Hatice Dursun

Hatice Dursun

ÇALIŞMAK, HAYATIMIZA BEREKET GETİRİR

ÇALIŞMAK, HAYATIMIZA BEREKET GETİRİR

Çeşitli Ayet-i Kerimeler ve Hadis-i Şeriflerde de geçtiği üzere çalışmak hayatımıza bereket getirir. Boş duranı 'Allah da sevmez kulu da' diye de bir söz vardır. Rızkımızı kazanmamız için çok çalışmalı, vatanımıza milletimize hayırlı bireyler olmalıyız.

Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: "İnsan için ancak çalıştığı vardır. Şüphesiz onun çalışması ileride görülecektir. Sonra çalışmasının karşılığı kendisine tastamam verilecektir.".

Peygamberimiz Resûl-i Ekrem (sav) ise şöyle buyuruyor: "Hiç kimse kendi el emeğinin karşılığından daha hayırlısını yememiştir.".

Rezzâk olan Rabbimiz, yediğimiz her lokmayı, içtiğimiz her yudumu, havayı, ekmeği, suyu bizlere lütfedendir. O, sonsuz ikram sahibidir.

Bizler, "Yâ Rezzâk!" dediğimiz zaman bilir ve inanırız ki, Allah ruhumuzun da bedenimizin de gıdasını verendir ve O, rızkımıza kefildir. Mümin olarak bize düşen, rızık elde etmek için helâl yollarla çalışmak, temiz ve nezih olan kazancın peşinde koşmaktır.

Sevgili Peygamberimiz bu hususu şöyle dile getirmiştir: "Hiç kimse Allah'ın kendisine takdir ettiğini elde etmeden ölmeyecektir. Öyleyse Allah'ın emirlerine karşı gelmekten sakının ve rızkınızı güzel yoldan isteyin. Helâl olanı alın, haramdan kaçının."

İnsanlığa rehber olarak gelen peygamberler de terzilik, marangozluk, çiftçilik, ticaret gibi çeşitli mesleklerle meşgul olmuşlar, kimseye yük olmadan kendileri ve aileleri için helâl rızık temin etmişlerdir. Alın teri ve göz nuruyla çalışmak, helâl kazanç endişesi gütmek, helâlinden üretip helâl yolda harcamak peygamberlerin sünnetidir..

Çalışmak, hayatımıza huzur ve bereket getirir. Allah'ın verdiği aklı, bedeni ve yüreği kullanarak, O'nun razı olacağı işlerde çalışmak, kul için şereftir. Mümin, sürekli kendini yenilemeli, "iki günü eşitse zararda olduğunu" bilmelidir.Dinimiz, tembelliği, sorumsuzluğu, çalışmadan kazanmayı hedefleyen her türlü sahtekârlık girişimini yasaklar. Toplumun ahlâkî değerlerini hiçe sayarak güven ve huzurunu bozan rüşvet, tefecilik, stokçuluk, karaborsacılık ve alışverişte hile gibi haksız kazanç yollarına kesinlikle izin vermez. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.s.), "Sizden birinizin urganını alıp dağa giderek bir bağ odun getirip satması ve böylece Allah'ın onun itibarını koruması, bir şey verip vermeyecekleri belli olmayan kimselerden dilenmesinden daha hayırlıdır." buyurmuştur.

Çok çalışan, rızkını helalinden kazanan müminlerden olalım.

Selam ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hatice Dursun Arşivi
SON YAZILAR