Açılmasın Bayramlık Ağız
* Bayramlık bir başlık fakat içerik kaba değil, naif bir anlatım olacak. 2025 yılı benim için etik yıl olmalıydı. Yasadan öte vicdanlılık. Her şeyi yasaya bağlayan zalimlerden dolayı etik yıl olamadı yılın yarısı kaldı elimizde. Yasa, dönemsel olarak toplumun yapısıyla değişkenlik gösteren kısıtlamalardır sadece. Hakkım olan diye günün yasalarına güvenenler ilerleyen dönemlerde kesinlikle en az tepki olarak ayıplanacaklar. Yasaların Türk olanı yani örf adet ananeler yüzyıllarca işlemiştir. Türk olmak adil olmaktı aynı zamanda. Bu yazıyı platon okumamış, okumuş ama anlayamamış biri okumamalı. Düz mantık diye öğrendiğiniz eğerli, şayetli, sonu ise ise ile biten bütün hipotezler işe yaramaz.
* Filozoflar dönemin teknolojik inovasyonlarıydı. Mantık 3000 yıl geçse de farklı düşünenlere yarıyor. Ezber yapılan işler, bilgileri köreltiyor ve iş yapamaz hale getiriyor insanlığı. Mantık öğrenilirse bayram için ne yapılması gerekiyor biliriz. Şekil olarak bayram fakat içerik tamamen ateist bir durum. Son 16 yılda kendini dindar olarak tanımlayanların oranı %55'ten %46'ya düştü, inançsız diyenler ise dörde katlandı. 2 Yıl öncesi diyanet personel sayısı 140.859 iken bu yıl için ise 150bin civarında. Dini anlatmada, ahlakı göstermede, ekonomi bozuk olur ise anlatılanlar sadece ezberde kalır pratikte olmaz. Finansmana erişimin zorlaştığı 2025 yılı, iflas anlaşması başvurularında tarihi bir artışa sahne oluyor. Mahkemeler tarafından mayıs ayında 185 şirkete iflas anlaşması geçici mühlet kararı verildi. Ocak-Mayıs döneminde toplam geçici mühlet kararı sayısı 967’ye ulaştı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre %97’lik bir artış demek. 2023’te kaydedilen 1.723 karar ile kırılan tüm zamanların rekorunun bu yıl aşılabileceği anlaşılmıştır.
* Bir bayram bir festival bir kutlama varsa bu yapılan bir işin sonucudur. Ya memleket kurtulmuştur, ya dini birlik beraberlik olmuştur, yâda dünyaca meşhur bir başarı olmuştur. Hayat her şeyden mutlu olmaktır ve insanlar olarak, dostlarımızla olan sosyal etkileşimimiz sadece mutluluk getirmekle kalmaz, aynı zamanda dilleri öğrenme, kültürleri tanıma, sorgulama, düşünme, oynama ve çalışma becerilerimizi geliştirmemize yardımcı olur. Geleneklerin, ahlaki değerlerin, tutumların, bayramların, folklorun, inançların ve ideallerin bir karışımı olan sosyal mirasımıza sadece kimliğimizi için değil, aynı zamanda nesiller arasında aktarım için de bağımlıyız. Bayramların hem sosyal hem de ekonomik yönleri vardır. Yaşadığımız kaotik ve stresli gezegende mutluluk, olumsuzluk ve güvensizlik yüzünden gölgede kalıyor ve bu nedenle pozitif bir şeye ihtiyaç duyuyoruz. Böylece, bize tüm endişelerimizi unutabilmemiz ve yaşamın olumlu yönlerini kutlayabilmemiz için fırsat veren bayramlar, birkaç günlüğüne de olsa bize bunu yaşatıyor. Bayramlar stres giderici gibidir ve duygularımızı dengelememize yardımcı olur. Daha fazla pozitiflik doğal olarak olumsuzluğu azaltır. Aynı zamanda anlaşmazlıkları azaltma fırsatı sağlar ve yabancılaşmış arkadaşları ve akrabaları bir sevgi bağıyla bir araya getirir. Hiçbir şey insanları bayramlar gibi bir araya getiremez. Ulus inşasında çok önemli bir rol oynarlar; her dinden, ekonomik ve sosyal kökenden insanları bir araya getirirler. Bayram kutlamalarının ne zaman başladığını açıklayacak yazılı bir tarih yoktur, ancak antik Roma'da din, sosyal örgütlenme ve siyasi süreçlerle bağlantılı bayramların kutlandığını görüyoruz.
*Sonuç olarak, bayram itibardır gereğini yapan kutlayanlar için. Gösteriş değil iyiliklerle. Sonuç kısmı bayram olduğu için bu birlik beraberlik için çekilen bir sıkıntı, geçirilen sıkıntılı bir zamanlar olduğu için değeri ölçülemez. Toplumsal düzen için bayramlar önemlidir. Toplumsal bağlarını güçlendirmeli ve adalet gerçekten olmalıdır. Bayramlar, sadece eğlenme değil, aynı zamanda onurlu bir yaşam için düşünme zamanıdır. İnsanlık tarihinde derin anlamlar taşıyan, toplumların ortak değerlerini ve yaşantısını yansıtan günlerdir. Bayramlar, toplum içinde farklı gözükenleri birbirine bağlar, sevgi ve saygı için zamandır, barış için yapılanlardır, gençlerin geleceğe yönelik olumlu düşüncelerin güçlenmesidir. Kısaca olumsuz olmayandır bayram.