Can Ahmet Kılıç

Can Ahmet Kılıç

Elektronik sigara masum mu?

Elektronik sigara masum mu?

Toplum her ne kadar elektronik sigaraların alıştığımız geleneksel sigaraya nazaran daha az zararlı olduğunu düşünse de bu alışkanlığı detaylı olarak incelediğimizde durumun hiç de o şekilde olmadığını görüyoruz.

Son zamanlarda renkli ambalajlar, ilgi çekici reklamlar, buharının yoğunluğu gibi faktörler neticesinde gençlerin ve çocukların oldukça ilgisini çeken bu cihazlar hiç de masum değil.

Elektronik sigaraların çocuklar arasında yaygınlaşması, nikotin içeren likitlerin beyin gelişimi için zararlı olabileceğini ve bağımlılık riskini artırabileceğini göstermiştir.

Bu likitler, propilen glikol, gliserin, aroma ve diğer kimyasalları içerir. Bu kimyasalların uzun vadeli etkileri tam olarak anlaşılmamıştır ve bazıları toksik olabilir.

E-sigaraların içerisinde bulunan likitlerdeki aerosol, solunum yoluyla akciğerlere taşınır. Bu eylem, solunum yollarında tahrişe ve inflamasyona yol açabilir. Cihazlarda kullanılan bazı likitlerin ciddi akciğer hastalıklarına neden olduğu görülmüştür. Aynı zamanda elektronik sigaraların kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu gözlenmiştir.

Unutulmamalıdır ki SMOORE, ICCPP ve Shenzhen IVPS gibi dev elektronik sigara firmalarının kökeni olan Çin’deki e-sigara fabrikalarında çekilen videolar, üretim aşamasında hijyene ve kaliteye önem verilmediğini tüm dünyaya göstermiştir.

Puff ve vape gibi isimleriyle de karşılaşabileceğiniz bu ürünler tamamen laboratuvar ürünü ve sentetiktir. Önce kendinizin, sonra da toplum sağlığı için uzak durmanız gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Can Ahmet Kılıç Arşivi
SON YAZILAR