Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Şimdi de sıra toz şekerde mi?

Şimdi de sıra toz şekerde mi?

Sevgili okurlar, son zamanlarda sık sık tarımla ilgili yazdığımın farkındayım ama şartlar beni buna zorluyor. O yüzden, sizi sıktıysam şimdiden kusuruma bakmayın.
 
Konu tarım olunca akan sular duruyor. Hele bir de son zamanlarda yaşadıklarımızı göz önüne alınca, gelişmeleri mutlaka yakından takip etmemiz gerekiyor.
 
O sebeple bugün gazetemizin manşetini de tarıma ayırdık. Tabi ki söz konusu ürün şeker pancarı olunca daha bir özen göstermeye çalıştık.
 
Çünkü, Konya çiftçisinin en büyük gelir kaynağı nedir deseniz? Şeker pancarı ilk sırada gelir…
 
Hepimizin bildiği gibi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası duyurduğu zam müjdesiyle şeker pancarında taban fiyat arttı.
 
Konya Şeker ve Kayseri Şeker’in, pancar alım fiyatını ton başına 1000 TL’ye yükseltmesinin ardından, Türkşeker de aynı artışı yaptı.
 
Biz de düzenlemeyle ilgili olarak Kulu Ziraat Odası Başkanı Cengiz Öztürk ve Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut’un görüşlerini aldık. Ziraat odası başkanlarının ortak söylemi; hasat döneminde fiyatların 1300 TL bandına çıkması yönünde oldu. Çünkü artan maliyetler nedeniyle çiftçilerin pancar ekiminden kaçmaya başladığını, pancarın mutlaka cazip hale getirilmesi gerektiğini ifade ettiler.
 
El hak doğru da söylüyorlar.
 
Altınekin bölgesindeki çiftçi akrabalarımın yaptığı kalem kalem hesapları gördüğümde ben de bu işin içinden nasıl çıktıklarına şaşırmıştım.
 
Neyse, pancar taban fiyatı şimdilik 1000-1100 TL bandında açıklansa da başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, şirketler de hasat zamanı yeniden bir düzenleme yapılacağını söylüyor.
 
İnşallah maliyetler de düşer, bir fiyat düzenlemesi de yapılır. Yoksa seneye şeker bulmakta da zorlanacağız.
 
İşte bu sebeple benim bugün asıl değineceğim konu toz şekerde oluşturulmaya çalışılan dar boğaz!
 
Geçtiğimiz haftalarda ayçiçek yağında oluşturulmaya çalışılan kargaşa şimdi de toz şekerde oluşturulmaya çalışılıyor. Piyasada bir toz şeker kıtlığı varmış gibi algı yürütülüyor.
 
Kim bilir, belki de gerçekten toz şeker kıtlığı vardır.
 
Konumuz da tam olarak bu zaten aslında!
 
Çünkü bu konuda doğru düzgün bir açıklama yapılmıyor. Tıpkı ayçiçek yağı konusundaki kötü iletişim yönetimi gibi burada da bir iletişimsizlik söz konusu.
 
Zincir marketlerin çoğunda raflarda toz şeker ya yok ya da çok az sayıda var. Bazı zincir marketler ise sayıyla satış yapmaya başlamış durumda. İki paketten fazla şeker alamıyorsunuz.
 
Eğer bu konuda bugün-yarın etkili bir açıklama yapılamazsa, marketlerde yine ayçiçek yağı kargaşasına benzer olaylar göreceğiz.
 
Öte yandan, eğer gerçekten de toz şeker konusunda bir sıkıntımız varsa, şeker pancarı üretimi noktasında devletimiz bütün dinamiklerini kullanarak çiftçiyi teşvik etmelidir. Çünkü piyasada bir ürün bulunamadığı zaman devreye alınan ithalat seçeneğinin maliyeti aslında daha ağır oluyor.
 
Bu sene yağışlar da çok bereketli, bence bu fırsatı kaçırmamamız gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR