Murat Güçlü

Murat Güçlü

EKMELEDDİN İHSANOĞLU CHP ADAYI HA!

EKMELEDDİN İHSANOĞLU CHP ADAYI HA!

Türkiye gerçekten garip bir ülke. Ülkeyi cebren modern ve laik olmaya zorlayan, bununla iftihar eden, bir devlet kurumu -af edersiniz- bir siyasi partimiz olan CHP yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimi için MHP ile birlikte Sayın Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu çatı aday olarak gösterdi.

Türkiye’nin normalleşmesi dediğimiz, ülkemizin tarihiyle, değerleriyle, coğrafyasıyla barışması adına sembolik değeri olan bir hale şahitlik etmekteyiz. Ekmeleddin Bey seçimi kazanır veya kaybeder, çatı aday gereklidir ya da değildir, sorularının benim için önemi yok.  Önemli olan, adı Ekmeleddin, Yozgatlı Müftü İhsan Efendi’nin oğlu, muhafazakar kimliği ortada, “İslam İşbirliği” adlı teşkilatın başında bulunmuş birinin CHP tarafından Cumhurbaşkanı adayı yapılmasıdır.

Cumhurbaşkanlığı sembolik değeri yetkilerinin çok üstünde olan bir makamdır. S.Demirel’in hakkında, hiçbir faninin elinin tersiyle itemeyeceği bir makam olduğu tespiti, Cumhurbaşkanlarının devletin kurucusu M. Kemal’in halefleri olarak kabul edilmesi, Ordumuzun başkomutanı ve her şeyin ötesinde devleti n şahsında temsil edildiği bir kurum olması sebepleriyle Cumhurbaşkanlığı son derece önemli bir makamdır.

Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün seçimi arifesinde, başta 367 garabeti olmak üzere yaşananları hatırladığımızda bu makamın sembolik değerini yeniden fark etmiş oluruz.

Ben bu ülkenin dindar, muhafazakar, vatansever insanlarının, entelektüellerinin, sermayesinin, basınının Ekmeleddin Bey’in adaylığını desteklemesi gerektiğini düşünüyorum.  Adaylığının desteklenmesi demek, kendisine oy verilsin, Cumhurbaşkanı seçilsin demek değildir. Herkes gönlünde yatan aslana oy verecektir. Desteklenmesi gerektiğini söylediğim husus yukarıda ifade ettiğim unsurları barındıran birinin CHP tarafından aday gösterilmesidir. Tek Parti devrinde ülkede yaşananlardan dolayı özellikle katı laikleştirici politikalar ve İslam’ın görünürlülüğünün yasaklanarak, toplum dışına itilmeye çalışıldığı bir dönemde hicret eden bir alim Yozgatlı İhsan Efendi, merhum Akif’in en yakınlarından biri. Hatta Akif’in meşhur Kur’an meailini teslim ettiği biri. İhsan Efendi’nin oğlu bugün CHP tarafından aday gösteriliyor, hem de milletvekilliği, belediye başkanlığına falan değil, devletin başına, Cumhurbaşkanlığı’na. Bunu pragmatizmle, oy avcılığıyla yaftalayarak küçük görmeye kimsenin hakkı yok. CHP de değişiyor, devlet değişiyor. Tarih ve coğrafya bu ülkeyi asli yatağına doğru hızla sürüklüyor. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığı bu açıdan sembolik değeri haiz. Bu adaylığa karşı belden aşağı vurmamak gerekiyor, Mısır’da doğması, Sisi darbesine darbe dememesi tabiî ki siyasi atmosferde gündeme getirilecektir. Siyasi çekişmenin bizatihi Ekmeleddin Bey’in aday gösterilmesinin önemini göz ardı ettirecek hale gelmemesini temenni ediyorum.

Yarın beklendiği üzere Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı’na adaylığını açıkladığında ülkemin manzarası şöyle olacak. Mevcut Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yerine gelecek adaylar ya Recep Tayyip Erdoğan ya da Ekmeleddin İhsanoğlu. Bu manzarayı görmeyi nasip edene sonsuz şükürler.

Türkiye her şeye rağmen yatağını buluyor, güzel günlere doğru gidiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Güçlü Arşivi
SON YAZILAR