Dr. Ramazan Tuzla

Dr. Ramazan Tuzla

Bilge Kağan’a selâm olsun

Bilge Kağan’a selâm olsun

Millet lidersiz olmaz, davalar öndersiz olmaz.

Kara gün ve kara kış, baharda yerde kalmaz.

Sen yârenini iyi bil, dostuna candan sarıl,

Teklifsiz dostluklarda güllerin rengi solmaz.

 

Beraber yola çıkan insanların kıymeti, yoldaki vefalarında hayat bulur ve o insanlar isimlerine bir de dost unvanını eklerler ki; her şeylerini kaybetseler dahi o unvan, kendilerine yeniden hayat vermeye yeter.

Türk milleti, tarihle beraber ortaya çıkmış ve tarihle birlikte koşmaya başlamış bir millettir ve bu koşusun şu anki durağı Anadolu’dur.

Bu millet, tarih sahnesinde hem millet olmasıyla, hem de liderleriyle anılmıştır. Türk milletine liderlik eden insanlar, kalabalıkların önünden giden insanlar olmamışlardır.

Türk milletine liderlik etmiş olan insanlar, kalabalıkları arkasından sürükleyen insanlar olmuşlardır ve isimlerinin tazeliği de bundandır.

Bu milletin devlet kurma kabiliyetinin membaını, kalabalıkları arkasından sürükleyebilen insanların çokluğunda aramak gerekir.

Ülke yönetmenin, millete liderlik etmenin zorluğunu bilen bu büyük insanlar, kendilerine sağlam yol arkadaşları aramışlar ve yanlarındaki dostların varlığından kuvvet almışlardır.

Bu dostlar, bazen alperen olmuşlar, savaşlarda en ön saflarda yer almışlar; bazen bir maneviyat eri olmuşlar ve sultanların gönül dünyalarını imar etmişlerdir.

Göktürklerin Bilge Kağan’ına selam olsun diyerek söze başladık.

Bilge Kağan’a kardeşi Kültigin alperenlik yapmıştır ve beraber nice savaşlar kazanmışlardır. Veziri Bilge Tonyukuk ise, öyle bir medeniyetin manevi önderi olarak Bilge Kağan’ın en yakın yol arkadaşı olmuştur.

Türk milletinin liderlerine en güzel örneklerden biri olan Bilge Kağan, Allah’ın (o günkü ismi Gök Tanrı) inâyetiyle milletine önder olduğunu, kitâbesinde bütün dünyaya ilan etmiştir.

İnancını ortaya koymuştur.

Kendisi için hiçbir şey istemediğini, tek gayesinin milletinin refahı olduğunu ve Çinlilerin hilelerine aldanmamalarını Türk milletinden defaatle istemiştir.

Günümüzün liderinin söylediği şeylere ne kadar çok benzemektedir.

Bilge Kağan, ülkesini yönetirken yanından alperenini ve bilgesini eksik etmemiştir. Savaş ânında cesâretin, bulanık havada ferâsetin kıymetini iyi bilen Bilge Kağan, tarihle beraber bu insanların adlarını da kendi adıyla beraber zikretmiş ve zikrettirmiştir.

Milletimiz ve devletimiz, günümüz Müslüman Türk dünyasının önderi ve ışığı durumundadır. Biz böyle algılamasak bile, bize bu yükü yükleyen, bizden medet uman körpe canlar var.

Kalbinde merhamet çiçeklerini yetiştirmiş ve bu çiçekleri hiçbir zaman soldurmamış bu milletten merhamet bekleyen canların hatırına, Türk milleti olarak bize düşen görev, liderine sahip çıkmaktır.

Bedduâ eden insanlara karşı duâ kalkanı ile onun yanında yer almaktır.

Büyük insanların hatalarını güneşin batmasına benzeten eskiler, bu insanların kalp gözlerinin açık olması için en çok duâya ihtiyaç hisseden insanlar olduklarını söylemeye çalışmışlardır.

Dua edelim…

Ülke yönetmenin, millete lider olmanın yolu bir şekilde siyâsetten geçmektedir.

Kanaatim odur ki, paranın kıymetsizliğini öğrenmiş olan kanaatkar insanların çokluğu, bir liderin en çok ihtiyaç duyacağı insanlardır.

Siyâsetimizin en çok hasret duyduğu besin de budur.

Rabbim, milletimizi böyle liderlerden ve kanaatkar arkadaşlarından mahrum bırakmasın.

“Yolda bulduklarını, yola çıktıklarına değişenler,  hem yolunu kaybeder, hem de dostunu” diyen Üstad Necip Fazıl, yola çıkılan dostların hatırını sahiplenmeyi öncelik olarak görmektedir.

Ahde vefa gerek demiştik bu satırlarda.

İçinden geçtiğimiz şu günlerde en çok ahde vefa göstermesi gereken insanlar, liderleriyle beraber yolan çıkan insanlardır.

“Su aka aka yolunu bulur” diyen ak saçlılar, kara günün kararıp kalmayacağını bilen insanlardır ve bize de bunun bilinmesini telkin etmişlerdir.

Küçük bir fırtına, liderine inanmış insanların vadisini değiştirmemeli.

Rabbim menfaat kokan ilişkilerden bizleri korusun ve menfaatine bende olmuş insan görünüşlüleri de bu milletin liderinden ve liderlerinden uzak tutsun.

Bir kez daha diyelim temennimizi:

Beddualara kalkan olmak için,

Duânızı eksik etmeyin efendim.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dr. Ramazan Tuzla Arşivi
SON YAZILAR