Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Şuşa’daki Türk Okulu Projesi

Şuşa’daki Türk Okulu Projesi

Birkaç ay önce, Milliyetçi Hareket Partisi Başkanı Sayın Devlet Bahçeli sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak, işgalden kurtarılan Şuşa şehrinde bir okul yapmak istediklerini duyurmuştu. Bahçeli, hesabından yaptığı paylaşımda: “Şayet Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın müsaadeleri olursa, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev de uygun bulursa, bizatihi talimatımla Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Şuşa’da dokuz derslik bir ilkokulun yapılması hedefimizdir. Azerbaycan Ulusal Marşı 30 Ocak 1920 tarihinde kabul edilmiştir. Söz yazarı Merhum Ahmet Cevat, bestecisi de Şuşa doğumlu Merhum Üzeyir Hacıbeyli’dir. İnşasını arzuladığımız ilkokulun adı Üzeyir Hacıbeyli, temel atma günü de önümüzdeki 30 Ocak 2021 tarihi olabilecektir.” İfadelerine yer verdi. Hemen arkasından da grup toplantısında okulun çizimini ve detaylarını paylaştı.

Azerbaycan tarafı bu ince ve anlamlı projeye derhal cevap vererek, olumlu karşıladıklarını duyurdu. Fakat, birkaç gün önce Sayın Devlet Bahçeli, yine kendi sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, projeden çekildiklerini duyurdu. Bahçeli sosyal medya hesabından: “16 Ocak 2021 tarihinde sosyal medyadan yaptığım bir açıklamayla, Karabağ zaferinin ardından Azerbaycan’ın düşünce ve sanat hayatında mümtaz bir yeri bulunan Şuşa’ya Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı’nın girişimiyle dokuz derslikli bir okul yapmayı taahhüt etmiştik. Ancak Azerbaycan yönetimi, bizim bu projemizi uygun görmeyerek yeni ve farklı bir okul projesi hazırlamıştır. Elbette bu tasarruf en tabii haklarıdır, bize de saygı duymaktan başka bir seçenek kalmayacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi Şuşa’ya yaptıracağı okul projesinden bu gelişmeler dolayısıyla vazgeçmiştir. Okul yapımına destek veren kardeşlerimizden yardım ve bağış adı altında toplanan paralar da gecikmeksizin ve aynısıyla iade edilecektir.” şeklinde paylaşım yaptı.

Bahçeli’nin açıklamalarından hemen sonra, daha neyin ne olduğunu bilmeden bazı şahıslar, Azerbaycan aleyhine hiç de hoş olmayan paylaşımlar yapmaya başladı. Bir Azerbaycan Türkü olarak, okul projesindeki sorun her ne kadar beni rahatsız ettiyse, aynı şekilde Azerbaycan’a aleyhine konuşulması da o kadar incitti.

Bu anlaşmazlığın asıl sebebine gelince, aslında Azerbaycan okul projesinden vazgeçmiş değil, sadece ortada iki mesele var. Birincisi, Azerbaycan için Şuşa çok önemli bir yer ve bu konuda çok hassas davranıyor. Şuşa’nın yeniden inşasında, şehrin kendisine özgün olmayan hiçbir mimari üslubunu kabul etmiyor. Her bir yapıta aşırı titizlikle yaklaşıyor. Bu bağlamda, Azerbaycan tarafının isteği, okulun, Türkiye ve Azerbaycanlı mimarlarının işbirliğiyle hazırlanmasıdır. Diğer meseleye gelince de Azerbaycan eğitim sistemiyle Türkiye eğitim sisteminden farklılıklar var. Azerbaycan’daki okullar Türkiye’deki gibi ilkokul, ortaokul ve lise şeklinde ayılmıyor. Azerbaycan’da bir okul var, 1. sınıftan başlar, 11. sınıfta biter. Şuşa’da küçük bir şehir olduğu için yapılacak okul da 11 derslik olması gerekiyor ki, başka okul yapılmasına ihtiyaç duyulmasın. Yoksa Azerbaycan tarafının projeden cayması söz konusu bile değil. Ayrıca, Şuşa’da Türkiye’nin bir okul projesinin yapması ve açılışının da bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’la beraber yapılacağını İlham Aliyev kendisi söyledi. Hatta, Cumhurbaşkanı Aliyev, Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’la görüşmesinde, kurtarılan diğer şehirlerin potansiyellerine uygun meslek okullarını açılması için Türkiye’den destek beklediklerini ifade etti.

Okul projesiyle ilgili bir açıklama da Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev’den geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Hacıyev: “Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından Şuşa'da Üzeyir Hacıbeyli'nin adını taşıyan bir sanat okulunun inşa etme girişimi Azerbaycan tarafından memnuniyetle karşılanmıştı. Bu hayırsever girişimin makbul görülmemesi hiçbir şekilde tartışma konusu değildir. Konunun esasına ilişkin tam bir raporun olmamasının kafa karışıklığına neden olduğu göz ardı edilemez. Karşılıklı anlayış koşullarında, çalışma düzeyinde teknik ve mimari sorunların çözülerek Üzeyir Hacıbeyli'nın adını taşıyan Şuşa Sanat Okulu'nun inşaatına en kısa sürede başlanacak.” İfadelerine yer verdi.

Allah birlik ve beraberliğimizi devam ettirsin. Bizi ayırmak isteyenlere de fırsat vermesin. Amin

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR