Servet R. Çolak

Servet R. Çolak

Bu kez fırsatı kaçırdınız

Bu kez fırsatı kaçırdınız

Hükümet ne zaman konut projesi ve ya kredilerde faiz indirimi açıklasa piyasalar hemen allak bullak olur, konut, araç fiyatları Mars’ı geçer dolanarak Jupiter’e giderdi. Hükümet orta gelirlilerin ev almasına imkan sağlayabilecek ‘Yeni Evim Kampanyası’ başlattı. Kampanya açıklanır açıklanmaz, ev fiyatları 600 bin liralara varan oranda yükseldi. Bakan Kurum bu açıklamayı yaparken bile satış ilanındaki evinin fiyatını yükseltenler olmuş.

Ne kadar ayıp ve içler acısı.

Ama artık fırsatçılar bu kez yaş tahtaya bastı. Çünkü artık bu kampanya fırsatçılıktan arındırılarak yapıldı. Programdan yararlanacak kişilerin halihazırda bir konutunun olmaması ve son 1 yıl içinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması gerekiyor. Ayrıca alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacak. Bir de tabi alıcı gerçek alıcı mı yoksa kâr amaçlı mı alınıyor bunlarda iyice bir araştırılacak.

Ayrıca bu programla birlikte haksız fiyat artışları da yakından takip edilecek. Zaten ilan siteleri yetkili birimlerce takip ediliyor. Şimdiki durumda Bakan Nurettin Nebati, fiyat artıranları uyardı ve kesinlikle taviz verilmeyeceğini söyledi.

Yine bu kampanya sıfır ev alanlar için geçerli olacak aynı zamanda da müteahhitle banka arasında garantörlük yapılacak. Yani kişi evini alacağı zaman evi yapan müteahhitti gösterecek.

Yeni başlayacak projeleri kapsayan bu sistemle konutun bir parçası olduğu konut projesinin bankalar tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirmesi ana kıstas olacak. Bu durumda projenin bu program kapsamına alınması için bankanın müteahhitle proje bazında Garantörlük Anlaşması imzalaması gerekiyor. Bu sayede, inşaatın temeli atılmadan konut kredisi kullanma imkanı oluşuyor.

Bu sistemle de fırsatçılık yapacakların önüne iyice bir geçilmiş oluyor.

İnsanın aklı almıyor bazen… Zaten konutlar artacağı kadar arttı. Bu neyin açgözlülüğü bu nasıl bir mal kaçırmadır aklım almıyor.

Düşünüyorum, acaba hükümet böyle projeler yapmasa da işi gücü bırakıp fırsatçıları mı yakalasa, hem de cezalarını artırarak çekseler.

Birde bu fırsatçıların çoğu önüne gelene ahlak dersi vermesi yok mu, o da bir ayrı garabet. Ama ne yapsınlar işte kendilerini anca böyle böyle kamfule edebilirler.

Neyse bakalım 16 Ocak’ta başvurular başlıyor. Ama bu kez fırsatçılar istediklerini alamayacak ve sıkı takipte olacaklar.

Aslında yapılan tüm bu fırsatçılıklar, stoklamalar ülkeye verilen en büyük zararların başında geliyor. Bu konuda da çok kapsamlı bir yasa çalışması başlamalı ve bunu yapanlardan ciddi olarak hesap sorulmalı.

Er ya da geç, zor ve ya kolay fırsatçılar da bitecek ve millet olarak o günleri de göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Servet R. Çolak Arşivi
SON YAZILAR