İsmail Yaşa

İsmail Yaşa

Rayyan insanlığı birleştirdi

Rayyan insanlığı birleştirdi

Kuzey Afrika ülkelerinden Fas’ın kuzeyinde bir köyde 32 metrelik sondaj kuyusuna düşen 5 yaşındaki Rayyan’ı kurtarma çalışmaları Arapları, Müslümanları ve kalbinde zerre kadar insanlık duygusu taşıyan herkesi birleştirdi.

Küçük çocuğun kuyudan sağ-salim çıkarılması için ekipler seferber olurken yöre halkı da gece-gündüz demeden çalışmaları yürütenlere yiyecek-içecek ikramında bulundu.

Dünyanın dört bir köşesinde insanlar Rayyan’ı kurtarma çalışmalarını televizyonlardan ve sosyal medyadan takip ederek, küçük çocuğun bir an önce kurtulması için dua ettiler.

Ne yazık ki Rayyan sağ olarak kurtarılamadı.

Kurtarma ekipleri kendisine ulaştığında hâlâ sağ olduğu ve kuyudan çıkarıldıktan bir süre sonra hayatını kaybettiği söylendi.

Fakat Faslı yetkililer, küçük çocuğun ekipler kendisine ulaşmadan önce kuyuda öldüğünü açıkladı.

Her şeye rağmen “Kurtarma çalışmaları acaba daha hızlı yürütülebilir miydi?”, “Küçük çocuğun o kuyuya düşmesinde herhangi bir ihmal söz konusu mu?” ve “Benzer başka kuyular da var mı?” gibi sorular bir süre daha cevap aramaya devam edecek.

Rayyan’ı kurtarma çalışmaları insanlara neredeyse diğer tüm sorunları unutturdu ve tüm dünyada en önemli gündem konusu oldu.

Küçük çocuğun dar ve derin kuyunun karanlığında geçirdiği günler ve saatler adeta insanlığın taşlaşmış vicdanını hareketlendirdi.

Kurtarma çalışmalarını takip eden politikacılar, gazeteciler, yazarlar, sanatçılar ve sporcular sosyal medya hesaplarında Rayyan ile dayanışma mesajları yayınladılar.

Manchester United, Arapça Twitter hesabında yaptığı paylaşımda kulüpteki herkesin Rayyan’ın evine ve ailesine sağ-salim dönmesini temenni ettiğini söyledi.

Uzun uğraşlar sonucu kuyudan çıkarılsa da Rayyan maalesef ailesine kavuşamadı.

İnanıyoruz ki o kuyunun karanlığından cennetin aydınlığına çıktı.

Allah onu ebeveynine şefaatçi kılsın ve ailesine sabır versin.

İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn.

Fas’tan gelen haber küçük çocuğun sağ-salim kuyudan çıkarak ailesine kavuşması için dua edenleri üzdü.

Aynı zamanda savaş ve çatışma bölgelerinde hayatlarını kaybeden binlerce küçük çocuğa dikkatleri çekti.

Suriye’de, Filistin’de, Yemen’de Rayyan gibi küçük yaşta bu dünyadan göç eden çok sayıda çocuk var.

Faslı çocuğa gösterilen ilgi samimiyse bombalarla ve balistik füzelerle parçalanan, katliamdan kaçan ailelerin sığındığı mülteci kamplarında soğuktan donarak ölen diğer çocuklardan da esirgenmemeli.

Rayyan’ı kurtarma çalışmaları boyunca dirilen vicdanlar yeniden ölmemeli.

Dünyanın neresinde ve hangi koşullarda olursa olsun masum bir çocuğun hayatını kaybetmesi üzüntü verici.

Fakat Rayyan’ı kurtarma çalışmaları sırasında küçük çocuğun kurtulması için dua ettiklerini öne sürenlerin ya da ölümüne üzüldüklerini ifade edenlerin hepsinin duygularında samimi olduklarını söylemek elbette imkansız.

Örneğin İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, Twitter hesabından yaptığı Arapça açıklamada, başta ataları Fas’tan gelenler olmak üzere birçok İsrailli gibi Rayyan’ın kuyudan çıkarılması için yürütülen çabaları endişe ve ümitle takip ettiğini, kurtarma çalışmalarının başarıyla sonuçlanması ve Rayyan’ın sağ-salim ailesine dönmesi için dua ettiğini söyledi.

Gendelman’ın timsah gözyaşları işgal güçleri himayesinde Batı Şeria’da terör estiren Yahudi yerleşimcilerin 2015 yılında Duma köyünde yakarak katlettikleri 18 aylık Ali Devabişe ile anne ve babasını, 2000 yılında babasının kucağındayken İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Muhammed Durra’yı hatırlattı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Yaşa Arşivi
SON YAZILAR