Sedat Dönmez

Sedat Dönmez

Sadece üç kişi iyi bir reklamcı olacak

Sadece üç kişi iyi bir reklamcı olacak

Bu haftaki yazımız iletişim fakültelerine iş bulma garantisi ile gelenler için olsun. Yeni eğitim öğretim dönemi başladı, tüm öğrenci ve eğitim dünyasına hayırlı olsun. İletişim fakülteleri bir hukuk ya da tıp gibi direkt bir meslek sahibi yapan fakülteler değil. Buralardan mezun olduğunuzda sizi reklam ajanslarında kreatif direktör koltukları, gazetelerde yazı işleri müdürlükleri, sinemada yönetmen koltukları beklemiyor. Bunun için hem eğitim hayatınızı hem de sonrasını dolu dolu geçirmeniz gerekiyor. Bol emek vermek ve gayret göstermek zorundasınız. Aksi takdirde son sene ya KPSS'ye hazırlanmaya ya da polis olmaya karar verirsiniz.

Reklamcı olacak olanlara tavsiyelerimiz bol bol okumaları ve araştırmaları. Hemen her alandan bilgi sahibi olmak zorundasınız. O nedenle okumakta alan seçmeyin ve her konuda okumayı kendinize refleks edinin. Gündemden her an haberdar olun, yeni çıkan teknolojileri izleyin. Yaşama dair herşey sizin ilgi alanınız olmalı. Bir bayan olarak futbolu da bilmeniz, bir erkek olarak makyaj malzemelerinden de haberdar olmanız gerekiyor. Sektörel yayınları ve blogları takip edin. Alanınızla ilgili yeni çıkan kitapları mutlaka okuyun. Okulda aldığınız bilgilerin sektörel yansıması bu alanlar. Bilgilerinizin ete kemiğe bürünmüiş hallerini buralardan takip edebilirsiniz. Tabi ki sadece kendinizi kitapların ve yayınların içerisine gömerek yaşamayın. Reklamcılıkta farklı bilgilerinizi bir araya getirebilmek çok önemli. O nedenle farklı şeyler yapmaya özen gösterin. Gerekirse evinize bile hergün farklı yollardan gidin. Yeni yerler keşfedin yeni insanlarla tanışın. Okuduklarınızın yanında farklı deneyimler sizi öne çıkartacak. Özellikle Anadolu şehirlerinde okuyanlar gerek çevreleri gerek hocaları tarafından dezavantajlı olarak kendilerini görüyor. Öncelikle bu düşünceden çıkmaları gerekiyor. Reklam sektöründe artık yer ve mekân önemli değil. Bugün reklam yarışmaları dahi internetten canlı olarak yayımlanıyor. Tabi ki sektörün içerisinde olmak önemli. Sektörle temas halinde olmak ilerisi için size avantaj sağlayacaktır ancak sektörle temas halinde olmak için illaki İstanbul'da olmanız gerekmiyor. Dersler size sadece temel bilgileri sunacaktır. Bunu geliştirerek kendinizi rakiplerinizden öne çıkarmak tamamen sizin elinizde. Üniversite sıralarını sadece eğlenme alanları olarak görmeyin. Çeşitli kulüplere üye olun, reklamcılıkla ilgili topluluklar oluşturun ve sektörle temas kurun. Okul döneminizde staj yapmak sizin için çok önemli. Kariyer hedefinizi yaptığınız stajlar belirleyecektir. Stajlarla kendinizi kanıtlama fırsatları elde edin. Kendiniz için sektördeki en doğru yeri seçin ve o alana yönelik bilgi birikiminizi arttırın. Sektörde herşeyden biraz bilgi edinin ancak her alanın en iyisi olmaya çalışmayın. Seçtiğiniz spesifik alana yönelin.

Bir reklamcı için olmazsa olmaz faktörlerden birisi de yabancı dil. İngilizce'ye iyi hakim olun ve okuduklarınızı anlayacak seviyeye gelin. Yabancı blogları takip edin, yeniliklerden haberdar olun. Okulu verimli geçirirseniz emin olun son sınıfta seçilen değil seçen insan olursunuz ve iş kaygınız olmaz. Yok ben bu yokuşlu yolda uğraşamam derseniz şimdiden bir yayınevine giderek KPSS hazırlık kitaplarınızı alın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sedat Dönmez Arşivi
SON YAZILAR