Güleser Keleş

Güleser Keleş

Bu çocuklar böyle küfür etmeyi nerden öğrendi?

Bu çocuklar böyle küfür etmeyi nerden öğrendi?

Son zamanlarda sosyal medyada ya da video paylaşım platformlarında küfür ile ilgili içeriklerle sık sık karşılaşıyoruz.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada karşıma bir video çıktı. Videoda küfürlü konuşan, etrafındaki kişilere şiddet uygulayan çocuk ve ona gülen aile bireyleri vardı. Bu tarz videoları gördükçe dehşete düşüyorum bu çocuklar birer ayna ailelerinden ve çevrelerinden ne görürlerse ne işitirlerse onları hayatlarına adapte etmekte hiçte zorlanmıyorlar çabuk öğreniyorlar hem de hiç aklınızın almayacağı kadar iyi öğreniyorlar. Ama asıl sorgulanması gereken şey bu çocuklara bu tarz çirkin içerikleri öğreten ebeveynler(!) ve diğer kişiler...

Çocuğa küfrü öğretiyor çok bir marifetmiş gibi birde görüntüsünü kayıta alıyor. O da yetmiyor çocuğun söylediklerine gülerek tepki veriyor. Eee sen güldün ne oldu şimdi artık o çocuk küfür içeren o konuşmayı olağan hatta komik bir durum olarak algıladı.

Soruyorum bunu yapınca elinize ne geçti?

Söyleyeyim bir kaç dakika eğlenmek için tebrikler geleceğe ahlaksız bir neslin tohumunu attınız. Hem de bunu kendi elinizle kendi evladınıza yaşattınız.

Bu gibi videolar neden insanlara komik geliyor yoksa acınacak halimize mi gülüyoruz?

Çocukların bu tarz içerikleri duymasını engellemek imkansız çünkü aile içinde her ne kadar ahlaklı ve edepli şekilde yetiştirilseler de okul çağı geldiğinde ortamlarında çirkin içeriklere/küfürlere maruz kalmış kişilerin etkisine giriyorlar. Yani çocuklar hayatlarının her anında bu tarz çirkin içeriklere maalesef ki maruz kalacak. O yüzden asıl yapılması gereken en başta yani çocukların farklı kişilerden bir şekilde öğrendiği herhangi bir kelimeyi kullanma heyecanıyla karşımıza çıktıklarında vereceğimiz tepkiler. Bu tepkiler çocukların söylediği o kelimeler üzerindeki düşüncelerini belirleyecek. Çocukların söylediği küfürlü kelimelere gülüp geçip çocuğa bu davranışın komik ve gayet normal bir davranış olduğunu mu öğretmiş olacağız yoksa tepkimizi daha net gösterip bu davranışın hiç hoş olmayan bir davranış olduğunu mu söyleyeceğiz.

Eğer bu duruma engel olunmazsa henüz 3 yaşındayken bilinçsiz kişiler tarafından çirkin ahlaklı biri olarak yetiştirilen bu çocuklar yetişkin olduğu zaman annesin, babasına hatta eşine ve çocuklarına da bu şekilde davranmanın gayet normal bir davranış olduğunu düşünecek ve savunacak.

Çokça şahit oldum yolda giderken, durakta beklerken, farklı mekânlarda bulunurken kız erkek fark etmeksizin gençlerin ağızlarından çıkan iki kelimeden birinin çok ağır küfürlerden oluştuğuna o kadar itici ve o kadar üzücü geliyor ki...

Ailelerin bu konuda üzerine çok sorumluluklar düşüyor ne kendileri bu konuda çocuklarına bilinçli şekilde kötü örnek olmalı ne de çocuklarıyla aynı ortamda bulunurken bu tarz çirkin içeriklere istemeden de olsa onlara maruz bırakmalı. Bu konu üzerinde daha titiz ve daha dikkatli davranmak ebeveynlerin en büyük sorumluğu olmalı.

Unutmayalım güzel ahlaklı yetişen nesiller güzelleştirecek bu ülkeyi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Güleser Keleş Arşivi
SON YAZILAR