Abdullah Acıbadem

Abdullah Acıbadem

DİRENİŞ KARATAY’I İZLEYİN, İZLETTİRİN

DİRENİŞ KARATAY’I İZLEYİN, İZLETTİRİN

Konya Ticaret Odası ve Karatay Üniversitesi tarafından Konya Ticaret Odası Fuar Merkezinde kurulan Selçuklu platosunda çekilen “Direniş Karatay”

Anadolu Selçuklu Devleti ilk kez tek başına bir sinema filminde ele alındı. Film 86.000 m2’lik alana kurulu dev bir platoda çekildi. İlk Selçuklu platosu. Şehrimize hayırlı olsun inşallah. Ülke genelinde çekilecek olan film, dizi ve sinema için muhteşem bir alternatif artık Konya’mızda.

Konya’mız için çok özel ve gurur verici bir ilk. Ayrıca Türkiye’de bir üniversitenin film yapımcılığını üstlendiği bir sinema filmi.

Bir milletin destansı direnişi, adalet ve ilim kavramları çok güzel anlatılmış. Tarih severlerin izlemesini tavsiye ediyorum.

Zalim Moğol hükümdarı Noyan ve karşısında Anadolu direnişinin sembolü Emir Celaleddin Karatay!

Emir Celâleddin Karatay'ın Moğol hanedanı Noyan'a;

"Bu millet gerekirse ölmeye hazır" deyip geri çekilmesinden de çok etkilendim.

Bundan tam 8 asır önce Anadolu Selçuklu Devleti'nin Moğol baskısı karşısındaki direnişine, başkent Konya'yı merkez alarak imza atan Selçuklu Emiri Celaleddin Karatay'ın hayatını konu alan ve yıkılan medresenin bir devletin ayağa kalkmasında ne kadar önemli bir rol oynadığını anlatımı oldukça başarılı.

Emir Celaleddin Karatay'ı bizlere hatırlatması ve çekilen ilk Selçuklu filmi olmasıyla da ayrı bir önem taşıyor Direniş Karatay.

Bir tarafta kılıç ve ok kullanma konusunda mahir savaşçı Moğollar, diğer tarafta dilin oktan, kalemin kılıçtan daha etkili olduğunu bilen Emir’in yönlendirmesiyle ilim ve irfanı tercih eden Selçuklular.

Asya’dan yola çıkan ve Batı’ya doğru yayılan ordu Moğollar Buhara ve Horasan’dan sonra Anadolu’yu istila etmek için Selçuklu topraklarına girerler. Şehirleri, kervansarayları, kütüphaneleri yakıp yıkarlar.

Bağdat’tan Konya’ya gönderilen harita tarihin akışını değiştirecek büyük bir planın ilk adımı. Emir Celaleddin Karatay’a ulaştığında Ahi Teşkilatının ve Bacıyan’ın içinde olduğu yeni dönem başlar.

Konya, canı pahasına Moğollara direnir:

Şartlar ne kadar çetin olursa olsun bu millet direnişten vazgeçmeyecek ve “Konya Düşmeyecek”.

Sultan Alaaddin Keykubad’ın sarayında, Ahi Evren’in Ahi ocağında, Sadreddin Konevi’nin dergâhında bir devletin yıkılmasını, yeni bir devletin kurulmasını anlatan Direniş Karatay.

Şanlı tarihimize ve kültür dünyamıza kıymetli bir sinema filmi kazandıran, başta Konya Ticaret Odası Başkanımız Selçuk Öztürk, ve Özellikle Başkanımızın ismini belirttiği arkadaşımız Lütfi Başaran, Karatay Üniversitesi, filmin yazarı, yapımcısı, üniversite öğrencilerimiz, filmin oyuncuları, yapımda ve yayında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Kültür ve sanata, Konya'nın tanıtımına, ekonomisine büyük katkısı olacak 'Direniş Karatay' filmini herkesin izlemesini ve yakın çevresinin izlemesine vesile olmasını tavsiye ediyorum. Direniş Karatay sinema filmimizin gişede rekorlar kırması ümidi ve umudu ile tüm sinema severleri beyazperdeye davet ediyorum.

İyi seyirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Acıbadem Arşivi
SON YAZILAR