Fatmanur Bektaş

Fatmanur Bektaş

Çocuklara Suç Oranı Neden Arttı?

Çocuklara Suç Oranı Neden Arttı?

Suç; Ahlaka, törelere ve yasalara aykırı davranmaya denir ve geçmişten günümüze süregelen en önemli sosyal problemlerden biridir.

Suç işleme geçmişten günümüze süregelen, her yaş grubunda görülen toplumsal problemdir. Ancak son yıllarda çocuklar arasında çok fazla yaygınlaşmıştır.

Sosyal çevre ve ekonomik nedenler çocuklarda suç oranının arttıran sebeplerdendir. Ama çocukları suça sürükleyen öncelikli nedenlerin en başında aile geliyor. Ailesinden yeteri kadar ilgili görmeyen, şiddet gören, aşırı baskıcı yahut aşırı serbest; hatta başıboş yetişen çocuklarda suç işleme oranı çok daha fazla oluyor. Bu çocuklar da genellikle aile içi sağlıklı iletişim kurulamayan evlerde yetişiyorlar.

TÜİK, Türkiye'de geçen yıl çocukların karıştığı olay sayısının bir önceki yıla göre %20,5 artarak 601 bin 754 olduğunu açıkladı. Çocukların %43,1'ini mağdur çocuklar oluşturdu.

Bunlar yaralama, hırsızlık, uyarıcı madde kullanmak ve satmak gibi suçlardan oluşuyor.

Çocuklarda bu oranın özellikle son yıllarda artma sebebi araştırıldığında ise ilginç bir sonuç ortaya çıkıyor.

Uzmanlar çocuklarda suç oranının bu denli artma nedeninin dijital oyunlar olduğuna dikkat çekiyor.

Çocuklar arasında popüler olan oyunların çok büyük bir kısmı şiddet, ölüm, pornografik sahneler ve eşcinsellik dayatması gibi tehlikeli içeriklerden oluşuyor.

Dijital oyunların içerisindeki şiddet ve ölümler, çocukta zamanla, gerçek hayatta da normalleşebileceği algısına sebep oluyor. Saldırganlık, ölüm ve öfke gibi duygular normalmiş gibi kabul görüyor ve davranışları da bu yönde şekillenmeye başlıyor.

Ayrıca küçük yaşta, kendilerine uygun olmayan bu oyunlar yüzünden çocuklar korku yaşıyorlar ve psikolojileri bozuluyor.

Sonuç olarak çocuklarımız bizim geleceğimiz. Milletimizin ve ümmetimizin geleceği onların elinde şekillenecek. O yüzden lütfen yavrularımızı başıboş, ilgisiz ve değersiz bırakmayalım. Şiddet ya da şımartma gibi aşırılıklarla çocuklarımızın kişiliklerine zarar vermeyelim. Sosyal medyada onlara zarar veren güruha yavrularımızı teslim etmeyelim.

Çağımızın problemleri geçmişten çok daha farklı ve çok daha zor. Ancak sabır ve emekle yavrularımızı korumamız mümkün. O yüzden onlardan ilgimizi, sevgimizi esirgemeyelim vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatmanur Bektaş Arşivi
SON YAZILAR