Şerife Şenyıl

Şerife Şenyıl

Sabır

Sabır

"Üzüntü, başa gelen sıkıntı ve belalar karşısında direnç gösterme; olumsuzlukları olumlu kılmak için gösterilen metanet" gibi manalara gelmektedir. Sabır noktasında maalesef ki toplum olarak eksiklerimiz var. En basit bir örnek vermek istiyorum. Aşırı yoğun olan bir trafikte insanlar hemen kornaya basıyor. Biraz daha bekleyemiyor. Hatta o kişi sabır noktasında zayıfsa arabadan inip bağırıyor ve kavga ediyor. Bu zamanda artık insanlar yanlarında sopa silah taşıyor. Allah korusun kendisine hakim olamayan insanlar ise başkasına zarar verebiliyor. Neticesinde sıkıntılı durumlar meydana geliyor. Bazı durumların telafisi ise ağır şekilde ödenebiliyor. Bir olay karşısında sakin ve düşünerek hareket etmeliyiz. Bir tane atasözümüz var. Öfkeyle kalkan zararla oturur. Ne kadar doğru bir atasözüdür. Yani kişi, öfkeli zamanında duygusunun etkisi altındadır. İyi düşünemez; yaptığı taşkınca işin nasıl bir sonuç doğuracağını hesap edemez. Sonunda bu ölçüsüz, yanlış davranışının zararını görür.

Sabır ile ilgili Allah u Teala bize şöyle buyuruyor: Bakara Suresi, 155. ayet: Andolsun, Biz sizi biraz korku, açlık ve bir parça mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle imtihan edeceğiz. Sabır gösterenleri müjdele. Allah u Teala bize her ne durumda olursak olalım, hangi imtihanla karşılaşırsak karşılaşalım sabırlı olmamızı tavsiye etmiştir.

Bir diğer ayette Allah u Teala Ra'd Suresi, 22.ayette şöyle buyurmaktadır: Ve onlar-Rablerinin yüzünü (hoşnutluğunu) isteyerek sabrederler, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiklerimizden gizli ve açık infak ederler ve kötülüğü iyilikle savarlar. İşte onlar, bu yurdun (dünyanın güzel) sonucu (ahiret mutluluğu) onlar içindir.

Allaha her daim sabrımızı ve şükrümüzü artırması için dua etmeliyiz. Son olarak sabır ile ilgili bir sözle satırlarıma son vermek istiyorum. Sabır, sabredenin muradına erdiği en kısa yoldur. Rabbim bizleri de sabreden kullarından eylesin. Amin. Selam ve muhabbetle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Şenyıl Arşivi
SON YAZILAR