Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

E Nvidia E Sonra

E Nvidia E Sonra

*Dünya genelinde yapay zeka konusundaki heyecan, çip üreticisi Nvidia'nın beklenenden daha iyi sonuçlarının 3 kıtadaki borsaları rekor seviyelere taşımasıyla yeni bir zirveye ulaştı. Nvidia'nın Google'ın ana grubu Alphabet'i geçerek ABD'nin 3. en değerli şirketi haline gelmesiyle piyasa değeri 2 trilyon $’a ulaştı, Microsoft ve Apple geride kaldı. Yapay zekâ patlaması, başta güvenlik ve istihdam üzerindeki etkisi olmak üzere pek çok soruyu gündeme getirdi.

**Nvidia ne yapıyor ve yapay zekâ için neden önemli? Nvidia, yapay zekâ sistemlerini eğitmek ve işletmek için hayati önem taşıyan yongaları ürettiriyor; bunlar, sohbet robotları gibi araçlar için gereken yoğun veri işlemeyi çok hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Büyük teknoloji firmaları yapay zekâ yarışına katılıp ürünler ürettikçe bu önemli altyapıya olan talep de artıyor. İnsanların kullanmak istediği ChatGPT gibi. Nvidia ürünlerine yönelik güçlü talep bildiriyorsa bu, teknolojiye olan talebin arttığının açık bir işaretidir. ABD merkezli şirket 4. çeyrek kazançlarının gücüyle piyasaları şaşırttı. 20,6 milyar $’lık beklentilere karşın 22,1 milyar $’lık gelir açıkladı ve ardından cari çeyrekte gelir büyümesinin Wall Street'in %208'lik tahminlerinin üzerinde %233 olacağını tahmin etti. Nvidia'nın CEO'su Jensen Huang, basit yazılan istemlerden anında ikna edici metin, görüntü ve ses üreten teknoloji olan üretken yapay zekâya olan talebin dönüm noktasına ulaştığını söyledi. Perşembe günü, Japonya'nın ana borsa endeksi Nikkei, Tokyo'da %2,19 artışla, 34 yılın en yüksek seviyesi. Borsada işlem gören bir şirketin değerinde tek bir günde görülen en büyük artışı kaydetti ve şirketin değeri 277 milyar $ arttı. Diğer 2 büyük ABD teknoloji hissesini Zuckerberg'in Meta'sı ve Musk'un Tesla'sı eklediğinizde, Mag 7 olarak adlandırılan ve birlikte toplam piyasa değeri 13 trilyon $’ın üzerinde olan Muhteşem 7 filmine gönderme yapan hisseyi elde edersiniz. Bu, ABD dışındaki herhangi bir ülkede listelenen hisse senetlerinin hepsinden daha büyük bir değerleme. Mag 7'nin tamamının değişen derecelerde yapay zekâyla ilgisi var. Amazon ve Microsoft, yapay zekâ modellerini geliştirmek ve işletmek için çok önemli olan bulut bilişim işletmelerine sahipken Microsoft aynı zamanda ChatGPT geliştiricisi OpenAI'de de büyük bir yatırımcıdır.

***Genel olarak ise Gazze çatışması insani bir felaket, şimdilik petrol ve gaz yüklü gemiler varış noktalarına ulaşıyor, bu da petrol fiyatlarının istikrar kazanmasına ve gaz fiyatlarının salgın öncesi seviyelere geri dönmesine olanak tanıyor. Düşük faiz oranlarının yanı sıra düşük ve istikrarlı enerji fiyatları da toparlanmanın temelini oluşturuyor ve merkez bankaları, enflasyondaki hızlı düşüşün ardından bu yılın ikinci yarısında kesinti yapmaya başlayacaklarının sinyallerini veriyor. Japonya'nın Nikkei borsası bile ülke yaşlanan nüfusla mücadele ederken onlarca yıldır düşük büyüme nedeniyle geride kaldı New York'un S&P 500 ve Alman DAX endekslerine katılarak rekor seviyeye ulaştı. Ukrayna ve Orta Doğu'daki çatışmalar daha da artabilir ve enerji, gıda ve hammadde kıtlığının yeniden canlanmasına yol açabilir. Yüksek enflasyona dönüş olacak ve bu da yine harcamaları ve güveni zedeleyebilecek. 2008'deki büyük mali çöküşün üzerinden 16 yıl geçti ve bu süre zarfında aşırı spekülasyonları önlemek için gösterdikleri en iyi çaba, 2008 tarzı bir çöküşü önlemek için yeterli olmayacak.

***Sonuç olarak, gelişmekte olan kavramı üzerimize yapıştığı için gelişmiş ne demek nasıl olur bilemiyoruz. Fabrikası bile olmayan sadece bir fikir ile gerçekleşen bir inovasyon nasıl olurmuş gördük. Apple elektrikli otomobilden vazgeçip yapay zekâya yöneldi. Bu gelişmiş veya kalkınmış olmak, bilgi düzeyi artırmakla ve ahlak temelli olabilir. Güzel ülkemde neler oluyor bu sırada emekli yılı ilan edildi yine Mevlana yılı gibi olacak. Konuşmalar, düşünceler genellikle zam enflasyon geçim üzerine. Ekonomi bozuk olunca suç çeşidi ve suçlu sayısı korkunç bir şekilde artıyor. Gündem bizde de ekonomi fakat diğer ülkelerde çözüm kamudan geliyor. Bizde her çözüm özel sektörden bekleniyor. Yanlış bir bakış açısı. Ramazan ayı gelince fırsatçılar zam yapıyormuş. Ramazandan sonra bayram. Bayram fırsatçıları da zam yapacak. Teknoloji haberlerindeki genelleme ise milyon dolarlık veya katrilyonluk Türk liralık dava gibi spekülatif haberler artık yapılmamalı hatta yasaklanmalı bizi ilgilendiren bir durum değil. E Devlet üzerinden dağılan bütün bilgilerimiz ortalık yerlerde. Mantık, korumacı değil paylaşmacı olmakla kazandıracaktır hepimize.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR