Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

En çevreci şehir Konya

En çevreci şehir Konya

Attığım başlığı abartılı bulmayın, dünkü tempomuza istinaden böyle bir başlık attım. Kesinlikle en çevreci şehir Konya’dır…
 
Konya dün çok önemli etkinliklere ev sahipliği yaptı. Bu etkinliklerin hepsi çevre ile ilgili önemli ayrıntıları barındırıyordu.
 
Bu projeler nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bizzat Konya’ya gelirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez telekonferans yöntemiyle Konya’yı yalnız bırakmadı.
 
Bakan Kurum, Tarihi Kent Merkezi Hava Kalitesi İyileştirilme Projesi Başlangıç Programı, Çevre Projeleri Tanıtım Programı ile Avrupa Yeşil Mutabakatı Web Semineri programlarına katıldı. Bakan Kurum’a, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’da eşlik etti.
 
Bakan Kurum daha sonra Bisiklet etkinliğine katılarak pedal çevirdi.
 
Enerji Bakanı Fatih Dönmez ise Konya Enerji Zirvesi ve Fuarı’na telekonferans yöntemiyle katıldı.
 
Bakan Dönmez de enerjide "Made In Türkiye" döneminin başlamasında çok önemli katkısı olan Konya’nın yenilenebilir enerjideki potansiyeli üzerinde durdu.
 
Yani Konya’nın dünkü gündemi tamamen çevre projeleriydi.
 
Tabi bir de etkinlikler kadar, etkinliklerin yapıldığı gün ve hafta da çok manidardı.
 
Dün Dünya Bisiklet Günü’ydü. İçinde bulunduğumuz hafta ise Dünya Çevre Günü’nü bünyesinde barındırıyor.
 
Yazımın bu kısmına kadar bahsettiklerimi birleştirince doğal olarak en çevreci şehrin Konya olduğunu söylemem gerekiyordu…
 
Konya, çevrecilik konusunda Türkiye’nin çok önünde olan bir şehir. Birçok Avrupa ülkesine ise rol model olma yolunda hızla ilerliyor. Burada Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un elbette çok önemli katkıları var.
 
Çevreci belediyecilik anlamında ise hem Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın hem de Karatay, Selçuklu, Meram belediye başkanları Hasan Kılca, Ahmet Pekyatırmacı ve Mustafa Kavuş’un önemli çabaları var.
 
Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in hakkını da yemememiz gerekiyor tabi ki. Bisiklet yollarının başlangıcında çok büyük emekleri var.
 
Konya’nın, 550 kilometrelik bisiklet yoluyla New York'tan sonra dünyanın en uzun bisiklet yoluna sahip ikinci şehir olmasında, park ve rekreasyon alanlarının yaygınlaşmasında bu isimlerin her birinin çok katkısı var.
 
Yakın geçmişe kadar bisiklet deyince her ne kadar akla ilk gelen ülke Hollanda olsa da Türkiye ve ülke özelinde ise Konya son zamanlarda yapılan yatırımlarla bu algıyı değiştirdi. Türkiye’de bisiklet deyince tabi ki Konya’dan başka şehir gelmez akla.
 
Bir bisiklet sever olarak bu emekler için teşekkür ederim.
 
Bakan Fatih Dönmez’in açıklamaları ile ilgili olarak da birkaç satır yazmam gerekiyor.
 
Yenilenebilir kurulu gücünde dünyada 12. Avrupa'da 5. sırada olan Türkiye’nin, 2002'de kurulu gücünün yüzde 38'i yenilenebilir kaynaklıyken bugün bu oran yüzde 52'nin üzerine çıkmış durumda.
 
Bu rakamlar güzel ama yeterli değil.
 
Türkiye mevsimsel açıdan çok daha fazla fırsatları barındırıyor. Konya ise özellikle GES ve RES anlamında Türkiye için büyük bir şans.
 
Ankara yolu üzerinde kurulan rüzgar santrallerini, Karapınar bölgesindeki güneş santrallerini görünce ülkem adına çok mutlu oluyorum. İnanıyorum ki Konya’da rüzgar ekip enerji biçeceğimiz, güneş tarlalarından bol bol kazanç sağlayacağımız çok uygun alanlar var. Bu konuda çok daha iyi yerlere gelebileceğimizi düşünüyorum.
 
Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Zonguldak’ta verilecek olan müjdeyi dört gözle beklediğimiz şu saatlerde, alternatif ve yenilenebilir enerji anlamında ülkemizi devler liginin en tepesine taşıyacağımıza inancım sonsuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR