Servet R. Çolak

Servet R. Çolak

Çocuklarını Albert Einstein zanneden veliler

Çocuklarını Albert Einstein zanneden veliler

Okullar yaz tatillerine girmeye hazırlanırken gündeme ahlaki değerlerimizi yıpratan görüntü ve haberlerle her geçen gün sarsılıyoruz.

Bunların üstüne bir de çıplaklık, cinsellik, ahlaksızlık gibi bir sürü olaylar olmaya başladı. Aslında karşı karşıya kaldığımız bu durumun en temelinde eğitim yatıyor. 

Son görüntü Antalya’dan geldi ve bilinçsiz varsaydığım iki öğrenci kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e tekme attı. Yine başka bir okulun mezuniyet gecesinde dansöz oynatıldı.

Neler vardır başka başka neler… bilmediğimiz ve duymadığımız.

Bazen de okullarda olanları sokakta dedikodu olarak duyuyoruz ama geçiştiriyoruz. İnanın neler neler oluyor da hepimiz görmezden geliyoruz.

Daha geçen günlerde bir öğretmenin karşısında bir öğrenci apaçhi dansı yapmıştı.

Bu görüntülerin ardından bazı öğrencilerin arasındaki muhabbetlerde ‘Biz daha neler yapıyoruz, bu ne ki’ dediklerinin duyumunu da almıştım.  Apaçhi dansı görüntülerinin ardından öğretmeni de onu affederek suç bizde demişti.

Kimse kusura bakmasın ama her yeni nesil öğretmenlerimizin eseri. İyisi de onların eseri, kötüsü de…

Bu durum neden böyle oluyor, bir derinlemesine analiz yapalım.

Bir anaokulunda sınıflar kendi arasında küçük oyunlar yapıyor. Oyunun ismi Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler. Sınıftan bir kız Pamuk Prenses oluyor, 7 öğrenci de cüce. Pamuk Prenses ve Yedi cüce olamayan öğrenciler eve gittiklerinde durumu ebeveynlerine anlatıyorlar. Ertesi gün bu ebeveynler okula gelip, ‘Benim çocuğum neden pamuk prenses olmadı, neden cüce olmadı” diye tabiri caizse öğretmene fırça atar. Ee napsın öğretmenimiz de oyundan bir kaz kez daha yapıp herkesi Pamuk Prenses ve cüce yapıyor.

Bunun gibi binlerce olaylar ve saçmalıklar. Öğretmenlerin karşılaştığı anlatılması bile çok enteresan olayları bir öğretmenden dinleyin derim.

Yukarıda verdiğimi Pamuk Prenses olayında artık öğrenci her şeyin kavga çıkartarak veya anne-babası gelince olayın çözüldüğü düşüncesiyle büyüyor. Disiplin ortadan kalkıyor, böyle yetişen birey artık saygıyı bilmiyor. Bunun gibi çözümlemesi yapılacak binlerce kurgu sıralanabilir. 

Ortaokullar ve liselerde de durumlar farklı değil. Öğrenciye disiplin, kural öğretmeye kalkacak bir davranışın bile soruşturma geçirmene neden oluyor.

Ee yine ne yapsın bu öğretmen, artık sadece dersini anlatıyor kimseye karışmıyor. ‘Benim çocuğum herkesten akıllı’ düşünen her velinin eline kalıyor öğrenciler. Herkes kendi çocuğunu süper zeka zannediyor ve çocuğunun müdürden bile akıllı olduğunu düşünüyor.

Artık bu saatten sonra da ipler kopuyor.

Öğretmen çocuğa karışamıyor, veliler çocuklarını Albert Einstein zannediyor. Çocuk da dünyayı ben yönetiyorum diyor ve olanlar oluyor.

Hatayı hepimiz yaptık. Daha bu gördüklerimiz bence hiçbir şey… Derim ki gelecek senelerde nelerle karşılaşacağız görelim bakalım… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Servet R. Çolak Arşivi
SON YAZILAR