Hasan Mutluoğlu

Hasan Mutluoğlu

ZİYARETİN ARDINDAN

ZİYARETİN ARDINDAN

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkemizi ziyaret etmesi,  iki ülke arasında var olan önemli ilişkilere ivme kazandırması bekleniyor. Yapılan anlaşmalarla hedeflenen yüz milyar dolarlık ekonomik işbirliği çalışmalarına adım atılmış oldu.

Bir ülkenin komşuları ile iyi ilişkileri, işbirliği ve karşılıklı menfaatlere uygun ticari faaliyetler neticesinde kalkınma hızı ve refah seviyesinin yükselmesine katkı sağladığını biliyoruz. Halklar arasında dostlukların güçlenmesine vesile olur.  

Komşumuz Suriye’de   olanlar bizi ne kadar ilgilendiriyorsa Rusya’yı da o derece ilgilendirmektedir. Hatta problemin çözüme ulaşması öyle görülüyor ki Rusya’nın tutumuna bağlı. Türkiye’ye düşen görev bu ülke ile ortak tavırların alınmasında gerekli çalışmaların yapılmasındadır.

Aslında Putin’i liderliğe götüren özelliklerinin bir kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum. Not defterimi karıştırırken Putin’le ilgili şunları kaydetmişim.

PUTİN’İ LİDERLİĞE TAŞIYAN ALTI ALTIN İLKESİ

“-Az konuş,  çok dinle,

-Sivri çıkışlar yapma,

-Kararını kendine sakla,

-Patronuna sadakatini belli et,

-Sakın ön plana çıkma,

-Gerekmiyorsa konuşma.”

“İlk vuran sen olacaksın ve öyle şiddetli vuracaksın ki, rakibin bir daha ayağa kalkamayacak.”(Vladimir Putin)

İşbirliği yapılması düşünülen devlet ve yöneticileri ne kadar iyi bilinir, tanınırsa sağlıklı bir birliktelik ortaya çıkmış olur. Şüphesiz bu konu ile alakalı her türlü ve çok yönlü çalışmalar mutlaka  yapılmaktadır. Buna inanıyoruz.

Toplum liderleri çok kolay yetişmiyor. Milleti yönetenler, yönettikleri halkın özelliklerini şahsında yansıtmıyorsa, “Milletin Lideri” olamadıklarını biliyoruz.

Ülkemizi;  son yıllarda yönetenlerin çalışmaları halkımıza “Bizdendir” deme fırsatını vermekte. Dünyanın içerisinde bulunduğu şartlarda ülkeyi yönetmek, ülkemizde yıllardan beri birçok sahada kangren haline gelmiş problemleri çözüme kavuşturmak pek kolay değil.

Kendi iç düzenin ve işleyişin ne kadar iyi olursa, dışarıda yapmaya çalıştıklarında başarı o derece iyi olacağı malüm.

Bizim kültürümüzde liderlik özelliklerinden bahseden çok önemli kaynaklar var. Bu kaynaklarda liderlik özellikleri  ile alakalı  Hadisler, Atasözleri mevcuttur. Liderlerin başarılı olmaları için tavsiyeler, öneriler vardır. Örnek olması açısından üç ayrı sözü paylaşmak istiyorum.

“Her kim sırrını gizlerse muradına çabuk erişir.”(Hadis)

“Şunu iyi bil ki; eğer gönlün sırlarına mezar olursa muradın çabucak hasıl olur.”(Mevlana)

“Sırını söyleme dostuna, onun da dostu vardır, o da söyler dostuna.”(Atasözü)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Mutluoğlu Arşivi
SON YAZILAR