Bayram Sürekli

Bayram Sürekli

Oruca Sesleniş

Oruca Sesleniş

Oruç, Ramazan ayında farz kılınan, İslam’ın beş temel esasından biridir. Peygamber Efendimizin (s.a.v) ifadesiyle ibadetin kapısıdır. İnsanın bu dünyadaki asıl vazifesi olan şükrü sağlayan, bizlere kulluk bilincini aşılayan bir ibadettir. Bizi günaha daldırarak, ibadetten alıkoyan nefsimizi ancak oruçla terbiye ederiz. Bu vesileyle oruç ibadetini, orucun ruhuna uygun bir şekilde yerine getirmek kulluk görevimizdir. Oruç, aynı zamanda başta mide olmak üzere bedenin bir türlü gündemden düşmeyen istek ve arzularını geri plana alarak ruhun gündemini ön plana çekebilme gayretidir. Bu vesileyle iç dünyamızdan samimi bir haykırışla tut bizi ey oruç diye seslenmek gerekir.

Ey oruç, tut bizi!

Önce kalbimize gir ve orada kendine yer edin. Tüm kötülüklerden uzaklaştır bizi. Dünyaya olan düşkünlüğümüzü, fütursuz isteklerimizi kontrol edebilmemizi sağla. Yapmış olduğumuz ibadetlerimizde bizi taklitten tahkike ulaştır ve bu çabamızda bize yardım et. Etrafımızdaki ihtiyaç sahiplerinin farkına varalım, gözlerden süzülen bir damla yaşa umut olalım. Oruç tutmanın sadece belirli bir süre aç kalmak olmadığını anlayalım, anlatalım. Hatta oruç tutmanın kolay olduğunu önemli olan içimizdeki bencillik, haset, dedikodu, kin, nefret gibi kötü hasletlere oruç tutturmanın önemini kavrayalım. Bizleri yoktan var eden ve varlığından haberdar eden Yüce Rabbimiz karşısında alçak gönüllü olabilmeyi öğrenelim. İçimizdeki ben duygusunu biz’e çevirelim. Ramazan’dan kurtulduk değil, Ramazan’la kurtulduk diyebilmenin şükrünü eda edelim.

Ey oruç, tut bizi!

Tut ki boşluğa düşmeyelim, toplum olarak birbirimizi Allah için sevelim ve sevmeye devam edelim. Bin yıldır bu topraklarda yaşayan kardeşler arasına ekilmeye çalışılan nefret tohumlarının yeşermesine fırsat vermeyelim. Çağlayanlar gibi gönüllerimiz coşsun, bir olalım, birlik olalım hep birlikte ümmetin umudu olalım. Mukabelelerde okuduğumuz Rahmanın ayetleri gönüllere dokunsun, şifa niyetiyle, gönüllerimizde inşirah rüzgârları estirsin. Dertli gönüllerin farkında olalım, değiştirelim yıkılmış hayalleri, su serpelim yanmış gönüllere.

Ey oruç, tut bizi!

Tut ki içerisinde bin aydan daha faziletli bir ay olan Kadir gecesini yakalayalım. Tut ki Bayrama günahsız arınmış bir şekilde ulaşalım ve nihayetinde :”And olsun ki biz, insanoğlunu şerefli kıldık.!” (İsrâ,70) ayetine mazhar olalım… İbadetleriniz makbul, dualarınız kabul olsun.. Selam ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Sürekli Arşivi
SON YAZILAR