Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Yepyeni normalleşme süreci

Yepyeni normalleşme süreci

Kademeli normalleşme süreci hepimiz için hayırlı olsun. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni tedbirleri açıkladı. Açıklanan normalleşme adımlarının birçoğu beklediğimiz gibi oldu.
 
Kısaca özetlemek gerekirse;
 
Haziran ayı boyunca sokağa çıkma sınırlamaları hafta içi ve cumartesi günü akşam 22 ile sabah 5 saatleri arasında uygulanmaya devam edecek.
 
Bu sınırlar hafta sonu ise cumartesi ile 22 ile pazartesi sabah 5 arasında uygulanacak.
 
Yeme içme yerleri sabah 7 ile sabah 21 arasında masaya servis yapılabilecek, saat 24'e kadar paket servisini sürdürebilecek. Pazar günü ise sadece paket servis hizmeti devam edecek.
 
Kahvehane, kafe, çay bahçesi, halı saha, spor salonu, lunapark gibi işletmeler belirlenen kurallar çerçevesinde pazar günü hariç sabah 7 ile akşam 21 arasında çalışabilecektir. Diğer iş yerlerinin pazar günü haricinde belirlenen şartlarda faaliyetlerini yürütmeleriyle ilgili uygulama sürecek.
 
Açık ve kapalı alanlardaki nikahlar, belirlenen şartlara uygun şekilde 1 Haziran'dan itibaren başlayabilecek.
 
Üniversiteler, 2021-2022 akademik takvimi 13 Eylül itibariyle başlayacak şekilde yürütülecek.
 
İlkokullar dün başladı, 7 Haziran’da ise ortaokul ve lise öğrencileri haftada iki gün yüz yüze eğitime başlayacak.
 
Kamu kurumlarındaki esnek mesai uygulaması devam edecek.
 
Alınan kararlar şimdilik bu yönde. Başta esnaflar olmak üzere herkes bir nebze mutlu olmuştur diye düşünüyorum. Kararlara tek eleştirim, kamu çalışma saatleriyle ilgili. Kamu da tıpkı özel sektör gibi artık normal çalışma saatlerine dönmeli. Yeterince dinlendiklerini düşünüyorum…
 
SEFERBERLİK İÇİN HAZIRLANALIM
 
Kademeli normalleşme sürecinin ilk adımı olan Haziran ayı hepimiz için çok kritik. Bu ayı iyi değerlendirirsek, önümüzdeki süreçte çok daha iyi günlere kavuşabiliriz.
 
Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayında mevcut kısıtlama sürelerinin vaka ve vefat sayılarındaki değişime göre yeniden belirleneceğini söyledi.
 
Geçtiğimiz yılki gibi olacak; yaz dönemi esnek, geriye kalan zamanlar yine aynı kısıtlamalarla geçecek diye değerlendirme yapanlar çok olsa da ben bu süreçten çok umutluyum.
 
Bundan önce de söylediğim gibi, Türkiye’nin rahatlaması tamamen aşılama oranlarıyla ilgili. Ön yargılı yorum yapanlar lütfen aşılama oranı çok yüksek olan ülkelerdeki uygulamalara baksınlar.
 
Vakalar başladığı zaman kırılıp dökülen İspanya, İtalya gibi ülkeler bugün epey rahatlamış görünüyor. İsrail’de ise diskolar bile açılmış vaziyette.
 
Elbette aşıya güvenmeyen çok sayıda insan var. Bu aşılarda bir bit yeniği var diyenler çok… Aşılarda bir oyun vardır ya da yoktur diyemem ama ben tercihimi aşı yaptırmaktan yana kullandım. Şimdilik hiçbir sıkıntım da yok. İlerleyen zamanlarda ne olacak göreceğiz...
 
Öyle ya, aşılarda bir oyun varsa ilk başta İsrail, Almanya, İtalya, Fransa, İspanya, ABD ve İngiltere gibi ülkeler kendi vatandaşlarını bile isteye ateşe atmış oldu. Dünyada bu tür pis komploların bu ülkelerden çıktığını düşünürsek, bile bile lades derler mi şüpheliyim. Hele ki İsrail’in!...
 
Her neyse, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dediği gibi Haziranı tam manasıyla bir aşı seferberliği ayına dönüştürmek için imkanları sonuna kadar zorlamamız gerekir.
 
GÜZEL BİR AKIM OLUŞTU
 
Son yazımda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Hayatımızın yeniden normalleşmesi için kolları sıvıyoruz" mesajıyla duyurduğu aşılama kampanyasından bahsetmiştim. Bu kampanya sonrası, çeşitli illerin sağlık müdürleri çektikleri videolarla bir akım başlattı.
 
Konya İl Sağlık Müdürü Mehmet Koç ve Vali Vahdettin Özkan’ın yanı sıra, Konya’yı yönetenlerin de bu akıma destek vermesi gerektiğini söylemiştim.
 
Mehmet Koç, bu çağrımızı geçtiğimiz akşam yerine getirdi.
 
Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Yüksel Pehlevan çektiği videoda Konya'ya çağrıda bulunmuş ve 'Siz de kollarınızı sıvamaya hazır mısınız?' demişti.
 
Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç da "Mevlana diyarı Konya olarak Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca'nın mesajını aldık. Biz de kollarımızı sıvadık” diyerek, Kütahya'ya çağrı yaptı.
 
Güzel bir akım oluştu. Tebrikler.
 
Son olarak maske zorunluluğundan bahsetmek istiyorum. Pazartesi günkü yazımda maske zorunluluğunun da esnetilmesi gerektiğini söylemiştim.
 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, maske zorunluluğunun kalkmasıyla ilgili olarak Eylül ayını işaret etti.
 
Bağışıklığın yakalanmasından sonra sonbaharda aşı olanların maske takma zorunluluğunun kalkabileceğini söyledi.
 
İsabet olur…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR