Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Seçimler bitti, artık önümüze bakma vaktindeyiz

Seçimler bitti, artık önümüze bakma vaktindeyiz

Bugün 1 Nisan. Dün oylarımızı kullandık ve ama tabi sayfa yayına hazırlandığı saatte seçim sonuçları kesin olarak gelmediği için size bugün sonuçlarla ilgili hususu yazmayacağım. İnşaAllah Rabbim müsaade ederse yarın onu da yazarız. Bugün genel bir değerlendirme yapmaya çalışalım.

Oyumuzu kullandık. Peki nereye kullandık, kime verdik? Zaten demokrasinin en güzel taraflarından biri bu, vicdanımızla baş başa kaldık, besmelemizi çektik, “Rabbimiz bizi mahcup etme” dedik ve kendimizce en doğru adaya da oyumuzu verdik. Hayırlı mübarek olsun.

Tabi olayın güzel bir tarafı var, o da şu; artık önümüzde 4 yıl seçim yok, seçilenler bu süreçte tamamen hizmete odaklanacaklar, iktidarımız da aynı şekilde sorunların çözümüne odaklanacak. Bu süreçte ekonomik sıkıntılar bitirilmeli, emeklinin, çalışanın ciddi fakirleştiği bir süreci yaşadık, bu sıkıntılar çözülmeli, üretimin artırılarak sürdürülmesi gibi konularda tamamen çözümler üretilerek sorunlar çözülmelidir. İktidarımızın vatandaşların fakirleşmesini en önemli sorun olarak görmesi elzemdir. Alım gücünü artıracak, enflasyonu tamamen bitirecek adımlar çok net kararlılıklarla atılmalıdır.

Ben bütün adayları tebrik ediyorum. Birkaç kavga olayını da duyduk ama genel anlamda küçük bazı sıkıntılar olmuş olsa da sorunsuz bir şekilde süreç tamamlanmış oldu. Şimdi kim kazanırsa kazansın, gündem hizmet olmalı. Adaylar mahallelerine, ilçelerine ve en sonunda da Konya’ya hizmet etmekten başka bir konuyu gündemlerine getirmemelidir. Özellikle kin, nefret, intikam gibi konular tamamen insanların gündeminden çıkmalıdır. Halkın takdiri bu ve olanda da hayır vardır, sürece yakışan tavır bu tavırdır.

Konya için konuya baktığımızda; önümüzdeki süreçte mesela artık metro konusunu bir başka seçimde konuşmamalıyız, diye düşünüyorum, çevreyolunu da öyle, bu süreçte tamamen bu konular Konya’nın gündeminden kalkmalıdır. Konya toplu ulaşımda ciddi sıkıntılar yaşıyor, bunu toplu ulaşımı kullanan herkes zaten tespit edebilir. Organize Sanayi Bölgesi ile diğer sanayi bölgeleri ve TÜYAP Konya Ticaret Odası Fuar Merkezinin şehir merkezi ile en azından tramvay bağlantısı sağlanmalıdır. Başkanımız tramvaylara bazen, özellikle yoğun saatlerde bir çalışanını görevlendirebilir, yaşanan sorunları birebir tespit edebilirler, insanlar inanın nefes alamadan seyahat ediyorlar, yollardaki kavşaklar tramvayın hızlı ilerlemesini engelliyor ve yolculuk Konyalılar için çok ciddi bir sorun haline geliyor. Çevreyolu yapılmadığı için de mesela Antalya’dan gelip Afyon istikametine geçecek kocaman kamyon, şehrin içine giriyor yolu kısaltmak için yapıyor bunu ve geçtiği her noktada potansiyel bir trafik canavarı gibi hemşerilerimizin yaşam kalitesini yerle bir ediyor. Konya’da artık yeni otogarın da bu süreçte tamamen bitmesi çok önemli, zira şehirlerarası otobüs terminali de şehrin çok içinde kaldı, oraya gelip giden otobüsler de şehrin trafiğini içinden çıkılmaz bir noktaya getiriyor. Havaalanında yaşanan sorunlar da bu süreçte tamamen çözülmeli, gerekirse Konya’ya yeni sivil ve uluslararası mahiyette havaalanı yapılmalı ve her boyda uçak Konya’mıza artık rahat inip kalkabilir hale gelmelidir.

Bu süreçte konuşacağımız önemli konulardan biri de Konya Ovasına havza dışından su getirilmesi konusu da olmalıdır. Eğer böyle giderse Konya Ovası’nın büyük bir bölümünde 10 yıl sonra tarım yapılamaz gale gelecek, Beyşehir Gölünü de bitirecek bu tarım faaliyetleri. Özellikle pancar, mısır gibi ürünlerin ekiminde de ciddi bir kısıtlamaya mecbur edilecek gibi geliyor Konyalı çiftçiler, bu konular Konya’nın en önemli gündem konusu olmalıdır, ürün kısıtlaması yerine Konya Ovasına havza dışından su getirilmelidir.

Kimsesizlerin kimsesi olmak, bir başkana en çok yakışan tavırdır. Başkanlarımızdan bunu bekliyoruz. Cumartesi günü de yazmıştım, ilçelerin merkezleri yok, yolları gerçekten çok kötü, birçok mahalle ile ilçe merkezinin yol bağlantısı gerçekten çok kötü, bazı ilçelerden Konya Şehir Merkezine otobüs bağlantı sorunları var, bazı mahallelerde hala telefon çekmiyor, bazı ilçelerde doğalgaz yok. Artık bu sorunların hepsinin çözülmesi bu sürecin en büyük kazanımı olmalıdır. Konya metropol bir şehir, çok güçlü ilçelerimiz var, bu ilçelerimizde yapılacak çalışmalarla ilçelerimizde doğan insanların bu merkezlerde doyması sağlanmalıdır. Bunları başarabilecek güçte belediyelerimiz.

Belediye Başkanlarına da en büyük tavsiyem şudur; Devletten gelen gelirin dışında mutlaka ilçelerine gelir sağlayacak alanlar oluştursunlar. Bölgelerinde üretilen ürünlerin Konya Şehir Merkezine ulaşması için gerekirse Konya Şehir Merkezine bir satış merkezi kurabilirler, gençler üretebilsin, ürettikleri değerli olsun. Bu süreçte bunu sağlasınlar.

Bugün yazımızı kazanan başkanlara hitapla Şeyh Edebali’nin şu sözleri ile bitirelim:

“Beysin! Bundan sonra öfke bize; uysallık sana... Güceniklik bize; gönül almak sana... Suçlamak bize; katlanmak sana... Âcizlik bize, yanılgı bize; hoş görmek sana... Geçimsizlikler, çatışmalar, uyumsuzluklar, anlaşmazlıklar bize; adâlet sana... Kötü göz, şom ağız, haksız yorum bize; bağışlama sana…

Bundan sonra bölmek bize; bütünlemek sana... Üşengeçlik bize; uyarmak, gayretlendirmek, şekillendirmek sana…

Yükün ağır, işin çetin, gücün kıla bağlı... Allah Teâlâ yardımcın olsun. Beyliğini mübârek kılsın. Hak yoluna yararlı etsin. Işığını parıldatsın. Uzaklara iletsin. Sana yükünü taşıyacak güç, ayağını sürçtürmeyecek akıl ve kalp versin.

Güçlü, kuvvetli, akıllı ve kelâmlısın... Ama bunları nerede ve nasıl kullanacağını bilmezsen, sabah rüzgârlarında savrulur gidersin!”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR