Fatmanur Bektaş

Fatmanur Bektaş

Çocuklarımızı çokça öpelim!

Çocuklarımızı çokça öpelim!

"Öpeyim de geçsin" sözü annelerin düşen çocuklarına uyguladığı ilk tıbbi müdahale diyebiliriz.

Hiç bu teklifi geri çevirenimiz olmamıştır. Çünkü anne ve babamızın o an vereceği sevgi ve şefkatten daha güçlü bir tedavi, bu öpücüğün iyileştirmediği hiçbir çocuk yoktur sanırım.

Bizler bu söylevin dayanağını sadece psikolojik bir etkiden ibaret sanıyorduk ancak günümüzde yapılan araştırmalar bu durumu bilimsel açıdan da kanıtlıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan son araştırmalara göre, anne veya babanın çocuğun ağrıyan yerini öpmesi fiziksel acıyı azaltıyor. Pittsburg Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, ebeveynlerin dokunuşunun bebeklerde farklı hastalıklardan kaynaklanan acıları azalttığını ortaya koymuştur.

Anne veya babanın çocuğun ağrıyan yeri öpmesi üzerine vücutta bulunan doğal ağrı kesicileri devreye soktuğu görülmüştür. Hatta yapılan araştırmalarda, acıyı azaltma hususunda morfinden 10 kat daha etkili olduğu belirlenmiştir.

Araştırmacılar, yarası annesi veya babası tarafından öpülen çocuğun öpülmeyene göre daha çabuk iyileştiğini belirtiyor.

Sevildiğini hissetmek kana salgılanan oksitosin hormonu seviyesini arttırıyor.

Oksitosin hormonu ve yara iyileşmesi arasında da bir bağ vardır. Dolayısıyla sevildiğini hissetmek kana salgılanan oksitosin düzeyini arttırır ve yaranın iyileşmesine katkıda bulunmuş olur.

Ayrıca araştırmacılar, tükürük içerisinde bulunan ve iyileştirici özelliği olan histatin-1 isimli peptidi incelediler ve bu maddenin damarlaşmayı ve dolayısıyla iyileşmeyi hızlandırdığını gördüler.

Bilimin bize bugün söylediği bu gerçeği İslam asırlar öncesinde bize emretmiştir. Güzel dinimiz İslâm çocukları sevmeyi, ilgilenmeyi ve temas kurmayı emretmiş ve örnek olmuştur. Çocuğu alnından öpmek, sevmek sünnettir. Yani sevaptır.

Efendimiz (sav) çocukları her zaman sevmiş, hediyeler vermiş, onlarla sakalaşmış, oyunlar oynamış, halini hatırını sormuş ve çocuklara beddua edilmesini yasaklamıştır. Gördüğü ve karşılaştığı her çocuğa mutlaka selam vermiştir. Öyle ki, bazen ağlayan bir çocuk sesi duysa namazını kısaltımış, annenin çocukla meşgul olmasına imkân vermiştir.

Peygamber efendimiz torununu sevip öperken gören bir sahabe, çocuklarını hiç öpmediğini söylediği zaman Efendimiz (sav): "Allâh senin kalbinden merhameti aldıysa ben ne yapayım" demiştir.

Bir başka hadis-i şerifinde de ise "Küçüklerine şefkat göstermeyen bizden değildir." buyurarak çocuklara ehemmiyet gösterilmesi, sevgi ve şefkatle yaklaşılması gerektiğini vurgulamıştır.

Torunlarını ve diğer çocukları sık sık öpen efendimiz "Çocuklarınızı çok öpün, her öpüşte Cennetteki dereceniz yükselir." buyurmuştur.

Öyleyse çocuklarımızı çok öpelim. Çokça öpelim ki sevgi ve merhamet aşılayalım.

Hz. Mevlana'nın dediği gibi de "Sevgi şifadır. Sevgi güçtür. Sevgi, değişimin mührüdür"

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatmanur Bektaş Arşivi
SON YAZILAR