Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Yatırım yapacağız, arsa lazım!

Yatırım yapacağız, arsa lazım!

Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası ile Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) buluşmaları ve çalıştayının açılışı gerçekleştirildi.
 
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve Konyalı sanayicilerin katılımı ile yapılan toplantıda, Konya’nın sanayi üretimindeki gücü vurgulanırken, savunma, tarım makineleri ve otomotiv sektörlerinin paydaşları, akademisyenler ve kamu temsilcileriyle birlikte sorunlar tartışıldı, çözüm önerileri konuşuldu.
 
Bugün de InnoPark’ta sanayiciler ve akademisyenlerin buluşmasıyla AR-GE üzerine çeşitli görüşmeler yapılacak.
 
Konya sanayisi için böylesine önemli bir çalıştayın yapılması şehir adına sevindirici. Bu tarz çalıştayların sayısının ve niteliğinin artmasının hem Konya’ya hem de ülkemize önemli kazanımlar sağladığı aşikar. Çalıştayda ele alınan konuları göz önünde tutunca bu kanıya vardım.
 
Açılış konuşmalarında Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin çizdiği tabloyu çok değerli buldum.
 
Sayın Büyükdede, Konyalı olmanın avantajıyla çok iyi bir Konya Sanayisi Röntgeni çekti. Büyükdede’nin özellikle altını çizdiği üç konu dikkate değerdi.
 
Bunlardan birincisi, Konya ihracatı. Her ne kadar çok büyük bir yükseliş içerisinde olsa da mevcut rakamların Konya potansiyelinin çok çok altında olduğu tespitine hepimiz katılıyoruz. Konya sanayisinin öyle 3-4 milyar dolarları değil, çift haneli rakamları hedeflemesi ve bunun için çalışması gerekiyor. Çünkü Konya sanayisinin altyapısı ve sanayicisinin yatırım iştahı bu hedefi koymayı kaçınılmaz kılıyor. Bunu başarmamak için hiçbir sebep yok. Sanayicilerimiz bu anlamda terlerinin son damlarına kadar çalışacaklar. Devletimizin de sanayicilerimizin önünü açmak adına daha fazla yatırımı ve desteği vermesi gerekiyor elbette…
 
Büyükdede’nin dikkat çektiği bir diğer konu ise teknolojik yatırımlar ve üretimler noktasındaydı. Dünyayı kasıp kavuran çip krizi başta olmak üzere elektronik devre alanında yapılacak her yatırımın çok stratejik olduğunu üzerine basa basa vurguladı. Bu alanda ülke olarak şimdiden bir adım atamazsak, önümüzdeki aylarda makine başta olmak üzere elektronik devreye ihtiyacı olan bütün sektörlerin durma noktasına geleceğini ifade etti. Hatta kendi fabrikasında ürettiği makineler, çip krizinden dolayı 8 aydır yatıyormuş… Dolayısıyla Konyalı sanayicileri bu alana yatırım yapmaya davet etti.
 
Büyükdede’nin, bence Konya’da bugünün reel olarak göze batan en büyük sıkıntısı olan sanayi arazisi meselesi hakkında söyledikleri ise çok kıymetliydi. Toprak bakımından Türkiye’nin üçte biri büyüklükte olan İtalya’nın, Türkiye’nin 5-6 katı büyüklükte sanayi arazisinde üretim yapması çok net bir örnek oldu.
 
Her ne kadar Ankara’dan sonra metrekare bakımından en fazla sanayi arazisine sahip olan şehir Konya olsa da bu konuda yaşanan sıkıntıları herkes biliyor.
 
Görüştüğüm iş insanları bu konudan hep dert yanıyor. Yatırım yapacağız ama arsa bulamıyoruz diyen çok sayıda iş insanıyla karşılaştım son zamanlarda.
 
Konya Organize Sanayi’sinde 5. Bölgeyi doldurabilir miyiz diye sorgularken, şu an üretime kazandırılma aşamasında olan 6. Bölgenin bile yetmeyeceği düşünülüyor.
 
Sanayici yatırım yapacak ama arsa yok. Arsa varsa bile çok pahalı.
 
Konya’nın bu imkanları ve iş insanlarının bu yatırım iştahını göz önünde tutunca, arsa konusundaki bu tutarsızlığın, Konya’nın ayaklarında pranga, ivmesinde fren olduğunu düşünüyorum elbette.
 
Yatırımcılar toprak ve arazi için bu kadar büyük para harcamamalılar. Bu paralar araziye değil, üretime ve istihdama aktarılmalı. Onun yerine, belirlenen rakamların Konya’da harcanması yönünde taahhütler alınmalı, yatırım teşvik edilmeli.
 
Tüm dünya ekonomilerinin zorlandığı, faizlerin yüksek olduğu, devalüasyonun tüm dünya ülkelerinde inanılmaz bir seviyeye çıktığı bir zamanda yatırım yapmak gerçekten çok önemlidir. Bu konuda sanayicilerin önü açılmalıdır.
 
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın, yatırım, istihdam, AR-GE başta olmak üzere ülkemizin katma değer üretmesi için ne kadar heyecanlı olduğunu da biliyoruz. Eminim bu konuda o da tüm gövdesiyle mücadele ediyordur.
 
Sayın Büyükdede de bu konuda çeşitli mücadeleler ve kavgalar verdiğini söylüyor. Sanayi arazilerinin genişlemesi için elinden geleni yapıyormuş. Bu anlamda Büyükdede’ye de herkesin destek vermesi gerekiyor.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, dengeli ekonomik büyüme çağrısının altını doldurmak için; önce genişlemek sonra gelişmek sonra da büyümek hedef olmalı. Bunun için de sanayi bölgeleri düşük maliyetle genişlemeli diye düşünüyorum…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR