Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Sosyal Konutlarla ilgili merak edilenler!

Sosyal Konutlarla ilgili merak edilenler!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 500 bin sosyal konut projesi, dar gelirli vatandaşlarımız için çok büyük bir sevinç oluşturdu. Her geçen gün başvuru sayısının arttığı projede 3 milyon 400 bin başvuru geride bırakıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yürüttüğü bu çalışmanın başarılı olduğunu başvuru sayısına bakarak şimdiden söylememiz lazım.

Piyasa fiyatlarını göz önünde tuttuğumuzda, dar gelirli vatandaşın ev sahibi olması hayalden öteye geçemezdi. Ama bu proje ile insanlara büyük bir umut aşılandı. O sebeple de rekor başvuru sayısına ulaşıldı. Ben başvuruların 10 milyonu bulmasını bekliyorum.

Hatta talep yüksekliği nedeniyle yeni bir müjde daha bekleyebiliriz diye şimdiden söylüyorum.

Bu kadar yüksek bir talebin olması, hem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı harekete geçirecektir. Zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan da bunun işaretini cumartesi günü verdi.

Erdoğan yaptığı açıklamada, “Sosyal konutlarda arz-talep dengesini görmüş olduk, talep istikametinde görünüyor. Öyleyse seçim ertesinde yeniden bir hamle yapılabilir. Para ve arsa sıkıntımız yok” dedi.

Yeni bir müjde bence de isabetli olur. Hem inşaat sektörü hareketlenir hem vatandaş ev sahibi olur hem kira fiyatları dengelenir hem de yastık altındaki para ekonomiye kazandırılır.

Nereden bakarsak bakalım çok kârlı bir iş.

Öte yandan muhalefetin bu konuda ortaya attığı akıl almaz karalamaları pek de ciddiye almamak gerekir. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özbekistan ziyareti öncesi muhalefetin kucağına atıp gittiği ‘Sosyal Konut Müjdesi’ muhalefetin elindeki bir argümanı daha taca attı. Vatandaşın konut umudu siyasi açıdan muhalefetin de dengesini bozdu. Hatta ana muhalefet partisinin üyeleri ve medyası, tıpkı genel başkanları gibi hesap uzmanlığına soyundu.

Ana muhalefet partisi, uzun zamandır AK Parti’nin projelerini önceden haber alıp kamuoyu oluşturuyor ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın etkinliğini düşürmeye çalışıyordu. Üzerine bir de algılarla karalama kampanyaları yürütüyor, ‘Bakın biz söyledik, projemizi çaldılar’ diye kampanya yürütüyordu.

Fakat bu defa bunu başaramadılar.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda bir köstebek bulamayan ana muhalefet partisi ve masa arkadaşları, bu defa da ‘çamur at izi kalsın’ veya ‘kedi uzanamadığı ciğere mundar dermiş’ anlayışıyla değişik değişik kulplar takıyor.

Yakında TOKİ’deki evine kavuşacak olan bir vatandaş olarak açıkçası bu karalamaların hiç birisine itibar etmiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Bakanımız Murat Kurum’a teşekkür ediyorum.

KONYA’DA TOKİ’LER NEREYE YAPILACAK?

Konya’da yapılacak olan 7 bin 500 konutun 2 bin 891’i merkeze, diğerleri ise ilçelere yapılacak.

Sosyal konutlarla ilgili daha önceki haberlerim ve yazılarım nedeniyle onlarca telefon aldım. Beni tanıyanlar ve akrabalarım çeşitli bilgiler edinmek için aradılar. Pek çoğunun sorusuna cevap verdim. Fakat en çok sorulan soruyu buradan paylaşmak istiyorum.

-Konya merkezdeki sosyal konutların hangi bölgeye yapılacağı henüz net değil. Fakat benim tahminime göre Ardıçlı Bölgesi’nin seçilmesi muhtemel görünüyor. Çünkü şu anda arsa, yapılaşma, ulaşım gibi çeşitli noktalardan bakıldığında en makul bölge orası gibi.

-Arayanlardan en çok duyduğum cümle ‘Sosyal Konutlar Şehir Hastanesi’nin orada bulunan ve Hara diye bilinen bölgeye mi yapılacak?’ sorusuydu. Sanırım bu konuda şehirde bir söylenti çıkmış, en az 7-8 kişiden aynı cümleyi duydum. Şu ana kadar bize ulaşan bir bilgi yok. Ama şehrin göbeğindeki bu değerli araziye sosyal konut yapıp bunu da makul taksitlerle teslim etmek akla yatkın değil. O yüzden ben bunun sadece bir söylenti olduğunu düşünüyorum.

-Sosyal konutlarla ilgili ödemeler konusu da en çok sorulan sorulardan biri. Özellikle taksitlerin, ev teslim edildikten sonra başlayacağını pek çok kişi hala bilmiyor. O zaman hatırlatalım, evlerin taksitleri, ev size teslim edildikten 1 ay sonra başlıyor.

-Bir de peşinat konusu var. Bu konuda da çok kişi sıkıntılı gibi. Konut fiyatının yüzde 10’unun peşin ödemesi 60 bin ila 80 bin arasında değişiyor. Bu rakam biraz göz korkutuyor. Benim bu konuda bir önerim var. Evlerin inşa edilip-teslimat yapılacağı 2 yıllık süreçte bu peşinat taksitlerle ödenebilir. Devletimiz burada da bir taksit uygulaması yapabilir bence. Belki başka formüller de bulunabilir ama aklıma ilk olarak bu geldi.

-Son olarak, Sosyal Konutlarla ilgili merak ettiklerinizin tümünü bugünkü gazetemizin 10. sayfasında ve internet sitemiz yenihaberden.com’da bulabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR