Ramazan Köroğlu

Ramazan Köroğlu

Ramazanda ne yapılmamalı?

Ramazanda ne yapılmamalı?

Öncelikle hayırlı Ramazanlar.

Rabbim, Ramazan’ın manevi havasını bozmasın ve bu Ramazanımızı kendimizi rektefe yaptığımız, muhasebeye çektiğimiz Ramazan eylesin.

Malumunuz geçtiğimiz günlerde Hüsnü Bayramoğlu abimiz\Hocamız vefat etti.

Hayatı boyunca mücadele veren ağabeylerimizden biriydi. Dünya da buluşmak, elini öpmek nasip olmadı.

Rabbim ahirette Resulullah(sav)’in sohbet halkasında bizleri buluştursun.

Amin.

***

Ramazan da bazen bilmeyerek, bazen de yanlış yaptığımızı bilerek, yanlışlar yapıyoruz.

Bu hafta yazımızda Ramazan da yaptığımız yanlışları, tasniflemeye çalıştım.

Öncelikle; her Ramazan birçok kimsenin yaptığı bir yanlış var.

Kim dedi nasıl duyuldu bilmiyorum.

Fakat halkımız arasında Sabah ezanı okurken ezan bitesiye kadar yemek yenmenin sıkıntılı olmayacağı söyleniyor. Bu kesinlikle yanlış bir şeydir. Sabah ezanının başlaması bize ‘artık dur, oruç başladı demektir.’ Ezanın başlamasıyla birlikte hiçbir şey yenmemeli içilmemelidir.

Hatta imamalar hoparlörü vakit girmeden 30-40 saniye önce açarlar. Bu aslında bir ikazdır. Son lokmanı yut, son işlerini hallet demektir.

İftar vaktinde de malumunuz akşam ezanı okunmasıyla oruç açabiliriz.

Peki bu vakitlerde kime uyacağız?

Öncelikle imama uymamız gerekmektedir. Fakat imamlarda yanılabilirler. Ezanı erken okumalar, geç okumalar olabilir. Bu sebepten ötürü dijital saatlerimize bakarak Diyanet İşleri Başkanlığımızın belirlediği saatlere tabi olmalıyız.

İmamın erken okumasıyla veya başka sebeple erken açılan oruçlar kaza gerektirir. Bu sebeple oldukça dikkatli olmalıyız.

Ramazan da bir başka yaptığımız hata teravih namazına verdiğimiz önemi farz namazlara vermemizdir. Teravih namazı elbette kılınmalıdır. Ama farz namazlar kesinlikle kaçırılmamalıdır.

Ramazan da yaptığımız diğer hatalardan biri de tutuğumuz orucu gözümüze tutturamıyoruz. Göze, nasıl oruç tutturulur? Gözü haram olan şeylerden uzak tutarak. Saçma sapan, bizle hiç alakası olmayan başta dizileri izlemeyerek, orucu gözümüze yansıtmalıyız.

Ne yazık ki bütün pislikleri içinde barındıra bazı diziler, yarışmalar Ramazan da reyting elde ediyorlar. Gerçekten bize bu yakışmıyor. Buradan dizi izlenmez anlaşılmasın. Bizim, özellikle Trt’nin yaptığı çok güzel dizilerimiz var. Kastım bizim gelenek ve göreneğimizle alakası olmayan, orucumuza zarar verecek dizilerdir.

Ayrıyeten Ramazan da tutuğumuz orucu dilimize yansıtamıyoruz.   Yalan, gıybet, dedikodu haramdır. Bunun için lisanımız korumalıyız ki orucumuz yaralanmasın.

Ramazan da yaptığımız diğer bir hata da iftarda aşırı yemektir. Bu hem sağlıki açıdan hem de orucun manevi havasına yakışmayan bir harekettir. Yerken itidalli olmalıyız.

Ramazan Kuran ayıdır. Bunun ekseriyetinde mukabele okumak çok güzeldir. Ama matematik hesabı yapıp, sadece Kuranı bitirmek için mukabele okunmamalıdır. Mukabelelerimizi Kur’anı anlamak ve yaşamımıza katmak için okumalıyız.

Ramazan da çok uyumak, kalp kırmak, aşırı öfkeli olmak gibi hareketlerde Ramazan’ın ruhuna yakışmayan hareketlerdir. Bu tür hareketlerden oldukça kaçınmalıyız ki Ramazan’ımız Ramazan olsun.

Hayırlı ve bol dualı Ramazanlar.

Ramazan girip çıktığı hâlde günahları affedilmeyenin burnu sürtülsün! Ana babasına veya ikisinden birine yetişip de Cennete girmeyenin burnu sürtülsün! Yanında anıldığım zaman bana salevat getirmeyenin burnu sürtülsün!

Hadis-i Şerif

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ramazan Köroğlu Arşivi
SON YAZILAR