Arif Tekeli

Arif Tekeli

6+0+4 Diye Bir Şey Yok

6+0+4 Diye Bir Şey Yok

A Milli Takım Teknik Direktörü Hamza Olsun:

Milli takımların maçları sebebiyle Avrupa’da liglere ara verildi. Milli takım aralarında gerçekten futbolu özlüyoruz. Milli maçlar Türkiye’de iyice reytingi düşen bir organizasyon olmaya başlamıştı ancak Fatih Terim varsa heyecan vardır. Ama Türk milli takımının bu arada oynadığı ve oynayacağı maçlar hedef maçlar olmadığı için bu süreç gerçekten bize futbolu özletti. Milli takım demişken Fatih Terim’in 5+2 yıllık anlaşma yapmasını faydalı buluyorum. Unvan olarak da Türkiye Futbol Direktörü deniliyor, bu beni heyecanlandırdı açıkçası. Hoca altına bir Teknik direktör almalı ve istişare içinde bu işi yapmalı. Bu sayede Türkiye belki bir Hoca daha kazanabilir. Bir bakıma eski bir Konyaspor efsanesi de olan Hamza Hamzaoğlu da bu noktada ideal bir isim tabi ki.

6+0+4 Çarpıtmadan Başka Bir şey değil:

Bugünkü yazımın asıl konusuna gelince meşhur yabancı sınırlaması konusuna değinmek istiyorum. Haftalardır bu konuyu yazmak istiyordum fakat lig devam ettiği için maçlardan pek fırsat olmuyordu. Yabancı meselesi yıllardır tartışılıyor, burada sorun yabancının serbest veya sınırlı olması meselesi değil. İkisi de olabilir ama sistemli olsun. Görev medyaya düşüyor her zamanki gibi. Bir sistem kurulmuşsa ve bu kulüplere iki yıl önceden söylenmişse buna artık bu aşamadan sonra itiraz etmeyeceksin. En başından edeceksin eğer bir problem görüyorsan. Seneye ne kadar yabancıyla oynanacağı dahi kararlaştırılmışken çıkıp da “bu kural değişsin Galatasaray Bruma’yı oynatamıyor, Fener Holmen’i oynatamıyor” dersen ben işte burada art niyet ararım. Galatasaray da Fenerbahçe de diğerleri de biliyordu bu yabancı sınırlamasının bu kadar olacağını. Buna uygun adımlar atmadılarsa federasyonları değil kulüpleri eleştirin. Dünkü gazetelerde haberler görüyorum “GS’nin tribünde atıl vaziyette 20 milyon euroluk oyuncusu oturuyor”muş. Kimse GS’ye onları orada oturt demiyor, gönderselerdi.

Burada hata federasyonda değil kulüplerdedir. 6+0+4 diye bir formül geliştirmişler. İnanın bana sistemde böyle bir formül yok. Bunu bu yaşlı kurtlar yapıyor. Federasyon diyor ki kulüplere yıllar öncesinden “Ben yabancıyı sınırlayacağım ve bunu kademeli olarak yapacağım ki sizler zarara uğramayın. Öncelikle bunu 6 yapalım sonra kademeli olarak 5 ve 4 yapalım. Elinizde çok sayıda yabancı var, bunları da hemen elden bedava çıkarmayın, zamanla eritin. Bu sezon maçlarınızda en fazla 6 oyuncu oynatabilirsiniz seneye bunu 5’e düşüreceğiz. Diğer oyuncuları da zamanla zarar etmeksizin gönderin.” Yani kimse bu takımlara bazı oyuncuları tribünde oturtun demedi. O açıdan 6+0+4 diye bir şey yoktur. Kulüplere söylenen 6 yabancınız olsun, bunlardan istediğiniz kadarını oynatın. Buydu doğrusu fakat bizim medyanın derdi sadece bizzat kendileri ve kendi takımları olduğu için olay başka türlü lanse ediliyor. Onu eleştir, bunu eleştir, her şeyi eleştir... Yahu artık biraz da fayda üret be Türk spor medyası. Yapılanı eleştir tamam ama bazen de; fikir aç, kafa yürüt, hatta ukalalık yap ve akıl ver. Bir şeyler söyle, sadece şımarık yetişkinler gibi bu olmamış, bu da olmamış, bu da olmamış…” deme. (Konya’nın spor medyasını da buna ekleyebilirim.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arif Tekeli Arşivi
SON YAZILAR