Fazlı Kartal

Fazlı Kartal

2023 Seçimleri ve Z Kuşağı

2023 Seçimleri ve Z Kuşağı

2023 seçimleri, Merkez Güç Yolunda Türkiye’nin “Küresel Şahlanışı” açısından çok önemli bir dönemeci teşkil etmektedir. Bu seçimler sadece ulusal hedeflerimizle ilgili değil. Ülkemiz Cumhurbaşkanımızın liderliğinde küresel güç olarak dünya siyasetindeki yerini almaya başladı. Türkiye’nin küresel güç dengelerini yeniden dizayn etmeye başlaması doğal olarak emperyalist güçlerle onların içeride ki işbirlikçilerinin korkuya kapılmasına neden olmakta. Çünkü Müslüman Türk liderinin olması dünyaya adalet ve huzuru getireceğini çok iyi bilmekteler. Bu durumun onların tüm oyunlarını bozacağını biliyorlar. İşte Türkiye’nin lider ülke olmasını engellemek, Cumhurbaşkanımızı ve Ak Parti Hükümetini devirebilmek için birçok planlar tertiplediler olmadı. Şimdi yeni planlarını “Z Kuşağı” adını verdikleri gençlerimiz üzerinden oynamaktalar. Yeni oyunları “Z Kuşağı” Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Ak Parti’yle sorun yaşıyor yalanı oldu. Küresel güçler için 2030 tarihi çok önemli ve 2030’a doğru 2023 seçimlerinde Ak Parti ve Recep Tayyip Erdoğan’ı deviremezlerse hedefleri çok büyük bir darbe alacaktır. Bunun içinde sanal âlem üzerinden yalan algı oluşturarak “Z Kuşağı”nı etkilemeye çalışmaktalar.

2023 seçimlerinde genç seçmenin ve kararsızlardan oluşan seçmenin etkili olacağı aşikârdır. Bu nedenledir ki öncelikle kararsızların neden kararsız olduğu belirlenmelidir. Kullanılacak söylemler ve politikalar belirlenerek kararsızların ikna edilmesi büyük ehemmiyet taşımaktadır. Ancak bu seçimlerde kararsızlar kadar ilk defa oy kullanacak genç seçmenin tercihleri belki de kararsızlardan daha fazla ehemmiyet taşımaktadır. 2023 seçimlerinde oy kullanacak olan 64 milyon seçmenin 18 milyonunun yüzde 16’sı ilk defa oy kullanacak. İlk defa oy kullanacak bu gençler “Z kuşağı” olarak adlandırılıyor. Bu oranlarda siyaset sahnesindeki önemlerini ortaya çıkarmaktadır. Z kuşağının 2023 seçimlerindeki önemi konusunu araştırmacılar defaten vurguluyorlar. Özellikle “Z Kuşağı” için partiler seçim döneminde bu genç kitle için özel politikalar geliştiriyorlar. Yeni genç seçmen kitlesi kendisinden önceki kuşaklara göre oy kullanma davranışlarında çok daha esnek bir siyasal bakış açısına sahip. Oyları da kimlikleri gibi esnektir. Bunu iyi bilen muhalefet bunu kullanarak onları küresel yalanlarla siyasetten uzaklaştırarak hükümetine karşı bir nesil olmasını sağlayarak Ak Parti’yi devirmeyi planlıyorlar.

Dünyamız hızla değişiyor. Değişimin öncülüğünü de sosyal ağlar yapmaktadır. Yeni nesilde değişimin hızını derinden yaşıyor. Z Kuşağının örgütlenmesini de sosyal ağlar üzerinden yapılmaktadır. Bu kuşak, bundan dolayı da “ağ toplumu” olarak da adlandırılmaktadır. Gençlerin bu özellikleri siyasal iletişim süreçlerini doğrudan etkilemektedir. Yeni genç seçmen kitlesi kendisinden önceki kuşaklara göre oy kullanma davranışlarında çok daha esnek bir siyasal bakış açısına sahiptir. Oyları da kimlikleri gibi esnektir. Oy kullanım tercihlerinde çok rahat bir şekilde farklı partilere ve kişilere oy verebilirler. Küresel güçlerde bunu kullanmak için yerli işbirlikçilerinden destek almayı ihmal etmiyorlar.

Gençler bir işin parçası olmayı, kararlara katılımı ve süreçlerin içerisinde olabilmeyi önemseyen bir gençlik ile karşı karşıyayız. Bu değişimlere uyum sağlayabilmek siyasi partilerin en çok zorlanacakları alan olacaktır. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni parti yönetiminde ve yeni dünya düzeninde gençlerin daha fazla yer alacağını bilen bir lider olmuştur. Genç nesil de Recep Tayyip Erdoğan’ın onlara verdiği önemi biliyorlar. Çünkü onların ülke yönetiminde söz sahibi olabilmelerinin yolunu açan lider olduğunu çok iyi biliyorlar. En güzel örneğini seçilme yaşının 18’e indirilmesi Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde gerçekleşmesidir.

Bilinmelidir ki gençler gerçekleri ve oynanan oyunları çok iyi bir şekilde görüyorlar. Geleceğimiz olan gençlere sonuna kadar güveniyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fazlı Kartal Arşivi
SON YAZILAR