Bayram Sürekli

Bayram Sürekli

Diriliş

Diriliş

2021 yılı özellikle birçok yönden zor bir yıl oldu. Bu yıl sinemadan televizyona, siyasetten edebiyata, sivil toplum kuruluşlarından basın dünyasına kadar önemli isimler aramızdan bir bir ayrıldı. Ünlü isimlerin kayıp halkasına en son eklenen ise çarşamba günü aramızdan ayrılışıyla yüreklerde burukluk oluşturan büyük usta, mütefekkir, diriliş medeniyetinin kurucusu büyük şair Sezai Karakoç oldu.

Asrın idrakine uygun bir İslami anlayış getirmek gerekir diyen merhum şairimiz Mehmet Akif gibi İslami kimliğiyle tanınan büyük bir mütefekkirimizdi. Karakoç’un İslami kimliği “diriliş” kavramı üzerine oturuyordu.

İslam dünyasının içinde bulunduğu dar boğazdan yozlaşma girdabından, taklidi bir iman anlayışından ancak yeniden diriliş düşüncesiyle çıkılabileceğine inanıyordu. Bu dönüşümün sağlanmasında sanata ve sanatçıya büyük görevler düştüğüne inanarak bu bilinç doğrultusunda şiirler kaleme aldı. Geride bir kütüphaneyi dolduracak kadar eserler bıraktı.

Dirilişin ancak İslam sancağı altında birleşmeyle olacağına inanıyordu. Evrensel bir bakış açısıyla tüm insanlığın kurtuluşunu Batı büyüsüne kapılmaktan kurtulmada buluyordu. Müslüman dünyasını, dinlerinin orijinal köklerine döndürmek ve onları yeniden İslamlaştırmak olan hayalini gerçekleştirmeye odaklanmıştı. Batı medeniyeti karşısında yegâne güç olarak İslam’ı görüyordu. Bunun yanında  “diriliş”in sadece iman cephesinde değil her cephede gerçekleşmesi gerektiğine inanıyodu.

Tüm edebiyat ve düşünce hayatını “Diriliş nesli” dediği yeni bir gençliğin yetişmesine adadı. Hem uyarıcı hem de müjdeleyici olan Allah Resulü ’nün getirdiği hak dinle ve hayatın bu dine uygun doğrulukta yaşanmasıyla İslam âleminin üzerindeki ölü toprağını atacağına inandı. Bugün Müslümanların gözden kaçırdıkları gerçek olan  “vahyin ruha ve hayata karışması”  gerektiği fikrini savundu.

Hz. Muhammed'in gelişiyle zaman dirilmiş, gidişiyle de zaman ölmüş gibidir diyerek peygamberimize olan sadâkatini dile getirdi. İnsanlara gurur gelmesin, acizliklerini unutmasınlar diye Allah, ölümü yarattı. Bunu hiç unutmayarak, saatleri ve dakikaları zamanı tam anlamıyla değerlendirmek: İşte bu dünyada bize düşen budur. Bundan ötesi bize ait değil diyerek yüce yaratıcıya aşağıdaki seslenişle:

 Sevgili

En sevgili

Ey sevgili

Uzatma dünya sürgünümü benim diye niyaz ederek bu dünya sürgününü tamamlayarak ebedi âleme irtihâl eyledi. Mekânı cennet, makâmı âli olsun.

Selam ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Sürekli Arşivi
SON YAZILAR