphabet, geçen senenin ilk çeyreğinde 6,8 milyar$ net kâr elde etmişti.
 
            Şirketin geçen yılın ocak-mart döneminde 9,87$ olan hisse başına kârı da bu senenin aynı döneminde 26,29$oldu.
 
            Microsoft'un paylaştığı bilgilere göre, şirketin geliri, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla %19 artarak 41,7 milyar$’a ulaştı. Microsoft 2020'nin Ocak-Mart döneminde 35 milyar$’lık gelir elde etmişti.
 
Şirketin net karı da aynı dönemde %44 artarak, 15,5 milyar dolara yükseldi. Firmanın net kârı geçen senenin aynı döneminde 10,7 milyar dolar olmuştu.
 
Microsoft'un hisse başına kârı da bu dönemde 1,40 dolardan 2,03 dolara yükseldi.
 
Google ve Microsoft'un ilk çeyrek gelirleri toplamı 97 milyar doları buldu.       
 
***Sonuç olarak;
 
            Geçen haftaki yazım TRENDY OLan Teknoloji Girişimi’nin devamı olarak bu hafta üzerine biraz daha ekleme yapayım.
 
             Teknoloji şirketleri ve teknolojinin kendisi yasal ama etik değil gibi bir felsefe ile ilerlemiyorlar.
 
            Önce etik sonra yasal diyorlar. Etik kurallar her zaman yasal olanlardan üstündür. Etik kurallar evrenseldir. Dünyanın neresinde iş yaparsanız yapın ayıp denilen bir şey vardır.
 
            Kopyala yap ile gideceğin yol sadece kopyaladığın yere kadardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR