Bayram Sürekli

Bayram Sürekli

En güzel ses

En güzel ses

Ezan, yeryüzündeki Müslüman varlığının İslam anlayışının simge çağrısıdır.  Namaza çağrı ve aynı zamanda İslam’a olan bağlılığın bildirgesi ve sembolüdür. Öyle ki ezan Mekke’de doğan rahmet güneşinin Medine semalarında sese dönüşen İslam ahlak ve anlayışının bütün zaman ve mekânlarda dünyayı sarıp sarmalamasının bitmeyen öyküsüdür.

Ezan, başta Abdullah b. Zeyd gibi sahâbelerin kalbine rüya yoluyla nakşedilen Bilal-i Habeşînin gür sesinden bir sabah namazı vaktinde okunmaya başlayan ve kıyamete kadar semalarımızda yankılanacak ruha dinginlik, gönle sekînet veren sestir. Ezan, ilham verici bir davet, etkileyici bir tebliğ, sarsıcısı bir uyarıcı ve kalplere hayat veren mana ikliminin adıdır.

Velhâsıl, kültürel değerlerimizin gelişiminde benzersiz bir rol oynayan ezan, medeniyetimizin en önemli inşa araçlarından birisi olagelmiştir. Zaten medeniyetimiz bu ulu ve nurlu sesin şehadetlerinin ekseninde şekillenmiştir. Yani ezan tek başına bir medeniyettir. Öyle ki, doğduğumuzda adımızı koyacak olan aile büyüğü, en güzel bir lisanla Ezan-ı Muhammedi’yi kulağımıza okur. Müslüman bebekler gözlerini fâni dünyaya ilk açtığı andan itibaren kulaklarında “Allah-u Ekber” nidasını işitirler. Zaten Müslüman için ömür, ezanla selâ arası kadardır. Doğumumuzdan, ruhumuzu teslim edeceğimiz ana kadarki zaman diliminde ezan, her zaman bizimle birlikte kulaklarımıza gönüllerimize nüfuz eder, bizi en halis duygularla kuşatır.

Ezan, bir çağrıdır ve bu çağrı en cezbedici şekilde yapılmalıdır. Peygamber efendimiz bir hadisinde: ‘’Müezzinler Kıyamet günü, boy itibariyle insanların en uzunu olacaklardır’’ der (Müslim).  Bu sebeple Peygamberimiz (s.a.s.), ezanın gür ve güzel bir şekilde okunmasını sünnet hâline getirmiştir. Bu sünnetin bir gereği olarak düşünebileceğimiz bir uygulama yıllardır gerek İslam ülkelerinin değişik noktalarında gerekse de ülkemizde ezan yarışmaları tertip edilerek bu kutlu çağrının önemine dikkat çekilmektedir.

Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce, Anadolu İmam Hatip Liseleri ile İmam Hatip Ortaokulları arasında düzenlenen “Genç Bilaller Ezan Okuma Yarışması’nın Türkiye finali Ordu’da yapıldı. Asım’ın nesli olma yolunda ve Bilal-i Habeşi’nin örnekliğinde yürüyen tüm bu gençlerimizi, onları yetiştiren aile ve öğretmenlerini kutluyorum. Bu yarışmanın liseler dalında Birinciliği Konya’nın ve ülkemizin ilk kurulan imam hatip liselerinden, köklü bir geçmişe ve geleneğe sahip Konya Karatay Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammed Taşkıran kazandı. Yarışmanın ikinciliğini İstanbul Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Burak Adaş kazanırken, üçüncülüğü ise memleketim Samsun Çarşamba Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Mustafa Öztürk kazandı. Şehrimizin evladı Birinci olan Muhammed’imizi,  onun yetişmesine vesile olan aile ve okul öğretmenlerini bizlere yaşattıkları bu sevinç vesilesiyle ayrıca tebrik ediyorum.  Bu tür organizasyonlar hem yeteneklerin keşfine hem de diğer genç Bilallere teşvik olacaktır.

Bütün bu gerçekler ışığında, coşkuyla ve heyecanla Bilâl-i Habeşi’nin o naif sesini tekrardan duyuyormuşçasına Ezan-ı Muhammediyi ruhlarımıza doldurmanın tam zamanıdır. Bu vesileyle, ezan ve onu akla getirecek namaz, cami, müezzin ve Bilâl-i Habeşi’yi yeniden zihinlerimizde canlandırmanın zamanıdır. İstiklal şairimiz Mehmet Akif’in dediği gibi "Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli, ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli” Selam ve dua ile...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Sürekli Arşivi
SON YAZILAR