Servet R. Çolak

Servet R. Çolak

Tercihler şansa mı bırakılacak?

Tercihler şansa mı bırakılacak?

YKS’de bu sene baraj kalktı ve öğrenciler beklenen sınavı verdi. Sonuçların açıklanmasının ardından üniversiteli adaylarını büyük bir tercih heyecanı sardı.

Heyecanın yanında tedirginlikte var çünkü, bu sene yapılacak tercihlerde büyük bir sürpriz olacağı aşıkâr. Öğrenciler de veliler de öğretmenler de bunu çok iyi biliyor. Lakin klasik yönden tercih yapmaya devam edecekler gibi.

Puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırıldı. Bu düzenlemeyle bu yıl artık puanı hesaplanan tüm adaylar sisteme dahil edildi ve tercih yapabilir hale geldi.

Bu yıl YKS sonuçlarında puanların geçen yıllara göre yüksek olmasına rağmen, sıralamalardaki düşüş dikkati çekti.

TYT Türkçe testinde 40 sorudaki ortalama net geçen yıl 18,78 iken bu yıl 17,7'ye düştü. Dolayısıyla Türkçe neti yüksek olan adayların başarı sıralaması da daha yukarıya çıktı ve bu test sıralamalarda belirleyici oldu. TYT matematik testinde 40 sorudaki net ortalaması geçen yıl 5,5 iken bu yıl 6,9'a yükseldi.

Eğitim uzmanları sıralamalarda düşüşün nedenlerini, "Türkçe testinin belirleyiciliği arttı, matematik testindeki belirleyicilik azaldı, aday sayısı arttı, 2022-YKS önceki yıllara göre nispeten daha kolay bir sınavdı." şeklinde sıraladı.

Bu nedenle bu yıl, geçen yıllara göre netleri yüksek adaylar, nispeten daha düşük başarı sıralaması elde etti.

Eğitimci değiliz ama biraz yaptığım araştırmalara göre bu seneki tercihler her zamankinden farklı olacak. Bu konuda 4 aşama yakaladım.

Birincisi, tercihlerde yapılması gereken çok sürpriz olacak bölümlerin ve üniversitelerin ilk sıralara yazılması kanaatindeyim.

İkincisi biraz daha sürpriz olacak, bölüm ve üniversite tercih edilmesi, üçüncüsüne kazanılacağı tahmin edilecek üniversite ve bölümler yapılmasının gerektiğini gördüm.

Son olarak da kesin gelmesi durumu olan bölüm ve üniversiteler yapılırsa tercihler doğruya gidecek gibi.

Altını çizerek söylüyorum, bu önerim sadece tahminden ibaret. Çünkü bu sene barajın olmaması orta sıralamalardaki üniversitelere yığılmaların olacağını gösteriyor. Böyle olunca da az puanlı bölümlerin kontenjanlarının dolmayacağını da umuyorum. Yani yığılma tepeden aşağıya doğru olacak.

27 Temmuz’da tercih dönemi başlıyor. Rehber öğretmenler bu durumda nasıl bir sınav verecekler gerçekten çok meraklıyım.

Küçük bir ihtimal hatası adayın bir yılına veya hayatının büyük bir bölümüne mâl olacak.

Bu yüzden rehber öğretmenlerin konuyu tüm detaylarıyla ele almaları, uzmanlardan gerekli yardımı ve fikri de almaları gerekiyor.

Bu yıl en büyük iş rehber öğretmenlere düşüyor ve yüklerinin ağır olduklarını onlarda fark etmişler. Uzman eğitimcilere ve rehber öğretmenlerimiz elbette en iyisi yapacaklardır ama işlerinin bu yıl çok zor olduğunu yeniden hatırlatmak istedim.

Bu yıl soruları öğrenciler çözdü ama sınavı rehber öğretmenler verecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Servet R. Çolak Arşivi
SON YAZILAR