Fatmanur Bektaş

Fatmanur Bektaş

Dilin kemiği; Ateş

Dilin kemiği; Ateş

Dilimiz beynimizin ve kalbimizin postasıdır. Aklımızın kapasitesini ve gönlümüzün zenginliğini sözlerimizle açık ederiz. Yani konuşurken kişiliğimizi deşifre ederiz. İçimizde ne varsa, dilimize yansır. Öyleyse ne konuştuğumuz ve ne kadar konuştuğumuz oldukça önemlidir.

Çok konuşan ve her şeyi konuşan insan lafı uzattıkça mübalağa etmeye başlayabilir, kırıcı konuşabilir hatta sözleri hakikat çizgisinden kayarak yalana doğru gidebilir. Bu yüzden atalarımız "çok laf yalansız, çok mal haramsız olmaz" demişlerdir.

Dilimizden çıkan kelimelerin ehemmiyeti ile ilgili Peygamber efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur:

"Ademoğlu sabaha erdi mi, bütün azaları, dile temenna edip: Bizim hakkımızda Allah'tan kork. Zira biz sana tabiyiz. Sen istikamette olursan biz de istikamette oluruz, sen sapıtırsan biz de sapıtırız!' derler."

Akıllı, feraset sahibi insan nerede ne kadar konuşacağını, nerede sunacağının bilincinde olan kontrol sahibi kimsedir.

Dinimiz boşboğaz olmayı tasvip etmemiş ve bizi dilimiz hususunda birçok sefer uyarmıştır. Peygamber efendimiz (sav):

"Allah katında en sevimli iş, dili kötülüklerden korumaktır", "Dilini ve tenasül organını kötülüklerden koruyana ben de cenneti garanti ederim" buyurmuştur.

İnsanoğlunun her sözünün melekler tarafından kaydedildiğini Allah'ı Teala bize bildirmiştir. Kıyamet gününde her kelamımızdan hesaba çekileceğiz.

Muaz bin Cebel (ra) anlatıyor:

"-Bir gün, «yâ Rasûlallah! Konuştuğumuz her şey amel defterimize yazılacak mı? Onlardan hesaba çekilecek miyiz?» diye sordum. Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:

-Anan sana ağlasın! Şunu iyi bil ki, insanları burunları üzere cehenneme düşüren şey, onların dillerinin söylediği kötü sözlerdir. Sen, sustuğun sürece dilinin âfetinden kurtulursun. Konuştuğun zaman senin için ya ecir yazılır ya da günah yazılır." buyurmuştur.

Unutmayalım cennete yalnızca hiç günahsız olanlar değil, sevabı günahının üstünde olan kimseler girecektir. Bu dünyada yaptığımız bütün ibadetlerimiz ve güzel işlerimiz ahirete götüreceğimiz sermayemizdir. Bu sermayeyi dilimiz ile kolayca eritmek de, hayırları çoğalmak da bizim elimizde.

Rabbimiz, bizleri hayır konuşan, güzel söz sahibi kullarından eylesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatmanur Bektaş Arşivi
SON YAZILAR