Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

1.000.000 YAZILImcı

1.000.000 YAZILImcı

Süper mega proje ülkemiz için hayırlı olsun. Yazılımda dünyada 30.sıradayız, Avrupada ise 12.sıradayız. Toplamda dünyada 26 milyon yazılımcı bulunuyor. Her yıl ortalama 1milyon daha artıyor. Bu projeden sonra en çok yazılımcısı olan ülke olacağız.

Cumhurbaşkanımız, yaptığı ıklamada 3 yılda 1 milyon yazılımcı yetiştirmeyi hedefleyen bir program başlattıklarını ve eğitimlerin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) akademi portalı üzerinden verileceğini duyurdu.

Ertesi gün Hazine ve Maliye Bakanı, twitterdan bir video yayımlayarak eğitimlerin hemen başlayacağını duyurup projenin detaylarını aktardı. Eğitim portalında 13 kategoride, 46.742 dakikadan oluşan 31 eğitim videosu bulunmakta. Yılsonuna kadar eğitim videosu 100'e çıkacak.

Türkiye’de yazılım sektöründe çalışan sayısının 140 bin civarında olduğunu ifade eden hazine ve maliye bakanı sektörde ARA elaman açığı olduğunu belirtirken projenin hedefini de sektördeki nitelikli eleman ihtiyacını gidermek olarak tanımladı.

***Yazılımcı ne iş yapar ve ARA eleman ne demek?

            Bilgisayar sistemlerinin yazılım tasarımını hazırlayan ve sisteme entegre edip uygulamasını yapan yazılımcıdır. ARA eleman, aranan eleman mıdır? Yazılımdan tamamen sorumlu olmayan yazılımcıya yardımcı olan ARA elemandır.

***Kontenjan dolmaz        

Bilgisayar mühendisliği bölümlerinin kontenjanı 10.232, bilgisayar programcılığı bölümlerinin kontenjanı ise 11.386. Bunların dışında kalan ancak müfredatlarında yazılım eğitiminin ağırlıklı olduğu çeşitli bölümleri ve mezun olamayanları da hesaba katarak kabaca her yıl 20 bini aşkın kişinin mezun olup yazılım alanında iş hayatına hazır hale geliyor.

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneğinin yıllık bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü pazar verileri raporlarına göre 2014’te 107 bin kişi olan sektördeki toplam istihdam 2015te 111 bine, 2016da 120 bine, 2017de 128 bine ve 2018’de ise 139 bine yükselmiştir.

İstihdamı yılda kabaca 10 bin kişi, alanda bir üniversite ya da yüksekokuldan mezun sayısının ise kabaca 20 bin kişi arttığı sektörde bu sertifikalara sahip olmanın kayda değer bir karşılığı olur mu, olur.

***Eğitim öğretim şart

Yazılımcı olabilmek için okullu olmak elbette zorunlu değil. Matematik ve mantık konusunda alt yapısı zayıf olmayan, ezici çoğunluğu İngilizce olan kaynakları zorlanmadan okuyup anlayabilen konuya da meraklı herhangi biri çeşitli çevrimiçi eğitimlerden yararlanarak ciddi yol alabilir.

Ancak ülkede ne matematik ve mantık eğitiminde ne de İngilizce eğitiminde iyi bir konumda olmadığımız da ortada. Bütün bu tablo içinde BTK Akademi Portalı azımsanamayacak sayıda sertifika verecek.

Stanford,Princeton veya Harvard gibi üniversitelerimiz var mıZuckerbergler yetiştirecek?

Facebook sadece Harvard Üniversitesi’nde okul arkadaşları için kapalı bir ağ sistemi ile 2004 yılında kurulmuştu. Sonrasında diğer üniversitelerde katıldı. 2016 yılında ise tüm dünya katıldı. 2,5 milyar kullanıcısı olan en büyük yazılım.

***Yazılım girişim için şarttır hatta en önemli şarttır

JeffBezos’un bilinmeyene ve uzaya ilgisinden dolayı bugün Blue Origin adında bir uzay araştırma ve geliştirme şirketine de sahip olmasışaşırtıcı değil.

Princeton Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri okuyan girişimci, yaz aylarında McDonald'staçalışarak harçlık biriktirirdi. Mezun olduktan sonra BellLabs ve Intel gibi şirketlerden iş teklifi alan fakat bunlar yerine bir startupşirketi olan Fitel'deçalışmaya başladı. Yatırım fonu şirketi olan D.E Shaw'da çalıştı, burada müdür yardımcılığı pozisyonuna kadar yükseldi. 1994 Yılında online dünyaya ilgi duyarak 20 adet kitap listesini online kanallardan satmaya karar verdi.

Kurumsal işinden internette gelecek gördüğü için ayrıldı, Amazon.com'u evinin garajında kurmaya karar verdi. Toplantılarını ve önemli görüşmelerini evinin yakınındaki cafede gerçekleştiren girişimci, Amazon.com'un açıldığı ilk yıl 45'e yakın ülkede satış yapmayı başardı. 1997 yılında şirketini halka açtı hisselerinin istikrarlı bir şekilde artmasıyla giderek büyüme ivmesi yakalamaya başladı.

140 milyar $ servetli iş adamı, iyi bir iş ekibinin en fazla iki pizzayla doyabileceğine inanıyor. Yani iki büyük pizzayla doymayacak gruplar ona göre fazla kalabalık. 

Kitap satmayla başlayan serüvene bugün film, beyaz eşya ve elektronik ürünler de eklenmiş durumda. Tv yayın aracı, drone ile kitap dağıtımı, web hizmetleri, bulut sistemler ve akıllı telefon gibi yeniliklerle büyüyen Amazon'un yanında Bezos, ünlü yayın organı Washington Post'un da sahibi.

Sonuç olarak;

Ülkemizin matematik ile imtihanıçok zorlu geçti ve geçiyor. Uluslararasıpisa sıralamalarında orta veya alt sıralardayız. Matematik, fen bilimleri ve okuduğunu anlama tam da yazılımcıların ihtiyacı olan özellikler.

Milli yazılımımız pardus işletim sistemi 20 yılda hala yaygınlaşamadı. Windows, devlet desteği ile Amerikadan bütün dünyaya yayıldı. Hindistan ve Çin kullanmadı. Bu iki ülkede lisans ücreti almadan dağıttığı halde kullanmadılar. Ülkemizde lisanslara ödediğimiz paralar hariç lisanssız kullanınca yazılan cezalar nasıl bir baskı anlaşılmaz. Dünyadaki en başarılı teknoloji şirketlerinin neredeyse tamamında Hintli ceolar var.

Durumumuz şu şekilde özetlenebilir. Windows kullanan her devlet kurumunda masaüstü oyunları ile vakit öldürüyoruz. Eski bakanlardan Hayati Yazıcının anlık gümrük denetlemesi ile ortaya çıkmıştı.

Böyle fikirler çıkarabilecek girişimciler çıkartamazsak yetiştirdiğimiz yazılımcılardan yeni bir işsizler ordusu oluştururuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR