Ramazan Köroğlu

Ramazan Köroğlu

Regaip kandilimiz bizi Mübarekleştirsin!

Regaip kandilimiz bizi Mübarekleştirsin!

Öncelikle Mekke, Medine, Kudüs, İstanbul, Bağdat, Kahire, Kuala Lapur, Cakarta, Semerkant, Buhara, Tahran, Abuja, Akra, Asmara, Madrid, New York, Gazze olmak üzere her Müslümanın kandili mübarek olsun, bu güzel günler bizi mübarekleştirsin.

***

Nerede o eski Kandiller!

Sözünü hep duymuşuzdur. Eskiye hem özlem hem de hasret duyarız. Bazıları da kabul etmez eskiyi, eskileri, geleneği göreneği…

Gelenek demek kısa bir tarifle gelen’e-ek demektir. Yani zamanın eklerini, geçmişin tecrübeleriyle bütünleştirmek demektir.  Belki bugün bunu tam manasıyla yapamadığımız için eskiyi özlüyor, yenileşen dünyada yer bulamıyoruz. Buda kendimizi kaybetmeyi, az 5-10 yıl önceki hatıralarımızı sürekli anmamıza sebebiyet veriyor. Yenileşen dünya da durağan kalıyoruz.

Gelin fert fert adetlerimizi hatırlayalım. Eski günleri gelecekte de yaşayalım. Bu zor bir şey değil, hatta aşina olduğumuz bir durum…

***

Kandilleri bir fırsat günü, kampanya zamanı olarak görmeliyiz. Günahsız kimse olamaz. Günah işlemek fıtratımızda vardır ama günah işleyince vicdan azabı duymak da fıtratımızda vardır. İşlediği günahtan vicdan azabı duymayan Müslümanın ruhu, ölmüştür.

Kandil günleri de bizim için büyük fırsat günleridir. Günahlardan arınma, tövbe etme, değerlendirme günleridir. Bizde elimizden geldiğince bu günleri değerlendirelim, mübarekleştirelim kendimizi.

Eskiye niye özlem var?

Çünkü medeniyetimiz bu günleri iyi değerlendirmişler. 

Her zamandan farklı bir şekilde, Kur’an okuyarak günlerine besmele çekerlermiş. Büyüklere ziyaret yapıp, küçükleri de sevindirmek adına şerbet gibi tatlı şeyler dağıtırlarmış. Konya’mızın Şivlilik adetini de buradan gelmektedir. Mevlüdler, rü’yet-i hilaller, yol kenarlarında dağıtılan ikramlar, hediyeleşmeler… Yani kandilleri de ayrı bir bayram olarak görüp, kandil fırsatını kaçırmazlarmış.

Bizde anmaktan öte, geleneğimizi anlayalım ve yaşayalım.

İşte o zaman nerede eski kandiller demeyiz.

***

Üç ayları nasıl geçirebiliriz?

Hayatımızın gidişini muhasebe etmeliyiz. Kendimizi bir hesaba çekmeliyiz.

Farzlardan eksiğimiz varsa onları tamamlamalıyız.

Hayatımızı nafile ibadetlerle süslemeyiz.

Bedenimizi ve midemizi bir düzene koymalıyız.

Temsil ve tebliğ sorumluluğumuzu hatırlamalı çeki düzen vermeliyiz.

Kandilimiz Mübarek Olsun.

Dualarınızda unutmayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ramazan Köroğlu Arşivi
SON YAZILAR