Varlıkta Yokluk Konya’da Ulaşım
Yaklaşık 2 yıl önce bu yazıyı yazmıştım fakat geçen zamanda hiçbir değişiklik olmadığını gördükten sonra yeniden hatırlatma babında bildirmek istedim. O yazıdan sonra da gelen tepkilerden bizim durağın tek olmadığını, başka duraklarda da benzer sıkıntılar yaşandığını fark ettim. Şuan kendim de 2 ayrı durak kullandığım için aynı sıkıntıları yaşadığımdan yazının tekrar yayınlanmasını faydalı olacağını düşündüm.
Türkiye’de öğrenci olarak bulunduğum süre zarfında, birçok şehri görme fırsatım oldu. Doğal olarak bulunduğum şehirlerin artı ve eksilerine, Konya özelinde mukayese ettim. Bunu rahatlıkla söyleye bilirim ki, her bakımdan Konya’da ulaşım, birçok şehirden çok daha iyi durumda. Ulaşım ücretlerinden tutun da toplu taşıma araçlarının güvenli, yeni, rahat olması vs. buna her şeyi dahil edebiliriz. Üstelik Konya Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımdaki özelliklerini her geçen gün arttırıyor. Daha yakın zamanda yeni otobüsleri Konya’mıza kazandırdılar. Ulaşımdaki tüm bu yeniliklerin yanında, dünyada artan petrol fiyatları ve pahalılığa rağmen Konya, Türkiye’nin en ucuz toplu ulaşımına sahip bir şehir olarak biliniyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ında sık-sık vurguladığı gibi bu şehirde 4 yıldır öğrenci, 2 yıldır da sivil kartlara zam yapılmıyor. Toplu ulaşımda bu kadar olumlu özelliklerinin yanında maalesef bazı olumsuzluklar da mevcut.
Oturduğum konum gereği kullandığım durak “Lalebahçe Polis Karakolu” durağıdır. Bu duraktan şehir merkezine 6 otobüs geçiyor. İlk bakışta insanın aklına gelen, bu kadar otobüsün geçtiği durakta fazla beklemenin olmamasıdır. Ancak, maalesef öyle olmuyor. Durakta, bazen 30-35 hatta 50 dakikadan fazla otobüs beklediğimi bilirim. Neden mi? Çünkü, duraktan en çok geçen araç 84 numaralı Meram Toki otobüsü çoğu zaman zaten Tokiden zaten dolu geldiği için Lalebahçe durağında binmek mümkün olmuyor. Hatta mümkün olsa bile bazen şoförler bile otobüsü durdurmuyorlar.
Diğer 5 araca gelince ise o araçlar çoğu zaman 5 dakika içersinde hepsi geçer, sonra ise en az yarım saat otobüs beklersiniz. Özellikle, öyle vakitleri o sıcağın altında, durakta otobüs bulmak işkenceye dönüşüyor. Uygulamaya bakıp evden çıkmak da çare değil. Çünkü, Tokiden gelen 84 numaralı otobüsün doluluk oranı bilinmediğinden, durakta durdurup durdurmayacağı şoförün insafına kalıyor. Bunun yanında, mesela, 9 numaralı otobüs, 5-10 dakika sonra durakta olacağı yazıldığı halde, yarım saat hatta bazen daha fazla sürede geliyor. Otobüs tarifelerinde yapılan yeni düzenleme ile beraber, bu hatta çalışan otobüslerin yol süresi kısaltılmasına rağmen hala aynı sorun ile karşılaşıyoruz. Bazen sabah işe veya okula giderken bile yarım saat durakta beklediğimiz oluyor. Tabi, bu kadar süre bekledikten sonra da otobüsler ağzına kadar dolu geliyor. Bu işkenceyle dönüş yolunda da karşılaşıyorsun. Otobüste değil hareket etmek, bazen nefes almak bile mümkünsüz oluyor.
Bu konuda bir sitemim de vatandaşa olacak. Bazıları özellikle otobüsün orta kısmında durup, arkaya ilerlemediği için otobüs dolu gözüküyor. Bu sebepten de otobüsler durmuyor. Fakat, otobüs hareket edince arka kısmın tamamen boş olduğunu fark ediyorsun. Yani arkaya doğru ilerlemeyen o adam yüzünden kaç kişi işine veya okuluna geç kalıyor.
Bu yazıyı bizim kendi durağımızdan örnek vererek anlattım ama bu vaziyetle başka duraklarda da karşılaşıyoruz. Yazıyı okuyan yetkililerden ricamız, bu sıkıntımızın giderilmesidir. İletmek bizden, çözümü sizden.