Sayın Valim bu işe bir el atın!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın paylaştığı bilgilere göre, emniyet ve jandarma trafik ekiplerince 6-13 Şubat tarihleri arasında 2 milyon 948 bin 764 araç denetlendi.
Yapılan denetimler sonucu ışıklı ya da sesli uyarı işareti bulunan cihazları (çakar) mevzuatta izin verilmeyen araçlara takarak kullanan 42 sürücüye işlem yapıldı. Ayrıca, hız ihlalinde bulunan 119 bin 400, periyodik muayenesi yaptırılmamış 21 bin 955, emniyet kemeri kullanmayan 23 bin 341, sürücü belgesiz araç kullanan 11 bin 477 ve zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan 6 bin 660 olmak üzere diğer işlemlerle birlikte; toplam 462 bin 352 araca/sürücüye işlem yapıldı.
Bakan Yerlikaya 1 Ocak - 14 Şubat tarihleri arasında "Makas atma" olarak bilinen art arda birden fazla tehlikeli şekilde şerit değiştirme ihlali ile ilgili toplam 12 bin 919 adet sürücüye/araca işlem yapıldığını açıkladı. Bakan Yerlikaya ayrıca yeni yaptırımları için çalışmaların devam ettiğini belirttiği paylaşımında,
"İçişleri Bakanlığı olarak, bu ihlalin ve yol açtığı kazaların önlenmesi amacıyla; idari yaptırımların artırılması, sürücü belgesinin geri alınması ve araçların trafikten men edilmesine yönelik mevzuat çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Unutmayın! Trafikte makas atmak sadece kendi canınızı değil, diğer sürücülerin hayatını da tehlikeye atar" ifadelerine yer verdi.
Sayın Bakanım, özellikle makas atmaya getirilecek olan çok ağır yaptırımları sonuna kadar destekliyoruz. Ne yazık ki trafikte ‘terörist’ olarak bile tanımlanacak olan bu ihlalden dolayı çok masum hayatını kaybetti. Suçsuz, günahsız insanların ocağına ateş düşüren bu magandalar bir daha trafiğe çıkamasın, araç kullanamasın.
Vatandaş olarak bu konuda İçişleri Bakanlığımızın alacağı kararı merakla bekliyorum.
Konu trafikten açılmışken biraz da Konya trafiğinden bahsetmek istiyorum.
Konya’da hemen hemen hepimizin sürekli şikayet ettiği ama iş uygulamaya gelince yine birçoğumuzun ihlal ettiği iki kural var.
Bunlardan birincisi tahmin ettiğiniz gibi, dönel kavşakta yol verme meselesi.
Bu konuda Konya gerçekten sıkıntılı bir şehir. Dönel kavşakta yol vereni bulmak mucize gibi bir şey. Aslında genel olarak yol vermiyor Konya’nın şoförleri. Yayaya yol verme ya da trafikte zor durumda kalan bazı araçlara nezaketen yol verme gibi bir alışkanlığımız hiç yok.
Bir yol vermeme hikayesi de sol şerit işgali!
Konya trafiğinde herkes sol şeritten gitmek istiyor. Aracı iyi olan da, kötü olan da, hızlı olan da, yavaş olan da, herkeste bir sol şerit merakı var. Sol şeridi sollamak için değil de, keyfi kullanan o kadar çok şoför var ki. Bomboş caddelerde bile sola yaslanıp 60’la gidiyor insanlar.
Dönel kavşakta yol vermeme ve sol şerit işgali Konya’da bir türlü çözülemeyen iki mesele. Zaten bu konuda Sayın Konya Valisi İbrahim Akın da son derece duyarlı. Kendisini ziyaret ettiğimizde bu iki konu üzerinde hassasiyetle durduğunu belirtmişti. Zaten ertesi gün de Konya’daki ehliyet kurslarının yöneticileriyle bir toplantı yaparak ‘trafik kültürü’ üzerine bir çalışma yürütmüştü.
Vali Akın’a bu konuda başarılar diliyorum, işi kolay olmayacak. Ve kendisinden bir de isteğim var.
Türkiye’nin en uzun bisiklet yoluna sahip olan ve bisikletin adeta bir yaşam biçimi olduğu Konya’da ne yazık ki bisiklet yollarını otopark olarak kullanan sürücüler var. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin bisiklet kullanıcılarına özel yaptığı yollara herkes kafasına göre park ediyor.
Sayın Valim, bir bisiklet kullanıcısı olarak bu durumdan çok dertli ve şikayetçiyim.
Konya Valiliği, Konya Emniyet Müdürlüğü ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ‘bisiklet yollarının işgali’ başlığında bir çalışma yapmasını bekliyorum.
Bisiklet yollarına park eden tüm sürücülere istisnasız bir şekilde hatalı park cezası yazılmasını talep ediyorum.
Eğitimsiz, kültürsüz, bencil insanlar ancak ceplerine zeval gelirse akıllanıyor. O sebeple Sayın Valim, bu noktada sizlerin desteğini istiyoruz.