İshak Orhan

İshak Orhan

BAŞARI NEYE ODAKLANDIĞINIZA BAĞLIDIR

BAŞARI NEYE ODAKLANDIĞINIZA BAĞLIDIR

Lütfen bu yazıyı çocuklarınızla birlikte mutlaka okuyun. Hatta onlara okutun özellikle.

Başarının önemli unsuru odaklanmayla ilgilidir. Ancak çoğu zaman odaklanmamızı başaracağımız konuya değil, onun yan etkilerine yöneltiriz. O zaman başarısız oluruz.

Aşağıdaki anekdot  bize bunu güzel anlatır.

Amerikan futbolunun ünlü takımlarından Dallas Cowboys’un antrenörü Jimmy Johnson 1993 yılında kupa finaline çıkmadan oyuncularına şöyle demiştir:

“Onlara dedim ki, şu odanın ortasına dört metre uzunluğunda bir metre genişliğinde bir kalas koyup üzerinde yürümenizi isteseydim bunu hepiniz rahatça yapardınız ve hiç biriniz düşmezdi. Çünkü bütün dikkatinizi o kalas boyunca yürümek üzerinde yoğunlaştırrdınız. Ama aynı kalası iki komşu apartmanın onuncu katları arasına koyduğunuzda onun üzerinden yürüyüp karşıya geçmeyi ancak küçük bir azınlık başarabilirdi; çünkü çoğunluk dikkatini kalas üzerinde yürümeye değil, aşağı düşme ihtimaline yoğunlaştırırdı.”

Bu konuşma sonrasında maçı Cowboys 52-17 kazanmıştı.

Yine bir hikaye konuyu daha belirgin hale getirir.

Padişahın biri çok kıymetli taş bulur. Bundan kendisine yüzük yapılmasını ister. Ancak yüzük yapılamaz da taş parçalanırsa ustanın kafasını vurduracağını söyler. Hangi ustaya götürseler cesaret edemez. Ancak bir usta işi kabul eder. Taşı alır, padişahın şartından habersiz olan kalfaya  atar. “Şunu yüzük yap getir.”

Kalfa yüzüğü yapar ve ustaya getirir. Taşı getirenler hayret ederler. “Bunu nasıl başardın” derler. Usta sakince cevap verir:“ "Kalfa o taşın değerini ve yüzük yapamamanın sonuçlarını bilmiyordu. Bu nedenle sadece yüzük yapmaya odaklandı.”

“İnsan hep kötü senaryolar üretmeye ve korktuğu şeyler üzerinde odaklanmaya yatkındır” der Franklin D. Roosevelt “ “Korkulacak tek şey korkunun kendisidir” diyerek bizi bu konuda uyarır.

İşin kendisine değil, yan etkisine odaklanırsak o gerçekleşir. Bizim çok güzel bir atasözümüz var. “Sakınan göze çöp batar.” Çünkü beyin ona odaklanır.

Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
İshak Orhan Arşivi
SON YAZILAR