Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Yarıyıl Tatili Başladı, Peki Çocuklara Nasıl Davranılmalı

Yarıyıl Tatili Başladı, Peki Çocuklara Nasıl Davranılmalı

Yarıyıl Tatili başladı ve yarıyıl tatiller, yani 15 tatiller bazen anne ve babalar için ve hatta çocuklar için sıkıcı ve moral bozucu geçebiliyor…

Zira apartmanlarda yaşıyoruz, bu apartman kültürü güvensiz bir ortam, kimse kimseye hesap vermiyor, herkes tamamen kendine özgü yaşıyor.

Bu kendine özgü, bireyci yaşam bazen sizin kültürünüze, dininize, ahlakınıza, edebinize aykırı olabiliyor.

Böyle zamanlarda hem bir taraftan çocuğunuzun ahlak yoksunu ortamın etkisinde kalmamasını istiyorsunuz, bir taraftan ise çaresizsiniz ve ne yapacağınızı nasıl bir metot takip edeceğinizi bilemiyorsunuz…

Dün bunun için bazı uzmanların bu konulardaki tavsiyelerini derledim, aslında bu tavsiyelerin tamamını gazetemizin internet sitesi olan www.yenihaberden.com internet adresinde de yayınladık. Ama buradan da size bu tavsiyeleri aktarmak istedim…

Bu süreçte sizin sıkıcı 15 tatilinin hesapsız kitapsızlığından sığınacağınız alan kanaatimce namaz olmalıdır.

Namaz vakitleri bakımından, kılınmasının gerekliliği bakımından bizi disiplinize ediyor.

Bu bakımdan önemli, namaz vakitlerine uymak ve namazla günü oluşturmak bu anlamda uzmanların tavsiye ettiği en önemli husus…

Bu konuda şu tavsiyeler yer alıyor:

1- Çocuklara nezaketli ve ölçülü bir dille namaz kılmaları tavsiye edilmelidir.

Özellikle 9 yaşın üzerindeki çocuklarla birlikte vakit namazları için camiye gidilmeli ve camide namaz kılınmalıdır.

2- Sabah Namazına çocuk ölçülü ve nezaketli bir dille kaldırılmalı ve özellikle ailede cemaatle namaz kılınacak şekilde ortam oluşturulmalıdır.

3- Erkek çocukların namaz kılması ile birebir babanın kendisi meşgul olmalı, 9 yaşın üzerindeki erkek çocukların Cuma Namazına mutlaka gitmeleri yönünde ölçülü ve nezaketli bir dille çocuk yönlendirilmelidir.

4- Anneler kız çocukların namaz kılıp kılmadığı ile birebir ilgilenmelidir…

Her gün mutlak akşam en az 30 dakika, en fazla 1 saat olmak üzere ailede günlük değerlendirme, sohbet, namaz, dua, abdest, ilmihal, siyer üzerinde konuşulmalı, çocukların İslam adabı ile büyümelerine olanak sağlayacak aktiviteler geliştirilmelidir.

5- Her gün mutlaka Sabah Namazından sonra 9 yaşından büyük çocuklarla Kuran’ı Kerim okunmalı, Siyer ve Hadis okunmalıdır.

6- Çocuğun akşama kadar başıboş gezmesinin önüne geçilmeli, kontrollü bir özgürlük ile oyun oynaması sağlanmalıdır.

Tabi notların kötü gelmesi gibi konularda bu süreçte velileri yoruyor, zannediyorum bu konuda öncelikle çocuğun kötü not getirmesinin kötü bir şey olduğu, ders çalışmamanın, ödevleri yapmamanın kötü bir şey olduğunu da bilmesi gerekiyor…

Ölçülülük bu noktada çok önemli…

Özellikle uzmanların şu tavsiyeyi, sizinle paylaşmak istiyorum:

Öncelikle çocuğun düşük not almasının nedenlerini birlikte tartışarak, çözümler üzerinde odaklanılmalıdır. Aile içerisinde yapılabilecek toplantılarda çocukların da bu karar içerisinde yer almasını sağlayarak sorumluluk bilincinin gelişmesine katkıda bulunulabilir.

İyi not mutlaka ödüllendirilirken, kötü not ise ölçülü ve çocuğa yanlış anlatılara, bu kötü notun neden kaynaklandığı birlikte bulunmalı ve çocuğun sorumluluklarını bilmesi ölçülü bir şekilde tavsiye edilmelidir.

Burada çocuğun ağır bir şekilde cezalandırılmasının yanlışlığı kadar, kötü notun hiç sorgulanmamsıda yanlıştır…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR