Zekiye Soylu

Zekiye Soylu

En Mübarek Ay

En Mübarek Ay

Kıymetli kardeşlerim bu hafta sizlerle hicri ayların en önemlisi ve en mübareği olan içinde Kadir gecesinin bulunduğu Ramazan-ı Şeriften bahsedeceğim insaAllah.

Oruç kelimesi, sözlükte “bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak” anlamına gelen Arapça savmın (sıyâm) Farsça karşılığı olan rûze kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Savm ve sıyâm ile türevleri Kur’ân-ı Kerîm’de on üç yerde, hadislerde ise çok sayıda geçmektedir.

Kıymetli kardeşlerim Ramazan orucu Medine döneminde, Hicretin 2. Yılında, Şaban ayında farz kılındı. Orucun farz kılındığını bildiren ayetlerin meali şöyledir: “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı”.(Bakara suresi 183 ayet)Huzurun,bereketin ayı olan Ramazan ayına bu gün itibariyle girmiş bulunmaktayız.Sabahın nurunda sahura kalkmak.Allah c.c bize verdiği nimetlerin kıymetini anlamaktır Ramazan ayı.

İhtiyaç sahiblerinin halinden anlamaktır.

Abdullah-Ahmet Akgül Meali

“Ramazan ayı insanlar için hidayet rehberi olan (ve doğru yolu tanıtan) Kur’an bu ayda indirilmiştir. (O Kur’an ki) Furkan olan (Hakk ile Bâtıl’ı birbirinden ayıran) apaçık belgeleri (kapsayan ve gerçekleri açıklayan Kitaptır.) Öyleyse sizden kim bu aya yetişip şahit olursa artık onu (orucunu) tutsun. Kim hasta ya da yolculukta olursa, tutmadığı günler sayısınca diğer günlerde (tutsun). Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. (Bu kolaylık ve ikram) Sayıyı tamamlamanız (orucunuzu tutup bayrama ulaşmanız) ve sizi doğru yola (hidayete) ulaştırmasına karşılık Allah’ı en büyük tanımanız (kalbinizdeki sahte putları kırmanız ve sadece Allah’ın rızasını arayıp O’na tapınmanız) içindir. Umulur ki (bu nimetlerin kıymetini fark edip) şükredersiniz (diye oruç size farz kılınmıştır).(Bakara suresi 185)Kıymetli kardeşlerim bu ay o kadar kıymetli bir ayki Kur’an-ı Kerim bu ayda inmeye başlamıştır.Öyleki Rabbimiz Kur’an’ın inmeye başladığı bu ayda bulunan çok mübarek bir gece olan Kadir gecesini bin aydan daha hayırlı olduğunu bizlere bildirmektedir.Rabbimiz ayeti Kerim’de bizlere şöyle buyuruyor”Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir”.(Kâdir süresi)Bu ay bizler için çok kıymetli bir ay kardeşlerim.Gerek oruçla gerek teravihlerle her türlü nafile ibadetlerle Rabbimizin rızasını kazanmak için bir fırsat.

Bu ramazan bizler için bir dönüş olsun kardeşlerimizin.Namaz kılmayan veya ibadetlerinde eksiklik olan kullar için bir uyanış olsun.

Resûlullâh (s.a.v) buyurdu ki: “Her kim Ramazan’da imanı sebebiyle ve (ecrini yalnız Allah’tan umarak) li-vechi’llâh (Terâvih ve sâire gibi) namaz kılarsa geçmiş günahları mağfur olur.”Ebu Hüreyre

Bir diğer hadisi şerifte Peygamber efendimiz s.a.s şöyle buyuruyor”Şüphesiz Allah Ramazan orucunu farz kıldı. Ben de Ramazan gecelerini ihya etmeyi sünnet kıldım. Her kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan’ı oruçla, gecelerini namazla ihya ederse, anasından doğduğu gün gibi günahlarından temizlenmiş olur.”Buhârî

Kıymetli kardeşlerim muhakki bu ayda yapılan ibadetler daha sevaptır.Ama bu ibadetleri sadece sanki ramazan ayında yapılması gerekiyor düşüncesinden çıkmalıyız.Kur’an-ı kerimi sadece bu ayda okuyup yükseklere kaldırmak biz müslümanlara yakışmaz.Onu her zaman yakınımızda tutup bir rehberimiz gibi okumamız gerekir.Rabbim bu aylara bu günlere tekrar kavusmayi bizlere nasib etsin.Bu ayların kıymetini bilmeyi,farkın olabilmeyi nasib etsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zekiye Soylu Arşivi
SON YAZILAR