Servet R. Çolak

Servet R. Çolak

Yeni Köşk Selçuklu yapısına benzer mi?

Yeni Köşk Selçuklu yapısına benzer mi?

Geçtiğimiz gün Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Dar-ül Mülk/Türkiye’nin En Büyük İhya Projesi’ni kamuoyuna anlattı. Konya’da 20 alanda büyük değişimlerin olacağı Türkiye’nin en büyük ihya projesinde en dikkat çeken ayrıntılardan birisi de, 2018 yılında Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek tarafından yaptırılan II Kılıçarslan Köşkü’ndeki kalıntının koruma yapısının kaldırılacağı kararı oldu.

Konyaların “Ucube” diye tabir ettiği bu koruma yapısı yapıldığı günden bu yana eleştirilerin odağı oldu. Bu konuyu da geçtiğimiz günlerde Konyalılara sorduk.

Bu yapıyı beğeniyor musunuz? Başkan Altay, bu yapının kaldırılacağını ve yerine de yeni bir koruma kalkanının yapılacağını söyledi. Konyalı olarak neler düşünüyorsunuz? Dedik.

Aslında konyalılar yıkılan 4 ayaklı şemsiyenin yapılmasını tekrar istiyorlar. Bazıları o şemsiyenin bile tarihi olduğuna inanmış. Yanı bunun bir koruma şemsiyesi değil tarihi bir yapı olduğunu biliyormuş. Neyse bunlar görsel hatalar diyebiliriz. Herkesin tüm detayları bilmesine gerek yok. Lakin, Konyalı şemsiyenin tarihi bir yapı olmadığını bilmese bile yeni yapılan koruma yapıyı hiç mi hiç beğenmemişler. Yaşlısından gencine, köylüsünden kentlisine, profesöründen ilkokul mezununa kadar herkes bu yapının olmadığını dile getiriyor.

Tamam; Konyalı haklı, Başkan Altay’da bunu bildiği için ve en azından kendisi de inşaat mühendisi olduğundan koruma yapısını beğenmemiş görünüyor. Aldığı kararla bu koruma yapısını kaldıracak ve yerine yenisini yapacak.

İşte en önemli nokta bu, Başkan Altay illaki o koltuktan bir gün gidecek yerine yeni bir başkan gelecek. Peki o başkan da yeni yapılan korumayı beğenmezse kaldırma kararı mı alacak?

Başkan Altay, bunu hepimizden önce düşündüğüne kanaat getirdim. Yapılacak yeni yapı bence en az 200 yıl gidecek ömrü olacaktır. Hem estetiği hem Selçuklu Sanatına uygun hem de sağlamlığıyla 200 yıl ömrü olacak bir yapının yapılacağına inanıyorum.

Bunu nerden analiz yaptım size anlatayım…

Geçtiğimiz aylarda Konya Büyükşehir Belediyesi, II Kılıçarslan Köşkü ve Kazı Alanı Mimari Fikir Proje Yarışması yapacağını açıkladı ve başvuruları almaya başladı. Hatta yarışmada 1 aşama jüri değerlendirme sonuçları belli oldu. Yarışmaya da sadece Konya’dan değil her şehirden mimar katılabiliyor.

Net bir açıklama olmasa da yarışmanın konusu ve Başkan Altay’ın açıklamalarından “II Kılıçarslan Köşkü için güzel bir proje geliyor” anlamı çıkıyorum.

Mimarların ve Başkan Altay’ın fikirlerine güveniyorum ve ortaya çok güzel bir eserin çıkacağını da umut ediyorum. Üstelik bu yarışmayla Alaaddin Tepesi tamamen projelendiriliyor.
Gerçekten, 2018 yılında yapılan bu korumada yapısı yıkılmadan önceki halini anlatmaya çalışsa da pek anlatamamış. Çünkü ne renk var ne ruh… Bunu da herkes iyi görmüş. Keşke bunu yapılmadan önce sorumluları da görebilseydi.

Selçuklu’nun hangi köşkünde çini olmaz. 3 boyutlu dev bir yazıcının yaptığı bir duvarmış gibi duruyor…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Servet R. Çolak Arşivi
SON YAZILAR