Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Samimiyseniz gelin Konya’yı inceleyin!

Samimiyseniz gelin Konya’yı inceleyin!

Konya özellikle son yıllarda çevre ve iklim dostu projelerle öne çıkıyor.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğü ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un çalışkanlığı ile ulusal anlamda başlayan bu harekât, Konya’da eksiksiz bir şekilde uygulanıyor.
 
Başta Konya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, Karatay, Selçuklu ve Meram Belediyeleri ile Konya’daki diğer kamu kurumları bu noktada Türkiye’ye örnek projeler üretiyorlar.
 
Bu projelerin en sonuncusunu da dün Karatay Belediyesi’nin açılışını yaptığı Kalenderhane Kapalı Pazar Marketi’nde gördük.
 
Tamamen çevreci olarak tasarlanan ve çatısının üzerine yerleştirilen Güneş Enerjisi Santrali (GES) sayesinde hem elektrik üretecek hem de vatandaş ile esnafın alışverişine konfor katacak olan Kalenderhane Pazar Marketi, 13 milyon 500 bin liraya mal oldu ve 8 ay gibi rekor bir sürede tamamlandı.
 
Yine GES özelliğine sahip olan Büyüksinan Kapalı Pazar Marketi’nin de açılışı Karatay Belediyesi tarafından kısa zamanda yapılacak.
 
Karatay Belediyesi’nin parklarda, bahçelerde ve birçok yatırımında Güneş Enerjisi Sistemleri üzerine daha önce yaptığı çok sayıda da yatırım var. Belediye binasının elektrik ihtiyacı başta olmak üzere pek çok binanın enerji ihtiyacı güneşten karşılanıyor.
 
Nereden bakarsanız bakın büyük iş!
 
Bazı muhalefet belediyelerinin vizyon projesi olarak açıkladığı, güneş santrali konusunda Karatay Belediyesi bence tüm Türkiye’ye örnek bir başarı içerisinde. Muhalefet belediyeleri gerçekten çevre hassasiyetine sahiplerse, bence Karatay Belediyesi’nin çalışmalarını gelip bir incelemeliler.
 
Sadece Karatay mı?
 
Selçuklu Belediyesi de çevrecilik konusunda çok önemli çalışmalar yürütüyor.
 
Selçuklu Belediyesi 2021 yılında GES ile 827 bin 612 kW elektrik üretti. Üretilen elektriğin yanında 366,63 ton karbon salınımı engellenirken, 4 bin 280 ağacın doğada kalması sağlandı.
 
Belediye bünyesinde kurulan Sıfır Atık Müdürlüğü ve Sıfır Atık Platformu gibi yapılarla da kurumsal anlamda çok örnek çalışmalara imza atan Selçuklu Belediyesi; Selçuklu Kent Konseyi bünyesinde kurulan Çevre ve Sıfır Atık Meclisi ile de önemli çalışmalar yapıp, sivil toplumun yönetime katılmasına yönelik hamleler gerçekleştiriyor.
 
Selçuklu Kongre Merkezi’nde; Konya Büyükşehir, Selçuklu, Karatay ve Meram Belediyelerinin işbirliği ile düzenlenen ve binlerce çocuğun şimdiden bilinçlenmesine katkı sunan Çevre ve Sıfır Atık Festivali de bu örnek çalışmalardan biri olarak ele alınabilir.
 
Konya Büyükşehir Belediyesi ise Sıfır Atık Daire Başkanlığı’nı kurarak bu konuya her anlamda hazırlıklı olduğunu daha önce zaten göstermişti.
 
‘Genç Kültür Kart’ üyesi gençlerle birlikte yapılan çevre temizliği, bisiklet yollarına ve bisiklete yapılan yatırımlar, iklim odaklı oyun geliştirme kampları, İklim Zirvesi, Tarım Zirvesi ve daha burada sayamayacağım onlarca faaliyetlerle Konya Büyükşehir Belediyesi de bu işi sırtlanmış durumda.
 
Keza geçtiğimiz gün gençlerle bir araya gelip çevre temizliği yapan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’tan da bahsetmemiz gerekiyor. Yeşil Meram’ı korumak adına o da çok güzel çalışmalar ortaya koyuyor. Özellikle gençlerin eğitimi noktasında Meram Belediyesi her şeyi yapıyor.
 
Çevrecilik noktasında Konya’da sadece belediyeler değil; üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları hatta sanayilerdeki pek çok firma öncü rol oynuyor.
 
Mesela MÜSİAD Konya Şubesi’nin ‘Karbon Nötr Konya’ projesi, hem Türkiye’de bir ilk hem de çok değerli. MÜSİAD Konya Şubesi’nin girişimiyle, Karbon Nötr Belgelendirme şirketi geçtiğimiz ay kuruldu. Konya’nın 2042 yılına gelindiğinde Avrupa’nın ilk Karbon Nötr şehri olmasını vizyon edinen şirket, kenti karbon nötr projeleri ile daha da kalkındırmayı hedefliyor.
 
MÜSİAD Konya Şubesi Başkanı Hilmi Kağnıcı, Yönetim Kurulu Üyesi ve Karbon Nötr Belgelendirme Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Karaca ve MÜSİAD Konya’nın üyeleri ‘Karbon Nötr Konya’ projesini sonuna kadar sahiplenmiş durumdalar. Üyelerin yoğun talepleriyle kurulan şirketin hissedarları belirlenerek oranlar dağıtıldı bile.
 
Yine AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı’nın girişimleri ve büyük gayretiyle kurulan Çevre Ajansı’nı da bir kenara bırakamayız. İlk imzacısı olduğu ve üzerinde büyük emek sarf ettiği Çevre Ajansı konusunda Selman Özboyacı değerli bir iş yapmıştı.
 
Daha buraya yazmayı unuttuğum veyahut olgunlaşmasını beklediğim pek çok ‘Çevre ve Sıfır Atık’ projesi konusunda Konya hakikaten öncü rol oynuyor.
 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un hamleleri, ilk önce memleketi Konya’da doğru bir şekilde hayata geçiriliyor.
 
Aynen devam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR