İsmail Koç

İsmail Koç

Soğukla İmtihan

Soğukla İmtihan

Ülkemiz son yılların en soğuk günlerini yaşıyor. Konya son 30 yılın en çok kar yağışını aldı. Hava sıcaklıkları özellikle geceleri eksi 20’lere kadar düşebiliyor. Böyle bir ortamda bırakın dışarda kalmayı, işiniz olsa bile dışarı çıkmak istemeyebilirsiniz.

Dışarda dondurucu bir soğuk varken toplu taşıma araçlarının normalinden daha geç gelmesi vatandaşın soğukla imtihanını bir kat daha arttırıyor. Normalde çok sık aralıklarla gelen tramvaylar ne hikmetse hava soğuyunca daha da seyrekleşiyor.

Eğer tramvay yolunda bir de kaza olmuşsa geçmiş olsun hastalığı kaptınız demektir. Ertesi gün soğuk algınlığı ve öksürük teşhisiyle aile hekiminize başvurabilirsiniz.

Tramvay yollarına sürekli gerçekleşen ve toplu taşıma sisteminin aksamasına neden olan kazalara bir çözüm bulunması gerekiyor. Özellikle belli başlı kavşaklarda sürekli kazalar meydana geliyor ve trafik aksıyor.

Kavşaklardaki trafik, tramvay yolunun ya yerin altından ya da üstünden verilmesiyle çözülemez mi?

Böylece hem kazaların önüne geçmiş olunur hem de tramvaylar kavşaklardan trafik ışıklarında boşuna beklememiş olur. Bu tür bir önlem almanın çok zor olmayacağını düşünüyorum.

Ama önce bunu düşünmek lazım tabi…

Tramvay yolunda trafik kazalarına yol açan sürücülere daha ağır cezalar verilmeli. Çünkü bütün ulaşım hattındaki insanların zamanını çalıyor, işlerinin aksamasına yol açıyor.

O sırada belki işine, belki de okuluna yetişmek için uğraşanlar olabilir. Günümüzde çok kıymetli hale gelen insanların zamanının çalınmasına izin verilmemesi gerekiyor.

Birde şu anda tatilde olan ancak önümüzdeki hafta yeniden tramvayları dolduracak olan lise öğrencilerinden bahsetmek lazım.

Bazen lise öğrencileri toplu taşıma araçlarında o kadar rahatsız edici davranışlarda bulunuyorlar ki tepki vermemek elde değil. Şöyle ki kızlı erkekli liseli gruplar tramvayda sesli konuşup, kahkaha atıp, yaşlılara yer vermeyip çevreyi umursamaz bir halde yolculuk ediyorlar.

Bu çocuklara evde anne babaları, okulda ise öğretmenleri nasıl terbiye veriyor anlamak güç.

Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden isteğim bu konuda gençlerin bir eğitimden geçirilmesi ve uyarılmasıdır. Çünkü geleceğimizin teminatı olan bu gençler belki de yaptıkları yanlış hal ve hareketlerin farkında bile değiller.

Yani kısaca “eğitimi şart.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR