İsmail Yaşa

İsmail Yaşa

Sürpriz aday mı?

Sürpriz aday mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı devirme hedefiyle bir araya gelen “Güçlendirilmiş 28 Şubat İttifakı” önümüzdeki yaz yapılacak seçimlerde aday göstereceği ismi henüz açıklayamadı.

Yakın zamana kadar muhtemel adaylar olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın isimleri geçiyordu.

Ara sıra yaptığı açıklamalarla kendini gösteren Abdullah Gül’ün de muhalif ittifakın ortak adayı olabileceği konuşuluyordu.

Ancak bugün itibariyle Kılıçdaroğlu’nun diğer adaylara göre birkaç adım önde olduğu söylenebilir.

CHP Genel Başkanı, geçenlerde CHP TBMM Grubu tarafından İzmir’de düzenlenen 27’nci Dönem 5’inci Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı’nda partililere seslenerek, “Siz gerçekten benimle birlikte misiniz? Bazılarınızın sesi çıkmıyor. Bazılarınızın da isteyerek veya istemeyerek zarar verdiğini de görüyorum. Benimleyseniz benimle olduğunuzu artık hissetmek istiyorum, sırtımı size yaslayacağımı bilmek istiyorum” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun partisinin içindeki adaylık tartışmalarını sona erdirmek için yaptığı çıkış sonrası İmamoğlu ve Yavaş’tan CHP Genel Başkanı’na destek mesajları geldi.

HDP’li Hasip Kaplan da “Yanındayız” mesajı yayınladı.

CHP’li diğer muhtemel adaylardan ve HDP’den adaylığına destek alan Kılıçdaroğlu’nun ittifakın küçük partilerini ikna etmesi zor olmaz.

Geriye İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in onayını alması kalıyor.

Akşener’in memleketi Kocaeli’de yaptığı konuşmada CHP’nin babasının partisi olduğunu söyleyerek, “Rahmetli babamın rahmetli İnönü’yle fotoğrafı var. Sonra paylaşırız” demesini kimileri Kılıçdaroğlu’na destek olarak yorumlarken kimileri de bu sözlerin CHP Genel Başkanı’nın adaylığını veto anlamına geldiğini öne sürdü.

Gündemi meşgul eden bir diğer gelişme de Kılıçdaroğlu’nun Amerika’ya yapacağı ziyaret.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, CHP Genel Başkanı’nın ABD’ye adaylık için “icazet almaya” gideceğini söyledi.

Adaylık yarışında ibre kendisinden yana dönse ve CHP’nin önde gelen isimleri başka birinin adaylığını kabul etmeyecekmiş gibi açıklamalar yapsalar da Kılıçdaroğlu’nun adaylığı henüz kesin değil.

Sürpriz bir ismin ittifakın ortak adayı olarak öne sürülmesi hâlâ ihtimal dahilinde.

Nitekim Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’tan bununla ilgili oldukça ilginç bir iddia geldi.

Yanık, Pazar sabahı Kanal 7’deki yayınlanan Başkent Kulisi programında yaptığı açıklamada, muhalif ittifakın adayının hiç bilinmeyen bir isim olacağını, seçime çok az bir süre kala “bagajını tartıştırmayacakları birini” aday çıkaracaklarını söyledi ve İmamoğlu örneğini verdi.

İmamoğlu İBB Başkanlığına aday gösterildiğinde çok fazla tanınan biri değildi.

Seçim öncesi sempatik tavırlar sergileyerek ve “Her şey çok güzel” olacak diyerek, camiye gidip Yasin Suresi’nden ayetler okuyarak gerçek kişiliğini gizlemeyi başardı.

İstanbul seçmeni İmamoğlu’nu bugünkü kadar tanısaydı büyük ihtimalle seçmezdi.

Benzer bir “yeterince tanınmayan aday ile seçim kazanma taktiği” Tunus’ta da yaşandı.

Halk iradesine darbe yaparak parlamentonun kapısına kilit vuran mevcut Cumhurbaşkanı Kays Said, 2019’da aday olduğunda gerçek yüzünü neredeyse hiç kimse bilmiyordu.

Bu sayede şimdilerde yok etmeye çalıştığı Raşid El-Gannuşi liderliğindeki En-Nahda Hareketi’nin ve demokrasi yanlılarının oylarını alarak seçimi kazandı.

Fakat unutulmaması ve göz ardı edilmemesi gereken bazı noktalar var.

Türkiye Tunus değil ve 2023’te belediye başkanı seçmeyeceğiz.

Hepsinden önemlisi “meçhul aday” her kim olacaksa Erdoğan gibi bir liderle yarışacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Yaşa Arşivi
SON YAZILAR