Mohd Manazir

Mohd Manazir

Gelecekte Hindistan'da Türkçe, iş imkanı fazla olan dil bölümlerine gire

Gelecekte Hindistan'da Türkçe, iş imkanı fazla olan dil bölümlerine gire

Dünyanın en gelişmiş uygarlıklarının beşiği olan Hindistan'da zamanla çeşitli devletler kurulmuştur. Fakat Hindistan'a en çok tesir eden Türk devletleri olmuştur. Bunun en önemli sebebi de halka eşit davranmaları, din ve dil bakımından insanlar arasında ayrımcılık yapmamalarıdır. Hint Raçputların (Hint Racalıklar) ise kast sisteminde ayrım yapması Türk hükümdarları için Hint topraklarında hakimiyet kurma işini kolaylaştırmıştır. Çünkü Raçputlar, ataerkil düşüncesine sahip; üstelik halka karşı hoşgörülü olmaması da Hint halkının Türk Sultanlığına meyletmesinde önemli bir amil olmuştur. Gerek Gazneli Mahmud (öl. 1030) olsun gerekse Babür Şah (öl. 1530) veya ondan sonra gelen sultanlar olsun Hindistan'ın ekonomisini güçlendirmekte büyük çaba göstermişlerdir. Ekonomi dışında her sultan kendi döneminin şartlarına uyarak kaldığı müddette medrese, hangȃh, cami, türbe, saray ve efsanevi Tac Mahal'in yanı sıra pek çok mükemmel eser inşa etmiştir.

            Mimari dışında edebî eserlerin sayısı da az sayılmaz. Kalküta, Mumbai, Delhi ve Haydarabad gibi muhtelif yerlerin kütüphane ve müzelerinde el yazmaları bulunmaktadır. Mevcut eserler içerisinde Anadolu-Osmanlı sahasına ait eserlerin sayısı önemli bir yer tutmaktadır. Ancak Çağatay Türkçesi’yle yazılmış eserler de dikkat çekicidir. Fakat bu eserler üzerine bilimsel çerçevede yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bu yüzden dile ilgi duyan ve Fars Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim görevlisi olan hocalar Jamia Millia İslamia Üniversitesi (Delhi, Hindistan)’da “Türkçe öğretimi” adlı bir projeyle üniversite senatörleriyle görüşmüşler. Diğer taraftan Türkiye'nin de böyle bir projesinin olması bu işin kolaylaşmasını sağlamıştır. 2006'da “Sertifika” programıyla Hindistan'da Türkçe öğretim programı başlamıştır. Bu bölümün başlangıcında öğrenim gören 4-5 öğrenciydi ancak halihazırda bu bölümde 184 öğrenci kayıtlıdır.

            Lisans mezunu öğrenciler yükseköğretim için burslu ya da burssuz şeklinde Türkiye’ye gelme tercihinde bulunmaktadır. Ancak gelmek istemeyen veya Sertifika, Diploma, Yüksek Diploma programlarından mezun olmuş ya da hâlâ devam eden bazı öğrenciler, Hindistan’da çeşitli özel (uluslararası ticaretle meşgul olan) -Amazon, HP, İndia TV, Wipro, Oracle, Turkish Airways, TCS, Binary Sementic Ltdşirketlerde ekonomik olarak oldukça iyi şartlarda istihdam edilmektedirler. Hindistan’ın Delhi eyaletinde bulunan bir başka üniversite, Jawaharnal Nehru’da da Yunus Emre Enstitüsünün protokolü çerçevesinde seçmeli ders olarak Türkçe yer almakta ve öğrenciler tarafından tercih edilmektedir. İçinde bulunduğumuz dönem itibariyle, farklı bölümlerden yaklaşık 200 öğrenci seçmeli ders olarak Türkçe’yi tercih etmiştir. Bu öğrencilerin ağırlıklı olarak Arapça, İngilizce, Farsça gibi dil ve edebiyat bölümlerini okuyan öğrenciler olduğu dikkati çekmektedir. (Devam)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mohd Manazir Arşivi
SON YAZILAR