Güleser Keleş

Güleser Keleş

Deprem hazır olmamız gereken bir gerçek!

Deprem hazır olmamız gereken bir gerçek!

Depremle ilk tanışmam 2009 yılı Eylül ayında art arda meydana gelen depremlerle gerçekleşti ve haliyle çok korkutucu bir tanışma oldu. Evet bu doğal afetleri, ilkokul kitaplarından işliyorduk deprem nedir, deprem çantası nasıl hazırlanmalı, depreme karşı ne tür önlemler alınmalı vs. gibi ama bu afeti bire bir yaşamak gerçekten insanı tedirgin eden bir durum oluyormuş ve o an insan hiç bir şey düşünemiyor eli ayağı titriyormuş. Çünkü biran da geliyor seni bir güzel sarsıyor daha ne olduğunu anlayamadan da geçip gidiyor.

Meydana gelen 2009 depremi sırasında ailemle birlikte trajikomik bir anımız olmuştu yazıma devam ederken onu da paylaşmak istiyorum.

Ramazan ayındayız ve bir teravih namazı vakti komşumuza gitmiştik, komşumuzun çocukları ve kardeşlerim birlikte oturuyoruz. En küçük kardeşim o sıra ayaklarını yere vurarak oyun oynuyordu. Bizde kardeşime kızmıştık şu ayaklarını vurup durma ev sallanıyor diye. Tabi bunu dedikten sonra çok geç olmadan deprem olduğunu anladık ve kendimizi dışarı attık ertesi gece de daha büyük bir sarsıntı yaşayınca iki üç gün boyunca eve girememiştik. Psikolojik olarak uzun zaman etkisi altında kaldığım bir süreç olmuştu.

Ve 12 yıl sonra aynı korkuyu tekrar yaşamak.

Hafta başında Konya'da meydana gelen deprem tüm Konyalıları tedirgin etti. Konya'nın Meram ilçesinde merkez üssü Kızılören Mahallesi olan deprem 5.1 büyüklüğünde gerçekleşti. Yani önceki depremlerden daha büyük ve sarsıcı bir deprem meydana geldi.

Deprem bölgesinde araştırma çalışması başlattıklarını söyleyen Jeoloji Mühendisleri Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, ' Şu an depremin meydana geldiği fay zonunun biraz doğusunda bulunan Konya fay zonu diri bir fay hattı. Bu fay zonu 50 kilometre uzunluğunda parçalı kırıklı bir faydır. Birlikte kırılması durumda 6 veya 6.5 büyüklüğünde deprem beklenir.' İfadelerini kullandı.

Yani Türkiye'de deprem riskinin en az olduğu yer olarak Konya ve çevresi biliniyor olsa da bu durum Konya'da hiç deprem yaşanmayacağı anlamına gelmiyor. Bu cümleden de anlayacağımız üzere biz bir deprem ülkesiyiz ve Konya'da yaşıyor olmamız bunu hiç bir şekilde değiştirmiyor.

Meydana gelen bu depremler bizleri ne kadar bilinçlendirdi?

Deprem anında ve sonrasında yapmamız gerekenler konusunda ne kadar hazırlıklıyız?

Oturduğumuz bina kaç şiddetinde olursa olsun, oluşabilecek bir deprem anında her türlü önemleri alınmış bir bina mı?

Bu tür sorular uzar da gider önemli olan bizlerin bu sorunların cevabını doğru şekilde yapıyor ve biliyor olmamız. Depreme hazırlıklı olmak ve depremin getireceği olumsuzlukları en aza indirmek artık bizlerin de en önemli önceliği olmalı.

Bilmemiz gerekiyor ki,

Deprem bir ihtimal değil hazır olmanız gereken bir gerçek.

Geçmiş olsun Konya. Rabb'im bir daha bu korkuyu yaşatmasın inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Güleser Keleş Arşivi
SON YAZILAR