Fatmanur Bektaş

Fatmanur Bektaş

Başarıda Babanın Rolü

Başarıda Babanın Rolü

Aile toplumu oluşturan en küçük ve en mühim sosyal birimdir. Sağlam bir toplum yapısının oluşması sağlıklı ve güçlü aile yapısına bağlıdır. Sağlıklı ve güçlü aileler de, sağlam ve sağlıklı kişilikli bireylerle kurulabilir. Bunun için her çocuğun tek tek özenle yetiştirilmesi toplumun bekası açısından çok önemlidir.

Çocuğu dünyaya geldiği andan itibaren anne ve babası yetiştirir. Okul çağına gelene kadar çocukların kişiliklerini inşa eden ve onları topluma hazırlayan kişiler ebeveynleridir.

Doğduğu andan itibaren çocukla büyük ölçüde ilgilenen ebeveyni annesidir. Toplumumuzda da ağırlıkla çocuğun büyütülüp yetiştirilmesi annenin vazifesi olarak görülür. Baba daha çok geçimi sağlayan ve otorite kuran rolündedir.

Ancak günümüzde yapılan araştırmalarda görülmüştür ki çocuğun akademik başarısı ve özgüven gelişimi babasıyla iletişimi ile doğrudan alakalıdır.

Çocukların özellikle bilişsel, sosyal ve iletişim açısından gelişimlerinde babanın çocuklar üzerindeki etkisi çok önemlidir.

1988 yılında yapılan bir çalışmada, 3-5 yaş arasında akranları tarafından pek ilgi görmeyen çocukların diğer çocuklarla karşılaştırıldıklarında babalarına daha az sevgi gösterisinde bulundukları belirlenmiştir. Bu sonuç, çocuklara babalar tarafından sağlanan uyarıcıların oldukça değerli olduğunu göstermektedir.

Babanın çocuğun başarısındaki etkisi hususunda Uzman Psikolog Hilmi Eren’den bahsetmek istiyorum. Bu isim Türkiye’de ilk ve tek olan ev okulu derneğinin kurucusudur.

Uzman Psikolog Hilmi Eren, yıllardır okullarda ebeveynlere anne baba eğitimi veriyor. Bu eğitimler esnasında, yıllar boyunca okul toplantılarına babaların gelmediğini fark edince onların peşine düşüyor ve babalarla iletişim kurmaya çalışıyor. Daha çok babaya ulaşmak için babaların %80’nin her hafta gittiği Cuma namazında camilerde eğitim vermek isteyen Eren’e müftülük, cemaate seslenebilmeniz için İlahiyat mezunu olmanız gerekir deyince, tekrar üniversite sınavına girerek ilahiyatı bitiriyor.

2016 yılından bu yana Cuma namazları öncesinde camilerde ailenin, çocuklarla İletişimin önemini anlatan Hilmi Eren, şu zaman kadar 650 binin üzerinde babaya bu eğitimi ücretsiz ulaştırmış ve babanın çocuğun yetiştirilme aşamasındaki önemini anlatmıştır.

Baba ile geçirilen birebir zamanda çocuklar çok şeyler kazanırlar. Babalar çocuğun yetiştirilme sürecinde ne kadar alakalı olurlarsa çocuğun hayatta başarılı olma ihtimali çok daha yüksek olur.

Dolayısıyla çocukla babası arasındaki iletişimin ve paylaşımın temelleri ne kadar çabuk atılırsa o kadar sağlam ve etkili olur vesselam..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatmanur Bektaş Arşivi
SON YAZILAR