Mustafa Çimen

Mustafa Çimen

SAĞLIKLI VE ZİNDE KALMANIN YOLU: FİTNESS

SAĞLIKLI VE ZİNDE KALMANIN YOLU: FİTNESS

Sevgili okuyucularım. Bu hafta sizlere sağlıklı yaşamın en önemli faktörü olan fitnessın faydalarından bahsedeceğim. Gün boyu iş yerinde masa başı çalışan insanlar sabit durduklarından ötürü hareketsiz kalıyorlar ve vücutlarında ağrılar oluşuyor. Bu tür ağrıların giderek artmasını engellemenin yolu fitness yapmaktan geçiyor.  Bildiğiniz gibi fitness, hem mental hem de fiziksel anlamda sayısız faydaya sahiptir. Fitness denince ülkemizde çoğu insanın aklına ilk olarak vücut geliştirme(body building) gelir.

Bunun dışında birçok insan da fitness olarak tabir edilen egzersizlerin ayrı bir ekol olduğunu ve fitness yapanların çok farklı bir spor branşı ile ilgilendiğini düşünür. Oysa fitness kelime anlamı olarak “sağlıklı olma, formda olma” manasına gelir ki, bu çerçeveden bakıldığında çok geniş bir çeşitliliğe sahip olan birçok farklı egzersiz türü fitness olarak nitelendirilebilir.

Fitness ister aletli isterse de aletsiz olsun vücut kaslarının teker teker ya da gruplar şeklinde çalıştırılması için yapılan egzersizler bütünüdür. Vücudun fiziksel yapısının güçlendirilmesini amaçlayan fitness egzersizleri, kişinin tercihine göre birçok farklı biçimde ve mekanda yapılabilir.

Kısaca tüm spor dallarında kullanılan egzersizlerin fitness çalışmalarında da kullanıldığı söylenebilir. Fitness yapma ile vücut geliştirme aynı manaya gelmemesine rağmen insanların bu iki kavramın aynı olduğunu düşünmesinin en büyük nedeni ise, fitness yapan insanların vücutlarının estetik görünmesi ve kas oranlarının fazla olmasıdır.

Yapılış mantığı açısından bakıldığında fitness ile vücut geliştirme arasında temel iki fark olduğu görülür. Fitness vücudun farklı bölgelerinde yer alan kas gruplarını geliştirmek ve daha estetik görülen bir vücuda sahip olmak için değil, yalnızca bedenin sağlıklı olması için yapılır.

Aletli ya da aletsiz yapılan vücut geliştirme ise, kişinin kaslarının düzenli aralıklarla çalıştırılarak kütle ve hacim olarak geliştirilmesini amaçlamaktadır.

Siz de fitnessı yalnızca vücut geliştirme olarak düşünmeyin. Yapacağınız egzersizler hem sağlıklı bir vücuda sahip olmanıza yarayacaktır, hem de fit bir görünüme kavuşmanıza yardımcı olacaktır.

Gün boyu oturmaktan kaynaklanan ağrılar fitness yapılarak çözüleceği gibi, zihinsel anlamda da zinde olmanıza fayda sağlayacaktır.

Bu haftaki yazımızda fitnessın sağladığı yararlardan bahsettik. Gelecek hafta farklı bir konuda görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Çimen Arşivi
SON YAZILAR