Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Üç dönem kuralı mutlaka uygulanmalı

Üç dönem kuralı mutlaka uygulanmalı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta katıldığı bir televizyon programında önemli mesajlar vermişti. En dikkat çekici mesajı, kabineden 17 ismin milletvekili adayı olacağını açıklamasıydı.

Erdoğan’ın bu açıklamaları sonrası gözler kabine revizyonuna ve AK Parti tüzüğünde yer alan üç dönem kuralının uygulanıp uygulanmayacağına çevrilmişti.

Sonunda noktayı koydu.

14 Mayıs'ta yapılacak seçimler için ince eleyip sık dokuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimler sonrası kabinede yeni isimlerin görev yapacağını açıkladı. Erdoğan ayrıca AK Parti'de 3 dönem kuralının uygulanacağını da belirtti.

YSK’nın takvimine göre 9 Nisan’da aday listelerini teslim edecek olan AK Parti’de 76 isim üç dönem kuralına takılıyor.

Üç dönem kuralını ve diğer sebeplerle listede yer alamayacak olanları düşündüğümüzde AK Parti’de mevcut milletvekillerinin en az üçte birinin değişeceğini de söyleyebiliriz artık.

İsabetli bir karar verildiğini düşünüyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç dönem kuralını uygulamaya alarak aslında sokağın sesine cevap verdi.

Bizim de defalarca yazdığımız, halkın en büyük beklentisi olan; değişim, yeni yüzler, yeni sözler söylemi karşılığını sonunda buldu.

20 yıldır bürokrasinin içinde, 20 yıldır belediye başkanlığı yapmış, 15 yıldır milletvekilliği yapan, yıllardır bakan yardımcılığı yapmış, meclis üyeliği yapmış, sürekli kamuoyunun önünde olan, telefonlarına hiç kimsenin ulaşamadığı, sürekli tanınan ama ulaşılamayan isimlerin bu dönemde siyasete sağlayacağı çok bir şeyin olmadığını daha önce söylemiştik.

Aslında bunu vatandaş söylüyordu.

O sebeple üç dönem kuralının uygulanması çok önemliydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan halkının sesine kulak vermiş oldu.

Öte yandan hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elini rahatlatmak hem milletvekili seçmede daha rahat davranabilmesini temin etmek bakımından üç dönem kuralının uygulanması AK Parti’ye de ciddi bir yenilenme ve gençleşme imkanı sağlayacaktır.

Ayrıca liderine yük olanların, kendini bulunmaz hint kumaşı sananların, kıymeti kendinden menkul görenlerin, yol açmak yerine takoz olanların kenara çekilmesi için de üç dönem kuralı iyi bir eleme aracı olacaktır.

AK Parti’nin tüzüğünde olan üç dönem kuralı, siyasi teamüller içerisinde aslında tüm Türkiye siyasi hayatında uygulanmalıdır.

Hangi siyasi parti olursa olsun; milletvekilleri milletin vekilidir, milletle alakası olmayanın milletvekili olmasına da gerek yok. Bir şekilde saf dışı bırakılmaları elzemdir.

Keşke üç, dört dönemden fazla koltuğa yapışan, liderinin sırtında yük olan vekiller tüm partilerde bir kenara çekilseler.

Özellikle muhalefet partilerinde üç, dört, beş, altı hatta yedi dönem aday olan isimler var.

Kardeşim 30 senedir elinden bir şey gelmemiş. Daha ne yapacaksın, kaç dönemdir yapamamışsın işte, bırak git artık.

Milletvekilliğini meslek olmaktan çıkarmazsak bu iş böyle devam eder gider.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR