Zekiye Soylu

Zekiye Soylu

Evlilik

Evlilik

İslam da evlilik büyük bir öneme sahiptir. Yuva kuracak olan ve hayatlarını birleştirmek isteyen kişilerin öncelikli olarak nikah akdi yapmaları gerekmektedir. Ancak İslam dinine göre yapılacak olan evlilik için de bir takım şartlar bulunmaktadır.

Dinimizin büyük bir hassasiyetle üzerinde durduğu ve Peygamber Efendimiz (SAV)'in de ümmetine tavsiye ettiği evliliğin amacında pek çok hikmet vardır. İnsanın çift yaratılışındaki gaye; yalnızlığın giderilmesi, beraberlikle birlikte hataların düzeltilmesi, dünya ve ahiret hayatının mutlu bir şekilde sürdürülmesi gibi etkenlere bağlıdır.

Evlilik yapılması durumunda nesil karışıklığının ve zinanın da önüne geçilmiş olunur. İslam dinin de yer alan evlenme hukukuna göre de evlilik ahlakın bozulmasının önüne geçen bir unsur olarak ifade edilebilir. Peygamber efendimiz de evlenmenin önemini hadislerinde belirtmiştir. Evlenmek kişilerin en büyük günahlar arasında yer olan zinadan uzak durmaları için de tavsiye edilmektedir.

 Evlenmenin geçerli olması için evlilik sırasında şahitlerin olması gerekmektedir. İki şahit olmadan nikah geçerli olmaz. Kişiler arasında bir evlilik engelinin olmaması gerekmektedir. Nikahta ikrahın olmaması da gerekmektedir. Yani bir zorlama olmaması gerekir. Yapılan evlilik gizlenmemelidir ve duyurulmalıdır. İslam dininde kişinin ahlakını koruması için ve günahlardan kendisini koruması için evlilik çağına gelen kişilerin evlenmesi tavsiye edilmiştir.

Allahu Teala şöyle buyuruyor;  Bugün size temiz ve iyi şeyler helâl kılınmıştır. Kendilerine kitap verilenlerin (yahudi, hıristiyan vb. nin) yiyeceği size helâldir, sizin yiyeceğiniz de onlara helâldir. Mümin kadınlardan iffetli olanlar ile daha önce kendilerine kitap verilenlerden iffetli kadınlar da, mehirlerini vermeniz şartıyla, namuslu olmak, zina etmemek ve gizli dost tutmamak üzere size helâldir. Kim (İslâmî hükümlere) inanmayı kabul etmezse onun ameli boşa gitmiştir. O, ahirette de ziyana uğrayanlardandır. Mâide : 5

Peygamber efendimiz sav şöyle buyuruyor ;Dikkat edin! Sizin, hanımlarınızın üzerinde hakkınız vardır. Hanımlarınızın da sizin üzerinizde hakkı vardır. Sizin hanımlarınız üzerindeki hakkınız, namuslarını muhafaza etmeleri ve hoşlanmadığınız kimselerin evinize girmesine izin vermemeleridir. Dikkat edin! Hanımlarınızın sizin üzerinizdeki hakkı ise onların giyim ve gıda ihtiyaçlarını güzelce karşılamanızdır." (Tirmizî, Radâ', 11)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zekiye Soylu Arşivi
SON YAZILAR